Moksleivių pažintis su žuvimis: įgytos žinios virsta kūrybiniais darbais

Kaip kalbėti apie akvakultūrą pradinukams ir vyresniems moksleiviams, kad jie įsitrauktų, domėtųsi ir skatintų šia sritimi domėtis kitus – sėkmės formulę prieš šešerius metus atrado Pažintinės žuvininkystės programos „Išauginta Europos Sąjungoje“ organizatoriai. Kasmet programoje dalyvauja per tūkstantį moksleivių, kurie ne tik klauso specialistų paskaitų, vyksta į išvykas ar atlieka užduotis, bet ir kuria bei su mokyklų bendruomenėmis dalijasi savo žiniomis.

Šilutės profesinio mokymo centras.
Šilutės profesinio mokymo centras.
VDU Žemės ūkio akademija.
VDU Žemės ūkio akademija.
VDU Žemės ūkio akademija.
VDU Žemės ūkio akademija.
VDU Žemės ūkio akademija.
VDU Žemės ūkio akademija.
VDU Žemės ūkio akademija.
VDU Žemės ūkio akademija.
Šilutės profesinio mokymo centras.
Šilutės profesinio mokymo centras.
Šilutės profesinio mokymo centras.
Šilutės profesinio mokymo centras.
Šilutės profesinio mokymo centras.
Šilutės profesinio mokymo centras.
Šilutės profesinio mokymo centras.
Šilutės profesinio mokymo centras.
Šilutės profesinio mokymo centras.
Šilutės profesinio mokymo centras.
Balsių gimnazija.
Balsių gimnazija.
Balsių gimnazija.
Balsių gimnazija.
Balsių gimnazija.
Balsių gimnazija.
Balsių gimnazija.
Balsių gimnazija.
Balsių gimnazija.
Balsių gimnazija.
Balsių gimnazija.
Balsių gimnazija.
Balsių gimnazija.
Balsių gimnazija.
Daugiau nuotraukų (17)

Lrytas.lt

Nov 7, 2023, 10:00 AM

Derina teoriją ir praktiką

Pažintinės žuvininkystės programos „Išauginta Europos Sąjungoje“ (Programa) tikslas – skatinti Lietuvos ūkiuose išaugintų žuvų vartojimą, supažindinti moksleivius su verslo ar karjeros galimybėmis akvakultūros sektoriuje, vyresnius moksleivius paskatinti aktyviau rinktis studijuoti Akvakultūros technologijas.

Programos dalyviai – 1–4 klasių ir 5–8 klasių moksleiviai – apie akvakultūrą ir Lietuvos vandens telkiniuose gyvenančias žuvis sužino dalyvaudami pažintinėse pamokose: jiems specialiai parengtos knygelės, o savo žiniomis su mokiniais dalijasi akvakultūros srities žinovai dr. Justas Dainys ir Eglė Jakubavičiūtė.

J.Dainys apie akvakultūrą vaikams pasakoja jau ne vienerius metus, jo tikslas, kaip pats sako, moksleivius supažindinti su akvakultūra ir pabrėžti, kodėl ji yra tokia svarbi gamtai ir žmonijai.

Paties J.Dainio kasdienybė susijusi su žuvų tyrimais, tad vesdamas pamokas vaikams jis stengiasi praplėsti vaikų pasaulėžiūrą, pasidalyti savo žiniomis, sudominti. Tiki, jog, galbūt, dalis jo paskaitas klausiusių vaikų susies savo ateitį su šia sritimi – nebūtinai taps ichtiologu ar augins žuvis, tačiau gal labiau domėsis tvariu gyvenimo būdu, daugiau rūpinsis gamta.

Pažintinių edukacinių pamokų metu, kurias veda laisvalaikio studijos „Sveiki Sveiki“ komandos narė Justina Tuleikienė, mokiniai daugiau sužino apie sveiką mitybą, žuvininkystės produktus ir jų maistines savybes: kodėl svarbu maitintis sveikai, kokių produktų valgyti reikia daugiau, o kurių vertėtų atsisakyti, kurioje mitybos piramidės vietoje yra žuvis ir jos produktai, kiek kartų per savaitę rekomenduojama valgyti žuvies produktų, kaip atpažinti šviežią žuvį, kokie yra žuvies gaminimo būdai ir kurie iš jų yra sveikiausi. Susipažinę su sveikos mitybos principais, mokiniai polimeriniu moliu dekoruoja šaukštelius, kurie lieka mokiniams kaip prisiminimas apie įdomiąją edukaciją.

Vaikai, dalyvaudami Programoje, pasak pašnekovės, labai stengiasi, viskuo domisi, o juos labiausiai stebina žinia, jog žuvies vartoti neužtenka kartą per savaitę arba tik per Kalėdas. Kad organizmas gautų visų reikalingų medžiagų žuvies būtina valgyti du kartus per savaitę.

Bene labiausiai pašnekovę džiugina tai, jog vaikai užsiėmimų ypač laukia, noriai juose dalyvauja. Svečius noriai priima ir ugdymo įstaigų pedagogai, nes Programa papildo formalaus ugdymo pamokų turinį ir leidžia mokiniams gauti naujų ir užtvirtinti jau turimas žinias apie povandeninį pasaulį ir akvakultūrą. „Lankydamiesi mokyklose jaučiamės jaukiai ir laukiami“, – kalbėjo J.Tuleikienė. Jai pačiai ši edukacija, buvimas klasėje bei emocijos taip pat labai svarbios.

Susipažįsta su mokslininkų veikla

Įgiję teorinių žinių, Programoje dalyvavę moksleiviai pavasario pabaigoje vyksta į pažintines išvykas – į mokymo įstaigas, kuriose rengiami akvakultūros ir žuvivaisos specialistai: Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Akvakultūros centrą ir Šilutės Žuvininkystės praktinio mokymo centrą.

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Akvakultūros centro vadovas Alvydas Žibas moksleivius supažindina su akvakultūros ar žuvivaisos ūkiuose veisiamomis ir auginamomis žuvų rūšimis, jų auginimo aplinka, žuvininkystės profesija ir jai reikalingomis savybėmis.

Ne pirmus metus svečiuose moksleivių sulaukiantis A.Žibas pastebi, jog jiems ypač įdomu, kaip žuvys auginamos uždarose sistemose, kokių žinių turėtų įgyti akvakultūros inžinerijos studentai, kad galėtų patys auginti žuvis. Vyresnius moksleivius domina čia atliekami moksliniai tyrimai bei jų rezultatai.

Šilutės Žuvininkystės praktinio mokymo centro vadovas Jonas Dyglys pabrėžė, jog žuvininkystė Lietuvai reikalinga, bet tai – viena sudėtingiausių technologijų, todėl Pažintinė žuvininkystės programa „Išauginta Europos Sąjungoje“ – puikus būdas šia, ypač svarbia, tačiau dar mažai žinoma, sritimi sudominti vaikus.

Kūrybiniai darbai – įvairiausi

Programos veiklas rudenį, prasidėjus naujiems mokslo metams, kaip ir iki šiol, vainikuoja kūrybinių darbų konkursas, kurio metu mažesni ir vyresni Programos dalyviai pasitelkę savo kūrybiškumą, išradingumą, originalumą komisijai pristato savo kūrybinius darbus, atskleidžiančius įgytas žinias, perteikiančius jų suvokimą apie žuvininkystę ir jos svarbą Lietuvos ekonomikai, ekosistemai, žmonių mitybai bei sveikatai.

Kaip pastebi VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros Mokymų organizavimo skyriaus vedėjas Alvydas Grigaliūnas, Programos dalyviai kūrybiniais darbais atkreipia dėmesį į tam tikras problemas, susijusias su natūralių žuvininkystės išteklių tausojimu, sveikos mitybos propagavimu, ekologija. Tai tik patvirtina, kad Programa ne tik įdomi, bet ir naudinga – ji tam tikras indėlis ugdant ateities kartas.

Šiais metais dalyviai kūrybinius darbus teikė keturiomis temomis: meno, mitybos ir maisto ruošimo, mokslo ir technologijų bei komunikacijos. Mokiniai kūrė instaliacijas su jūros, žuvų, ežero vaizdu, gamino žuvis iš antrinių žaliavų, kūrė knygas, lankstė, lipdė, konstravo iš įvairių medžiagų – popieriaus, plastiko kamštelių, molio, medžio, faneros, net gamino marškinėlius bei džinsinį švarką žuvininkystės tematika.

Pirmąją vietą 5–8 klasių mokinių grupėje, pasirinkę temą „Komunikacija“, užėmė Šakių „Varpo“ mokyklos mokiniai.

Vaikai atliko žurnalistinį tyrimą „Žinios apie akvakultūrą ir žuvininkystę“, kurio metu apklausė mokyklos direktorių ir mokinius, suteikė jiems informacijos apie akvakultūrą, akvakultūros ūkiuose auginamus organizmus, jų naudą žmogaus sveikatai.

Kaip pasakojo mokyklos mokytoja Almutė Ščajevienė, šis laimėjimas jau antrasis, praėjusiais metais moksleiviai kūrė žinių laidą, šįmet aštuntos klasės mokiniai ėmėsi žurnalistinio tyrimo. Patys sukūrė scenarijų, o mokyklos bendruomenė mielai tapo žurnalistinio tyrimo herojais.

Pasak A.Ščajevienės, įkalbinėti vaikų dalyvauti Pažintinės žuvininkystės programoje „Išauginta Europos Sąjungoje“ ar kūrybinių darbų konkurse jai tikrai nereikia. Per trejus metus joje dalyvavo jau 150 mokyklos moksleivių. Jiems ypač patinka išvykos, pamokos su specialistais, daug laiko ir pastangų vaikai skiria ir kūrybiniam darbui.

A.Ščajevienė – biologijos mokytoja, mėgstanti naujoves, netradicines pamokas, tad pasiūlymas septintokams ir aštuntokams dalyvauti Pažintinės žuvininkystės programoje iškart sulaukė pritarimo.

Pasvalio Svalios progimnazijos mokytojos Lidijos Augienės 5–8 klasių mokinių grupė, pasirinkusi temą „Menas“, kūrybinių darbų konkurse taip pat užėmė pirmąją vietą.

Kaip pasakojo mokyklos mokytoja L.Augienė, Pažintinės žuvininkystės programoje su vaikais dalyvavo pirmąsyk, tačiau patirtis išties smagi. Kūrybinių darbų konkursui moksleiviai ruošėsi nuo pavasario. Kadangi dauguma vaikų mielai žvejoja, juolab gavo daug žinių sudalyvavę Programoje, žvejyba sudomino draugus ar artimuosius, grįžę po vasaros atostogų surengė žvejybos vasarą nuotraukų parodą „Aš – jaunasis žvejys“. Mokytoja pasakojo, kad sulaukusi daugybės nuotraukų, o jose buvo užfiksuoti įspūdingiausi laimikiai, kuriais norėjosi pasidžiaugti su visais.

Vėliau komanda nusprendė įamžinti visą procesą, kaip kūrė eskizus ir piešė marškinėlius bei džinsinį švarkelį akvakultūros ir žuvininkystės temomis. Išdailinti marškinėliams prireikė 6 valandų, džinsiniam švarkeliui – gerokai daugiau. Vaikai kūrybiniam darbui skyrė savo vakarus.

Galiausiai, mokiniai sugalvojo suorganizuoti protmūšį, kuriam patys kūrė klausimus žuvininkystės tema, ieškojo atsakymų, ruošė programą, puošė renginio vietą: kabino piešinius, įvairias dekoracijas. Kaip juokavo mokytoja, galiausiai patys nustebo, kiek daug visko nuveikė, tačiau jiems buvo svarbus galutinis rezultatas, kuriuo, nors teko dirbti tikrai daug, labai džiaugiasi.

Pašnekovė negailėjo pagyrų Programos organizatoriams ir sakėsi neabejotinai rekomenduosianti kolegoms pasidomėti šia Programa ir sudalyvauti jos veiklose kitais metais.

Pažintinės žuvininkystės programą „Išauginta Europos Sąjungoje“ įgyvendina Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija ir VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.