Paaiškino, iki kokio amžiaus broliai ir seserys gali matyti vieni kitus nuogus

Auginant skirtingų lyčių dvynukus, pametinukus ar nedidelio amžiaus skirtumo vaikus, nuogumas neišvengiamas juos prausiant, rengiant ar dūkstant vonioje. Jiems augant ir pradedant bręsti tai, kas buvo savaime suprantama, gali kelti tam tikrų nepatogumų. Kaip turėtų elgtis tėvai?

Auginant skirtingų lyčių dvynukus, pametinukus ar nedidelio amžiaus skirtumo vaikus, nuogumas neišvengiamas juos prausiant, rengiant ar dūkstant vonioje.<br>„Freepik“ nuotr.
Auginant skirtingų lyčių dvynukus, pametinukus ar nedidelio amžiaus skirtumo vaikus, nuogumas neišvengiamas juos prausiant, rengiant ar dūkstant vonioje.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2024, 2:38 PM

Nėra aiškios amžiaus ribos, kada broliai ir seserys gali matyti vienas kitą nuogi, tačiau itin svarbu apie tai kalbėtis jiems bręstant, portalui parents.com teigė tinklaraščio „The Art and Science of Mom“ (liet. „Mamos menas ir mokslas“) autorė, psichologė ir  mokslų daktarė Emily Edlynn.

Suaugusiesiems, žinantiems, kas yra seksualumas, gali nuo pat pradžių į nuogumą žiūrėti kitaip nei mūsų vaikai. Tai, kas jiems yra natūralu ir paprasta, mums būna seksualu ir gėdinga, todėl turime būti atsargūs, kaip tai rodome vaikams, kad išvengtume netyčinio kūno seksualizavimo, kai jiems to nereikia.

E. Edlynn teigia, kad vaikams turėtume leisti elgtis taip, kaip jiems atrodo natūralu tik nubrėžiant bendras elgesio gaires. Pavyzdžiui, viešumoje nebėgioti be kelnių. Dauguma patys natūraliai pradeda norėti privatumo augdami.

Svarbiausia, vaikams augant ir bręstant, kai jiems yra 9-10 metų, pasikalbėti apie tai su jais. Biologiškai berniukai bręsta vėliau nei mergaitės. Jei namuose dvynukai, greičiausiai, dukra pirmoji supras, kad keista būti vienas šalia kito nuogiems. Lygiai taip pat brolis nesupras, kodėl sesė nebenori kartu turkštis vonioje.

Todėl būtina su vaikais kalbėtis apie kūno pokyčius, kokie jie bus ir kaip tai pakeis jų pačių santykį. Tai neturi būti moralizuojantis paliepimas „nebūkite nuogi vienas prieš kitą“, bet diskusija apie laukiančius fizinius pokyčius, kap rūpinamės savo kūnu, kaip jį gali matyti kiti, kaip gyventi su tuo. Žinoma, neišvengiamai paliečiama ir seksualumo tema.

„Siekiant padėti savo vaikams užmegzti teigiamus santykius su savo kūnu, labai svarbu išmokyti juos kontroliuoti savo kūną. Kontrolė, tai reiškia, kad visi turime teisę sutikti ar nesutikti daryti kažką su savo kūnu. Todėl ir sūnūs turi dalyvauti pokalbyje. Daugelis žmonių mano, kad sutikimas yra kažkas, ko turime išmokyti savo dukteris, tačiau taip pat svarbu tai aptarti ir su savo sūnumis. Pasakykite vaikams, kad jei kuris nors vienas kitam liepia „nutraukti“ bet kokį fizinį kontaktą, kaip kutenimą ar imtynes, tai turi būti gerbiama. Tas pats ir prieš jų buvimą nuogiems vienas priešais kitą – kai tik žmogus jaučiasi nepatogiai, jis turi tai pasakyti, o jo noras turi būti gerbiamas. Taip ateityje išmokstama garsiai įvardinti, jei kas nepatinka arba į tai reaguoti“, – pataria psichologė.

Pasak E. Edlynn, sveikas dialogas padės vaikams palaikyti teigiamus santykius su savo kūnu ir jaustis tikrai atsakingais už save.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.