Mamos pagalbos šauksmas: niekas neįspėjo dėl lipdukų ir šlykštukų visuose namuose

Turbūt visi maži vaikai mėgsta lipdukus. Žinoma, smagiausia juos klijuoti ne į reikiamą vietą knygutėje, bet ant visų įmanomų paviršių: sienų, baldų, savęs, drabužių... Netrukus tėvai apsidairo ir pamato, kad gyvena lipdukais apklijuotuose namuose. Kaip suderinti vaikų kūrybiškumą ir ribas?

Pašnekesių portale „Reddit“ mamos skundžiasi, kad vaikų kūrybiniai žaidimai tampa nevaldomi.<br>„Canva“ nuotr.
Pašnekesių portale „Reddit“ mamos skundžiasi, kad vaikų kūrybiniai žaidimai tampa nevaldomi.<br>„Canva“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2024, 3:45 PM

Blizgučiai, gleivės ir lipdukai

Pašnekesių portale „Reddit“ mamos skundžiasi, kad vaikų kūrybiniai žaidimai tampa nevaldomi.

„Niekas manęs neparuošė lipdukams visuose namuose. Gerai atlikai užduotį? Gausi lipduką! Pas odontologą? Vėl lipdukas!“, – ironiškai kalba ji.

Sąrašas, už ką vaikai gauna apdovanojimo lipdukus – begalinis, bet kur visi šie lipdukai dažniausiai atsiduria? Ant automobilio keleivio lango, durelių, automobilinės kėdutės, kuprinių, daiktų, kėdžių, šaldytuvų... Vardyti tėvai gali nesustodami.

Kita mama skundžiasi dėl šlykštukų ir visko, kas panašu į juos. Šlykštukai – tai gleivių masė, kuri limpa prie pirštų ir visų kitų paviršių. Prie drabužių jos prilimpa neišvalomai, o įsivėlus į plaukus, juos dažnai reikia nukirpti.

„Turėjau uždrausti mūsų namuose šlykštukus, kad apsaugočiau savo sveiką protą“, – rašo ji.

Komentatoriai taip pat turėjo kuo pasiskųsti – vieni minėjo kinetinį smėlį, kiti – išmanųjį ar paprastą plastiliną.

„Palauk darbelių su blizgučiais etapo. Turėjau uždrausti juos naudoti namuose, nes jų patenka visur ir jų neįmanoma atsikratyti“, – teigia kiti patyrę tėvai.

Kiti žmonės patarė, kaip spręsti lipdukų problemą – pasiūlyti vaikams klijuoti juos į specialius albumus arba leisti namuose juos klijuoti vienoje vietoje ar ant vieno seno baldo.

Reikia suteikti erdvės

Tačiau, kaip pažymi vienas komentatorius, iš tiesų šis klausimas yra apie tai, kaip vaikus išmokyti ribų ir savikontrolės. Be to, laisvi žaidimai, kai nėra taisyklių, primestų rolių, yra labai naudingi vaikams ir ugdo jų kūrybingumą.

Pasak portalo „Parents“, ugdymo terapeutai tvirtina, kad vaikams reikia leisti žaisti, bet po to vaikai turi padėti susitvarkyti pačių sukurtą netvarką.

Visiškai uždrausti žaisti, pavyzdžiui, plastilinu neverta, nes tokie žaidimai lavina smulkiąją motoriką ir treniruoja rankų raumenis. Be to, net jei patys tėvai neperka tokių dalykų vaikams, jie gali atkeliauti su gimtadienio ar kalėdinėmis dovanėlėmis.

Mokslų daktarė Hallee Adelman, vaikiškų knygų serijos „Great Big Feelings“ autorė, sako, kad tėvai neturėtų jaustis kalti dėl to, kad netvarka juos varo iš proto. 

„Visas tas lipdukų ar blizgučių sprogimas tėvams kelia chaoso jausmą ir gali paskatinti dar labiau jausti nerimą ar stresą“, – sako daktarė.

H. Adelman teigia, kad naudinga skatinti vaikus „žaisti tvarkingai“ ir padėti jiems išmokti svarbių gyvenimo įgūdžių, tokių kaip organizuotumas ir atsakomybė, taip pat gerbti taisykles ir ribas.

„Jei norime, kad mūsų vaikai lavintų kūrybiškumą ir laisvai reikštųsi, tėvai taip pat turi toleruoti netvarkos akimirkas“, – pabrėžia dr. Adelman.

Tačiau ji pripažįsta, kad šios „netvarkos akimirkos“ gali vykti lauke arba garaže, jei tai padeda tėvams valdyti savo nerimą dėl kinetinio smėlio ir blizgučių.

Patarimai, kaip subalansuoti vaikų kūrybiškumą ir tvarką namuose:

  • Perleiskite vaikams keletą stalčių ar spintelių, kur jie gali būti netvarkingi.
  • Rūšiuokite ir sudėkite į vieną vietą skirtingus „pavojus“, kaip šlykšukai ar lipdukai.
  • Dažniau gaminkite su vaikais – tai netvarka, bet po to bent jau galėsite mėgautis skaniu maistu.
  • Suteikite vaikams galimybę netvarkingai leisti laiką meno būreliuose arba kitoje vietoje už namų ribų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.