Darželio, kuriame jau trejus metus vaikai gali nemiegoti, vadovė: vieni mato problemą, aš – galimybę

Praėjusių metų pradžioje viešai nuskambėjo tūkstančių tėvų kreipimąsis į savivaldybę ir ministerijas dėl galimybės vaikams nemiegoti pietų miego ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Nors teisės aktuose niekur neįraša, kad miegoti vaikai privalo, daugelis darželių vadovų atsisakydavo daryti išimtis, nes neva nėra kas prižiūri vaiką ar erdvės kur jam būti. Vilniaus Vilkpedės lopšelio-darželyje jau trejus metus yra nemiegančių vaikų grupė, o jo vadovė Lina Banaitienė pasakoja, kaip sekėsi įgyvendinti pokyčius.

Vilniaus Vilkpedės lopšelio-darželyje jau trejus metus yra nemiegančių vaikų grupė, o jo vadovė Lina Banaitienė pasakoja, kaip sekėsi įgyvendinti pokyčius.<br>M. Patašiaus ir asmeninio albumo nuotr. / lrytas.lt koliažas
Vilniaus Vilkpedės lopšelio-darželyje jau trejus metus yra nemiegančių vaikų grupė, o jo vadovė Lina Banaitienė pasakoja, kaip sekėsi įgyvendinti pokyčius.<br>M. Patašiaus ir asmeninio albumo nuotr. / lrytas.lt koliažas
Tėvai sprendžia, kada jų vaikai gali nebemiegoti pietų miego.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Tėvai sprendžia, kada jų vaikai gali nebemiegoti pietų miego.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-01-01 13:39, atnaujinta 2024-01-08 16:08

– Kokia Vilniaus Vilkpedės lopšelio-darželio tvarka dėl nemiegančių vaikų?

– Mūsų įstaigoje nemiegantys pietų miego vaikai dažniausiai renkasi į tam pritaikytą ugdymo erdvę. Kartais pasitaiko atvejų, kad nemiegantis vaikas pasilieka savo grupėje ir užsiima ramia veikla. Dažniausiai taip būna grupėse, kurios turi atskirus miegamuosius (mūsų darželyje 5 grupės turi atskirus miegamuosius, 4 – neturi). Nemiegantys pietų miego vaikai, prižiūrimi suaugusiojo, laiką leidžia ir salėje arba lauke.

Kiekvienų mokslo metų pradžioje mokytojos įvertina pagal grupės vaikų amžių ir poreikius kiek turėtų trukti pietų poilsio laikas. Pavyzdžiui, lopšelio grupėse, kurias lanko 2–3 metų vaikai, visi jie mūsų darželyje miega ir tų grupių poilsio laikas trunka 2–2,5 val.. Priešmokyklinėse grupėse, kurias lanko 5–7 metų vaikai miegas trunka – tik 1–1,5 val.

Vaikai nuo mažumės yra mokomi keltis tuomet kai pabunda. Nėra taip, kad visi keliasi tik tada kai baigiasi poilsio laikas. Vaikai skatinami įsiklausyti į savo kūną ir ilsėtis tiek kiek norisi bei kaip norisi. Svarbi taisyklė viena – turime gerbti kitus ir netrukdyti miegantiems ar kitaip besiilsintiems.

– Ką tie vaikai veikia?

– Nemiegantys pietų miego vaikai ugdymo erdvėje žaidžia įvairius stalo žaidimus, dėlioja dėliones, piešia, spalvina, skaito ir varto knygeles, lipdo ir užsiima kita panašia veikla.

Du kartus savaitėje fizinio lavinimo mokytojas salėje veda vaikams jogos, meditacijos užsiėmimus. Du kartus per savaitę meninio ugdymo mokytojas organizuoja muzikos klausymosi, relaksacijos bei ramių muzikinių žaidimų užsiėmimus. Šis laikas skirtas pailsėti ne tik fiziškai, bet ir kognityviai. Todėl organizuojamos ramios, nestimuliuojančios veiklos. Žinoma, vaikai gyvi, aktyvūs, todėl neretai išeina ir į lauką pasivaikščioti ar pažaisti.

– Kas juos prižiūri?

– Atsakingas už nemiegančius pietų miego vaikus mūsų darželyje šiais mokslo metais yra mokytojo padėjėjas darbui su specialiųjų poreikių vaikais. Tačiau jam vaikų poilsį organizuoti, kaip minėjau, padeda ir fizinio lavinimo mokytojas bei meninio ugdymo pedagogas.

– Ar tai papildomas etatas žmogaus – jei taip, kas finansuoja?

– Kol kas verčiamės iš vidinių resursų. Papildomo etato steigti nereikėjo.

– Kiek laiko tokia nemiegiukų grupė veikia?

– Lanksčią vaikų pietų poilsio organizavimo praktiką, kaip darželio politiką, taikome jau daugiau nei 3 metai. Tačiau pavienių atvejų kai pasitaikydavo pietų nemiegančių vaikų ir jiems buvo sudaromos sąlygos nemiegoti buvo visada.

– Kas sprendžia – gali tas vaikas nemiegoti ar čia tik ožiukai ir jam dar reikia poilsio?

– Svarbiausias sprendimas yra tėvų. Jie geriausiai gali nuspręsti ar vaiko organizmui reikia pietų miego, ar jau nebe. Juk jie vaikus mato vakare ir tik jie gali su mokytojais pasidalinti informacija apie vaiko savijautą pamiegojus darželyje ar nepamiegojus. Mes pasitikime tėvais, juk visų tikslas bendras – kad vaikas jaustųsi darželyje saugus, žvalus, pilsėjęs.

Pasitaiko atvejų kai pabandyti neguldyti vaiko pietų miegui pasiūlo patys mokytojai. Jei vaikas jau kurį laiką neužmiega pietų poilsio metu arba užmiega labai vėlai ir po to sunkiai keliasi, pasiūloma atsisakyti poilsio miegant. Žinoma, būna atvejų ir kai vaikas tik šiaip nori išbandyti nemiegančio poilsį, kaip jūs ir sakote, būna „ožiukai“, nes draugas nemiega ar nepatinka miegoti. Tuomet tariamės su tėveliais: leidžiame pabandyti arba tėveliai susitaria su savo vaiku vėliau išbandyti šią praktiką. Neretai pasitaiko, kad pabandę nemiegoti „miegantys pietų“ vaikai patys vėliau nusprendžia, kad jiems vis dar reikia miego sakydami, kad vakarais būna suirzę ir pavargę. Ir tai yra puiku! Taip vaikai mokosi įsiklausyti į savo kūną ir pasirinkti sau tinkamą poilsio formą.

– Kiek vaikų šiuo metu nemiega pietų miegelio ir jį leidžia kitoje erdvėje? Kiek išvis lanko darželį?

– Darželį šiai dienai lanko 182 vaikai. Iš jų apie 20–25 nemiega pietų miego. Skaičius svyruoja dėl anksčiau išdėstytų priežasčių. Paprastai visada darželyje turime apie 10–15 procentus nemiegančių.

– Kokio amžiaus popietinio pogulio neinantys vaikai?

– Dažniausiai tai būna priešmokyklinio ir metai iki priešmokyklinio amžiaus vaikai – 5–7 metų. Tačiau turime šiuo metu ir du nemiegančius keturmečius.

– Šių metų pradžioje aktyvūs tėvai pradėjo kovą, kad pietų miegas nebūtų prievolė (kas įstatymiškai ir nėra). Jūsų vadovaujamas darželis buvo vienas iš tų švyturių, kur visada buvo galima rinktis. Ar sulaukėte dėl to papildomo tėvų dėmesio – padaugėjo norinčių lankyti ugdymo įstaigą?

– Taip, skambučių esame turėję nemažai tokių tėvelių, kurie norėjo pakeisti darželį ir lankyti dėl šios priežasties pas mus. Problemos dėl pietų poilsio tvarkos dažniausiai išryškėja vėliau, jau pradėjus lankyti darželį. Gaila, bet retai turime laisvų vietų, kad galėtume siūlyti pereiti pas mus.

Vilniaus mieste darželio grupės formuojamos centralizuotai per savivaldybės administruojamą sistemą. Šiandien turime keletą vaikų, kurie dėl lankstaus poilsio organizavimo perėjo į mūsų darželį arba registravosi pas mus dėl šios priežasties. Smagu, kad ir mažųjų tėvai jaučiasi saugesni žinodami mūsų darželio politiką šiuo klausimu.

– Kaip vertinate kolegų nenorą spręsti šį klausimą – kas juos stabdo?

– Stabdo labiausiai turbūt baimė „nesuvaldyti“ procesus jei bus daug nemiegančių vaikų. Juk darželis turi rasti tiek žmogiškųjų resursų – kas su vaikais užsiims, tiek finansinių resursų – pritaikant patalpas, tiek išspręsti patalpų trūkumo klausimą. Yra daug išankstinių baimių.

– Ką patartumėte vadovams, kurie nori darželyje diegti panašią (ne)miegojimo sistemą, kaip ir pas jus – nuo ko pradėti?

– Mano manymu, pradėti galima būtų nuo darbuotojų ir tėvelių švietimo. Mes visi turime daug nuostatų, kad miegoti turi visi ikimokyklinio amžiaus vaikai be išimčių. Tačiau yra atlikta daugybė mokslinių tyrimų, kurie dar ir dar kartą įrodo, kad visi mes esame skirtingi, todėl ir poreikis miegui yra skirtingas.

Daug tyrimų akcentuoja, kad svarbiausias miegas, per kurį atsistato vaikų nervinė sistema ir kiti procesai, vis tik yra nakties metu. Todėl, jei dėl pietų miego kenčia vaiko nakties miegas (jis neišmiega rekomenduojamos normos), būtina trumpinti arba eliminuoti dienos miegą. Taip pat ir tėveliai turėtų žinoti, kad vaiko fiziologiniai poreikiai turi būti prioritetiniai ir jei vaikas nori miegoti, lengvai užmiega pietų miego, neturi problemų užmiegant vakare, vadinasi jo organizmui per pietus ilsėtis miegant dar reikia.

Sakau tai, nes pasitaiko atvejų kai į vaiko poreikius dėl asmeninių interesų ne visada yra įsiklausoma.

O apskritai, aš vadovaujuos taisykle, kad į visus kylančius iššūkius reikia žiūrėti kaip į naują galimybę, o ne problemą. Tai padeda ieškant sprendimų (šypsosi).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.