Žiemą vaikų, leidžiančių ligoninėse laiką vienų, skaičius auga: Kajaus istorija sukrėtė savanorę

Ar žinojote, kad Lietuvoje yra niekieno vaikų? Tai vaikai, kurie ligoninėse laiką leidžia vieni. Taip, jais rūpinasi gydytojai ir slaugytojai, tačiau šalia tokių vaikų nėra nei mamos, nei tėčio, nei kito artimo žmogaus, kuris galėtų vaiką nuraminti, kai baisu, ar paguosti, kai skauda.

Berniukas patekęs į ligoninę net nesėdėjo.<br>„Niekieno vaikai“ nuotr.
Berniukas patekęs į ligoninę net nesėdėjo.<br>„Niekieno vaikai“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Niekieno vaikai“

2023-10-26 08:09, atnaujinta 2023-10-26 10:30

Iniciatyvos „Niekieno vaikai“ teigimu tokių vaikų yra vidutiniškai šeši per dieną, o šaltuoju metų laikotarpiu – ir dar daugiau. Tarp jų – ir visiškai maži kūdikiai ar vos kelių metų mažyliai.

„Visgi šie vaikai – ne niekieno vaikai – tai mūsų visų vaikai", – įsitikinę savanoriai.

Todėl kviečia skirti paramą iniciatyvai „Niekieno vaikai“ ir pasirūpinti, kad vaikai ligoninėse niekada neliktų vieniši. Savanoriai lankys vaikus ligoninėse ir kartu apgaubsime vienišus vaikus rūpesčiu, dėmesiu ir meile.

Apie darbą su šiais vaikais pasakoja savanorė Viktorija.

„Labiausiai įstrigo budėjimas prie šešių mėnesių Kajaus (vardas pakeistas), su kuriuo praleidome išties daug laiko“ – pasakoja „Niekieno vaikų“ savanorė Viktorija. „Nuo pat pradžių žinojome, kad berniukui paskirtas ilgas gydymas ir kad budėjimus turėsime užtikrinti bent keliems mėnesiams į priekį“.

Berniukas pradžioje buvo labai ramus, netgi pasyvus, beveik neverkė. Dėl nusilpusių ir nemankštintų raumenų būdamas 6 mėnesių dar nesivartė ir nesėdėjo.

„Pastebėjome, kad net ir jo galvos kaukolė šiek tiek suplokštėjusi – matyt, nuo gulėjimo ant nugaros ilgą laiką nekeičiant gulėjimo padėties. Paprašėme gydytojų, kad parodytų, kokias mankšteles daryti, kaip masažuoti, mažylį dažnai panešiodavome, guldydavome ant pilvuko, kai tik būdavo geras oras, ėjome į lauką“, – pasakoja mergina.

Tiek ligoninės personalas, tiek savanoriai po dviejų mėnesių negalėjo atsistebėti Kajaus progresu, kuris vis dar vyko toliau.

„Vaikas pradėjo ir verkti, ir pykti, teisėtai reikalauti savo poreikių patenkinimo, o kai pamatydavo mus ateinančius pro palatos langą, kaskart juokėsi ir krykštavo. Vaikas net akivaizdžiai svorio priaugo. Buvęs labai smulkutis tikrai kiek papilnėjo, o skruostai – parausvėjo“, – progresu džiaugiasi Viktorija.

Kajaus išlydėti atėjo daug gydytojų ir slaugytojų – visi džiaugėsi akivaizdžiais teigiamais vaiko pokyčiais per šį laikotarpį.

„Džiaugiuosi, kad galėjome būti šalia šio mažylio ir juo pasirūpinti, kai niekas kitas to padaryti negalėjo“ – prideda savanorė Viktorija.

Prie pagalbos vienišiems vaikams ligoninėse prisidėkite čia: https://niekienovaikai.lt/paremti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.