Kiaulių maras pasiekė gyvulių laikymo vietas – kone po metų pertraukos fiksavo pirmąjį atvejį

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) praneša apie Lietuvoje po beveik metų pertraukos nustatytą afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejį kiaulių laikymo vietoje.

Kiaulės.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Kiaulės.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2023, 3:40 PM, atnaujinta Jun 23, 2023, 3:42 PM

Pranešimas apie galimą ligos įtarimą gautas iš nedidelio ūkio Marijampolės sav., Valavičių k., aplink kurį jau antras mėnuo randamos AKM užkrėstos šernų gaišenos. Ūkyje buvo laikomos dvi kiaulės savo reikmėms, tad vienai iš jų nugaišus, o kitai pradėjus sirgti, informacija perduota VMVT Marijampolės departamentui.

Veterinarijos gydytojams – inspektoriams nuvykus į ūkį, nedelsiant buvo atrinkti abiejų kiaulių mėginiai ir pristatyti tyrimams į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą. Jis patvirtino šios ligos faktą abiem gyvūnams. Likusi ūkyje kiaulė nugaišinta, atsakingi asmenys atliks pirminį ūkio valymą ir dezinfekavimą.

„AKM sparčiai plinta gamtoje ir, deja, jau pasiekė kiaulių laikymo vietas. Pirmiausiai AKM virusas pateko į kiaulių laikymo vietą būtent ten, kur jis šiuo metu yra aktyviausias šernuose – Marijampolės savivaldybėje. Tai – rimtas signalas.

Virusas toliau grėsmingai plinta tarp šernų, todėl visi kiaulių laikytojai turėtų rimtai peržiūrėti savo taikomas biologinio saugumo priemones, nes bet kuriuo metu AKM virusas gali patekti ir į didesnius kiaulių ūkius, o tai – tūkstantiniai nuostoliai ir savininkams, ir valstybei, kuomet užsidarys prekybos keliai į ribojimų zonas patekusiems komerciniams ūkiams.

Kreipiamės į visus kiaulių augintojus bei medžiotojus, ragindami visuomet labai atsakingai laikytis visų biosaugos reikalavimų tiek medžioklės metu, tiek kiaulių ūkiuose. Keliaujantiems į gamtą ir aptikusiems šerno gaišeną, praneškite telefonu 1879 VMVT specialistams, kad būtų galima identifikuoti AKM židinius“, – ragino šiuo metu VMVT vadovaujanti Audronė Mikalauskienė.

Apie kiaulių laikymo vietoje nustatytą AKM protrūkį informuota Europos Komisija ir ES valstybių narių veterinarijos tarnybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.