Moksleivių lankomumo interpretacijos: gali neiti į pamokas, jei bilietus įsigijo anksčiau arba įrodo, kad mokėsi kelionėje

Artėjant rudens atostogoms nemažai tėvų suka galvas, ką daryti, jei kelionių planai nesutampa su mokykloje nustatytais laisvadieniais. Tuo tarpu žinomi žmonės atvirai demonstruoja atostogaujantys su vaikais kada tik nori, nes jei moki šimtus už privačią mokyklą, tai ir poilsiauti gali kada tik nori.

Moksleivių pamokų lankomumas sugriežtintas.<br>V.Balkūno nuotr.
Moksleivių pamokų lankomumas sugriežtintas.<br>V.Balkūno nuotr.
Danielius Bunkus su sūnumi Kristupu.<br>Lrytas.lt koliažas.
Danielius Bunkus su sūnumi Kristupu.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 10, 2023, 8:33 PM

Įvertintos force major aplinkybės

Nuo naujų mokslo metų Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) patvirtino naują Mokinių, besimokančių pagal bendrojo ugdymo programas, mokyklos lankomumo užtikrinimo tvarką, kuri nustatė konkrečius skaičius, kiek moksleiviai gali praleisti pamokų be pateisinamos priežasties.

Pagal ją, mokinio neatvykimas į mokyklą, nedalyvavimas pamokoje (ar jos dalyje) gali būti pateisintas dėl šių priežasčių:

  • ligos ar apsilankymo pas gydytoją;
  • ne daugiau nei 5 mokymosi dienas per kalendorinį mėnesį gali pateisinti nepilnamečio mokinio tėvai (globėjai, rūpintojai) arba pats pilnametis mokinys;
  • mokiniui praleidus daugiau nei 5 mokymosi dienas per kalendorinį mėnesį, praleistos pamokos pateisinamos mokykloje nustatyta tvarka, jei yra pranešimas, kad buvo kreiptasi į asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Dėl kitų svarbių priežasčių, kaip nepalankios oro sąlygos, įvykiai, susiję su eismo sutrikimais ar kitos force major jėgos, gali būti pateisinama iki 3 mokymosi dienų per pusmetį, arba ne daugiau nei 2 mokymosi dienos per trimestrą.

Mokykla savo tvarkoje gali nusistatyti ir pateisinti ir daugiau mokymosi dienų, jei atsiranda objektyvios ir pagrįstos priežastys, pvz., dalyvavimas artimo žmogaus laidotuvėse, vestuvėse ir pan.“, – lrytas.lt informavo ŠMSM atstovai.

Išimtys, jei bilietus įsigijo anksčiau

Jei mokinys be pateisinamos priežasties sistemingai praleidžia pamokas, numatyti trys reagavimo ir problemos sprendimo žingsniai:

  1. Pirmiausiai, mokyklos atsakingi darbuotojai susisieks su tėvais, domėsis nelankymo priežastimis.
  2. Jei praleidimai be pateisinamos priežasties kartosis, įsitrauks mokyklos Vaiko gerovės komisija, kartu bus ieškoma pamokų nelankymo problemos sprendimo būdų.
  3. Jei po mokyklos pagalbos suteikimo situacija nepagerės, mokykla galės kreiptis į savivaldybės tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorių dėl koordinuotai teikiamos pagalbos šeimai skyrimo.

ŠMSM informavo, kad mokykla gali nustatyti atvejus, kai dėl svarbių ar objektyvių priežasčių pateisina praleistas pamokas.

Vienos valstybinės mokyklos (pavadinimas redakcijai žinomas) moksleivių tėvai džiaugėsi išgirdę, kad jei kelionių ar skrydžių bilietus įsigijo iki rugpjūčio 29 dienos, iki kol buvo patvirtinta naujoji tvarka, bus pateisintos praleistos pamokos. T.y. jei lėktuvų bilietai trijų savaičių atostogoms JAV buvo įsigyti iki minėtos datos, moksleivis skristi gali. Tereikia prieš tai įspėti mokyklos vadovybę ir praleisti pamokų kliučių nebus.

Ugdosi ne tik mokykloje

Danielius Bunkus rugsėjo mėnesį socialiniuose tinkluose dalijosi atostogų su sūnumi Kristupu Italijoje nuotraukomis. Komentatoriai suskubo priminti naują tvarką, bet tuomet D. Bunkus atsakė, kad sūnus lanko privačią mokyklą, kurioje nėra draudžiama išvykti.

„Paaiškinu, nes gal kažkam ši info bus naudinga. Kristupas mokosi privačioje mokykloje Forvardas. Joje nėra klasių, nėra pažymių, nėra namų darbų ir šiaip visa sistema yra absoliučiai skirtinga nuo visų likusių mokymosi įstaigų. Vaikai lavinami pagal asmeniškai sudarytus mokymosi planus ir per metus privalo išsilaikyti tam tikrą skaičių įskaitų“, – socialiniame tinkle aiškino vyras.

Susisiekus su D. Bunkaus paminėta ugdymo įstaiga, administracija nenorėjo komentuoti konkretaus atvejo, bet pateikė bendrą su moksleivių lankomumu susijusią informaciją.

„Mes laikomės naujų ministerijos nustatytų taisyklių: tėvai gali pateisinti iki 5 dienų per mėnesį. Yra išimčių, kai vaiko individualus mokymosi planas reikalauja ugdymosi turinį pasiekti ne mokykloje: pvz. laboratorijoje, kitoje šalyje ruošiamas projektas, atliekamos patirtinio mokymosi užduotys ir pan.“, – lrytas.lt teigė mokyklos „Forvardas“ administracija.

Jei pamokų praleidžiama daugiau, ugdymo įstaiga, kaip ir numatyta teisės aktuose, organizuoja pokalbius su tėvais, inicijuoja Vaiko gerovės komisijos posėdį, perduoda atvejus Vaiko teisių tarnybai.

Tiesa, mokykla pakankamai atvirai žvelgia į galimybę mokytis ne tik klasėje ir paklausus, kaip reaguoja, jei vaikas pamokų metu slidinėja, įžvelgė tame ir privalumų.

„Slidinėjimas gali virsti labai puikia edukacija: svarbu suprasti, kiek kūno kultūros, geografijos, istorijos, pilietiškumo, prancūzų kalbos, GĮP ir kt. kompetencijų moksleivis pasidengia netradicinėje ugdymosi erdvėje ir kaip už jas gauna atsiskaitymus“, – pastebi „Forvardo“ atstovai.

Už tai, vaikai turi atlikti individualius projektus juos pristato per Forvardo Forumą, kuris mokykloje vyksta du kartus metuose.

Prašo atvirumo ir iš tėvų

Privačios mokyklos „Pažinimo medžio“ Vilniuje ir Kaune organizuodamos ugdymo procesą, vadovaujasi Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos patvirtintu mokyklos lankomumo užtikrinimo tvarkos aprašu. Gimnazijos vadovė Rita Navikienė atkreipia dėmesį, kad šis aprašas mokyklai palieka teisę susitarimus dėl lankomumo koreguoti mokyklos vidaus teisės aktais.

„Mes nuolat stebime lankomumą, todėl nekyla situacijų, kad mokinys per mėnesį be pateisinamos priežasties praleistų ribinį kiekį pamokų – tai nedidelių mokyklų privalumas. Kiekvienas vaikas yra matomas, o mes randame būdų, kaip susitarti net su pilnamečiu dvyliktoku“, – sako R. Navikienė.

Ji pripažįsta, kad pasitaiko, kai vaikas kelias dienas praleidžia pamokas ne dėl ligos, o kartu su tėvais išvažiuoja atostogauti.

„Jei šeima nusprendžia pora dienų anksčiau pradėti moksleivių atostogas, paprastai apie tai informuoja klasės auklėtoją, o ne dalijasi pramanytomis istorijomis apie vaiko ligą. Mes kuriame atvirumu grįstą tarpusavio santykį, be to, naujoji tvarka taip pat numato tokią galimybę, reglamentuodama „dėl kitų priežasčių“ praleistų dienų skaičių. Žinoma, ši tvarka nesudaro galimybių keliems mėnesiams išvažiuoti gyventi ir dirbti į šiltuosius kraštus. Pagal naująją tvarką, vaikui sergant daugiau nei 5 dienas, tėvai turės pateikti tai patvirtinantį elektroninį išrašą iš e.sveikatos“, – sako gimnazijos vadovė.

Ji įsitikinusi, kad naujai patvirtinta lankomumo tvarka labiausiai nepalanki mokiniams ir šeimoms, kurie iki šiol galėjo piktnaudžiauti nelankydami pamokų, o mokykla neturėjo jokių būdų šiam netinkamam elgesiui koreguoti.

Lrytas.lt kalbinti „Erudito“ licėjaus atstovai taip pat patikino, kad paiso Vyriausybės nutarimo dėl mokinių pamokų pateisinimo ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos parengtos mokinių, besimokančių pagal bendrojo ugdymo programas, mokyklos lankomumo užtikrinimo tvarkos.

„Su mokyklos nelankymo ar praleistų pamokų be pateisinamos priežasties problema beveik nesusiduriame, mokykloje pamokų praleidimo atvejai yra pavieniai ir atsakingai pateisinami: paprastai tai ligos ar lankančių ir sporto mokyklas atvejai, kiekvienas atvejis sprendžiamas individualiai. Tėvų ir pačių mokinių nuostata bei atsakomybė lankyti mokyklą „Erudito“ licėjuje nekvestionuojama“, – pabrėžė ugdymo specialistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.