Tėvystės konsultantė paaiškina, kodėl žaidžiant su vaikais svarbu leisti jiems visada laimėti

Vaikai pasaulį atranda jį tyrinėdami, eksperimentuodami, ir, svarbiausia, žaisdami. Žaidimai yra neatsiejama vaikystės, o ir tėvystės dalis, daranti įtaką vaikų raidai ir tėvų bei vaikų tarpusavio ryšiui, todėl labai svarbu ir kaip jie vyksta, sako tėvystės konsultantė ir projekto „Rami mamystė“ sumanytoja Dovilė Petraitė.

Dovilė Petraitė ragina tėvus leisti vaikams laimėti.<br>„Canva“ ir asmeninio albumo nuotr. / lrytas.lt koliažas
Dovilė Petraitė ragina tėvus leisti vaikams laimėti.<br>„Canva“ ir asmeninio albumo nuotr. / lrytas.lt koliažas
Tėvų edukatorė Dovilė Petraitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Tėvų edukatorė Dovilė Petraitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 9, 2024, 10:20 AM

„Daugelis šiuolaikinių psichologų tvirtina, kad žaidimai ne tik skatina vaikų kūrybingumą ir mokymąsi, bet taip pat gali labai sustiprinti tėvų ir vaikų ryšį bei įtakoti emocinį ir socialinį vaikų vystymąsi“, – pasakoja Dovilė. Ji primena, kad psichologas Lawrence Cohen savo knygoje „Playful Parenting“ itin pabrėžia žaidimų svarbą vaikų raidai. Žaidimai padeda vaikams išreikšti savo jausmus, susidoroti su stresu ir iššūkiais bei mokytis bendrauti su aplinkiniais. Per žaidimus vaikai tampa kūrybingesni, išmoksta spręsti problemas ir suvokia pasaulį aplink save. Žaidimai nepaprastai stiprina ryšį tarp tėvų ir vaikų, juos suartina.

„Per žaidimus vaikai mokosi būti lanksčiais ir bendradarbiauti. Svarbiausia – ne siekti laimėjimo patiems tėvams, bet leisti vaikams laimėti, patirti sėkmę. Alfie Kohn, progresyvaus švietimo specialistas, teigia, kad vaikams leisti laimėti yra itin svarbu, nes tai augina jų savivertę. Per žaidimus vaikai mokosi valdyti savo emocijas, dalytis ir gerbti kitus. Tėvai, kurie leidžia vaikams laimėti, skatina jų pasitikėjimą savimi, kūrybingumą bei norą siekti tikslų“, – paaiškina D. Petraitė.

Pasak tėvystės konsultantės A. Kohn akcentuoja pralaimėjimo prieš tėvus galimas neigiamas pasekmes vaikų vystymuisi. Kai vaikas nuolat pralaimi tėvams žaidimuose, jis gali pradėti abejoti savo gebėjimais. Be to, nuolatinis pralaimėjimas prieš tėvus gali sukelti jausmą, kad vaikas nepakankamas arba nepajėgus. Toks jausmas gali turėti ilgalaikį poveikį vaiko savivertei ir emocinei gerovei. Vaikų auklėjimo tendencijomis besidominti Dovilė pasakoja, kad A. Kohn taip pat pabrėžia, jog konkurencijos su vaiku skatinimas ir siekis laimėti prieš jį gali kelti įtampas tėvų ir vaikų tarpusavio santykiuose. Vietoje to, jis tėvams siūlo skatinti bendradarbiavimą, užsiimti bendra veikla, kuri puoselėja gerus tarpusavio ryšius ir empatiją.

„Mano manymu, žaisdami tiek tėvai, tiek vaikai niekuomet neatsidurs toje pačioje „svorio kategorijoje“. Dažnu atveju fiziškai, o ir intelektualiai neįmanoma, kad keturmetis ar paauglys, laimėtų prieš tėvus. Galvojančius „O kaip gi vaikas išmoks pralaimėti?“, skubu nuraminti: žaisdamas su bendraamžiais vaikas tikrai patirs pralaimėjimų, ir daug kartų.

Vaikams priimti ir susigyventi su pralaimėjimais nėra lengva, nes jų vis dar nebrandžios ir besivystančios smegenys negeba paprastai to suvokti. Būtų smagu, jei tėvai, ir ypač tėčiai, jautriau ir su meile, ne konkuruodami, o besimėgaudami žaidimais ir stiprindami tarpusavio ryšį žaistų drauge su savo vaikais. Tėvai turėtų skatinti savo vaikus būti savimi ir džiaugtis bendra veikla bei žaidimais, o ne konkuruoti dėl laimėjimo. Be to, skirdami laiko žaidimams su savo vaikais, tėvai turi galimybę geriau pažinti savo vaikų pasaulį, stiprinti tarpusavio ryšį bei pasitikėjimą vienas kitu. Leiskime vaikams laimėti – tai padės jiems augti stipriais, emociškai sveikais ir sėkmingais“, – pataria „Rami mamystė“ kūrėja Dovilė.

D. Petraitė primena žaidimų idėjas tėvams su skirtingo amžiaus vaikais, kuriomis knygoje dalijasi Lawrence Cohen:

Žaidimai su skirtingo amžiaus vaikais, nuo kūdikio iki paauglio, yra puikus būdas skatinti šeimos bendravimą, lavinti įvairius įgūdžius ir kurti stiprius tarpusavio ryšius.

Kūdikiai (0–2 metai)

  • Žaidimas veidrodžiu: kūdikiams patinka žiūrėti į veidrodį, o tėvai gali daryti įvairias grimasas ir stebėti kūdikio reakcijas.
  • Paprastas ir smagus „Kukū“ žaidimas.
  • Įvairūs sensoriniai žaidimai: naudokite įvairias tekstūras ir objektus, kad kūdikis galėtų juos liesti ir tyrinėti.

Maži vaikai (2–4 metai)

  • Vaidmenų žaidimai: leiskite vaikui pavirsti (persirengti) mėgiamu veikėju ir kartu vaidinkite.
  • Žaidimas kaladėlėmis ar blokeliais: statykite kartu su vaiku.
  • Žaidimai su kamuoliu.

Ikimokyklinio amžiaus vaikai (4–6 metai)

  • Piešimas, tapyba, lipdymas iš molio ar plastilino.
  • Dėlionių dėliojimas.
  • Stalo žaidimai.

Pradinio amžiaus vaikai (6–12 metai)

  • Moksliniai eksperimentai, kurie supažindina su fizikos, chemijos ar biologijos pagrindais.
  • Sporto žaidimai: krepšinis, futbolas ar kiti sporto žaidimai.
  • Skaitymo vakarai: skaitykite kartu knygas ir diskutuokite apie jas, skatindami vaiko vaizduotę ir kritinį mąstymą.

Paaugliai (12–18 metai)

  • Žaiskite strateginius stalo ar vaizdo žaidimus, kurie reikalauja mąstymo ir planavimo.
  • Kūrybiniai projektai: filmuokite kartu trumpus filmukus ar kurkite meno kūrinius.
  • Bendri šeimos projektai: sodininkystė, remontas ar kiti bendri projektai, kurie skatina bendradarbiavimą.

Bendros veiklos visoms amžiaus grupėms

  • Šokis ir dainavimas gali būti smagus visai šeimai, o vyresni vaikai gali padėti kurti choreografijas ar mokyti mažesniuosius.
  • Kartu gaminkite maistą, kiekvienam vaikui suteikiant užduotis pagal jų gebėjimus. Tai gali būti paprastas receptas arba sudėtingesnis patiekalas.
  • Organizuokite šeimos iškylas, gamtos žygius ar sporto varžybas, kuriose dalyvautų visi šeimos nariai.

„Šie žaidimai yra tik keli iš daugelio būdų, kaip tėvai gali smagiai ir kūrybiškai praleisti laiką su vaikais skirtingo amžiaus grupėse. Svarbu prisitaikyti prie vaikų poreikių, skatinti bendradarbiavimą ir mokymąsi, bei užtikrinti, kad veikla būtų įdomi ir naudinga visiems šeimos nariams“, – primena tėvystės konsultantė.

Dovilė Petraitė veda įvairius mokymus mamystės temomis bei konsultuoja asmeniškai. Daugiau informacijos www.ramimamyste.lt.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.