Pirmųjų mėnesinių abėcėlė: kiek kraujuoti yra normalu ir kokias priemones galima naudoti paauglės

Vienas iš didžiausių paauglės merginos laukiančių pokyčių – prasidėjusios mėnesinės, kurios kelia daugybę klausimų. Į juos šiandien atsako laidos „N-12“ viešnios – gydytoja akušerė ginekologė Marija Leipuvienė ir turinio kūrėja Deimantė Pajadaitė.

Mėnesinės mergaitėms turi prasidėti tarp 9–16 metų amžiaus.<br>Stop kadras
Mėnesinės mergaitėms turi prasidėti tarp 9–16 metų amžiaus.<br>Stop kadras
Deimantė Pajadaitė.<br> Stop kadras
Deimantė Pajadaitė.<br> Stop kadras
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 14, 2023, 5:17 PM

Kiekviena serga skirtingai

Mergina mėnesinėmis turėtų susirgti tarp 9 ir 16 metų – tai laikoma įprasta norma. Jei mėnesinės prasideda iki 9 arba neprasideda sulaukus 16-kos – reikėtų kreiptis į gydytoją akušerį ginekologą.

Deimantė prisipažįsta, kad pati susirgo pirmą kartą, kai jai buvo 11-ka ir ji buvo jauniausia mergina klasėje, kuriai prasidėjo ciklas.

„Mėnesinių metu normalus kraujavimas yra toks, kuriam užtenka 7 vidutinio dydžio paketų per parą, kuris nesukelia bendro silpnumo ar anemijos. Jei darosi silpna, kraujuojate stipriau – reikia kreiptis į medikus“, – paaiškina gydytoja M. Leipuvienė.

Jei mergina nejaučia diskomforto – ji gali užsiimti įprasta veikla, aktyviai sportuoti. Jei nepatogu, skauda ar šiek tiek silpna – mėnesinių laikotarpiu galima padaryti pertrauką.

Linki nebijoti išbandyti priemones

Šiuo metu rinkoje yra didžiulis pasirinkimas priemonių, kurios sugeria mėnesinių kraują – tamponai, įklotai, daugkartinės menstruacijų taurelės ar daugkartinės sugeriančios kelnaitės.

„Kiekviena paauglė gali naudoti priemones, kaip ir suaugusi moteris. Jos pačios turi pasirinkti, kas patogiausia, nebijoti išbandyti visų galimų metodų“, – drąsina gydytoja Marija.

Deimantė prisipažįsta, kad iki 18 metų išimtinai naudojo vien įklotus, nes kitos priemonės jei nekėlė pasitikėjimo. Tik sulaukusi pilnametystės išbandė tamponus ir tik po kelių karto įprato juos naudoti.

„Dabar naudoju ir tamponus, ir įklotus, tad per mėnesines galiu vaikščioti, kad ir baltomis kelnėmis“, – šypsosi mergina.

Pirmasis apsilankymas pas ginekologą

Pasak gydytojos, skausmas prieš ar per menstruacijas yra pakankamai dažnai pasitaikantis simptomas. Jei jis toks stiprus, kad nenumalšina vaistai, jis trukdo gyventi, mokytis – taip pat reikia kreiptis į gydytoją akušerį ginekologą.

Dėl ypač didelio skausmo pirmą kartą pas šios srities gydytoją apsilankė ir D. Pajadaitė. Gydytoja tuomet apžiūrėjo ir išrašė receptinių vaistų nuo skausmo.

„Pirmą kartą apsilankant pas gydytoja akušerį ginekologą reikėtų atsipalaiduoti, pasitikėti gydytoju, nebijoti pasipasakoti ar užduoti klausimus. Jei mergina nėra turėjusi lytinių santykių – ultragarsu bus apžiūrima su pilviniu davikliu, todėl svarbu, kad šlapimo pūslė būtų pilna. Jei mergina turėjo lytinių santykių – bus apžiūrima per makštį, tad pūslė turėtų būti tuščia“, – paaiškina M. Leipuvienė.

Svarbu žinoti, kad mergaites iki 16 metų pas akušerį ginekologą turi atlydėti tėvai ar globėjai. 16 metų ir vyresnės gali kreiptis be suaugusių priežiūros ar net žinios.

Būtina kalbėtis

Dažniausiai paauglės apie mėnesines pirmiausiai pasisako mamai.

„Man buvo 11-ka, atėjau į tualetą, pamačiau kraują ir pradėjau žviegti, verkti, galvojau, kad jau pasaulio pabaiga. Pamenu, atėjo mama nuraminti, tą dieną leido neiti į mokyklą“, – prisimena Deimantė.

Jei ryšys su mama nėra artimas, gydytoja Marija pataria pasikalbėti su draugėmis, mokytojomis ar gydytojais.

„Nė viena suaugusi moteris nenusisuks ir atsakys į kylančius klausimus“, – patikina ji. O tėvams pataria kuo anksčiau pradėti kalbėti ne tik apie mėnesines, bet ir apie lytinius santykius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.