Vilniaus rajone pakeitė žemės mokestį

Vilniaus rajono savivaldybės taryba nusprendė 50 proc. mažinti žemės mokestį žemės savininkams, kurie 2023 m. deklaravo žemės ūkio pasėlius, už žemės ūkio paskirties žemės sklypus, esančius Vilniaus rajone. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) teiktu sprendimu tikimasi, kad ši lengvata Vilniaus rajono žemdirbiams kompensuos bent dalį patirtų nuostolių dėl šių metų sausros ir leis atsigauti finansiškai.

Ūkininkai nuogąstauja, kad patirti nuostoliai nemenki.<br>V.Balkūno nuotr.
Ūkininkai nuogąstauja, kad patirti nuostoliai nemenki.<br>V.Balkūno nuotr.
Ūkininkai nuogąstauja, kad patirti nuostoliai nemenki.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ūkininkai nuogąstauja, kad patirti nuostoliai nemenki.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 3, 2023, 9:53 AM

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybų, šių metų gegužė buvo kur kas sausesnė nei prieš metus. Ūkininkai nuogąstauja, kad patirti nuostoliai nemenki: pažeisti pasėliai, išdegę laukai, ypač prasta padėtis su grūdinėmis kultūromis. Preliminariai 30–40 proc. šiųmetinio derliaus pražus, dėl ko bus prarasta nemaža dalį pajamų.

„Ne paslaptis, kad mūsų rajone ūkininkauti sudėtinga. Prie kasdienių sunkumų prisidėjo ir gegužės sausra, dėl kurios dalis derliaus išdžiūvo. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, 2019 m. 50 proc. sumažinus žemės mokestį deklaravusiems pasėlius žemės savininkams, Savivaldybės biudžetas neteko 10 522 eurų pajamų. Lengvata buvo pritaikyta 616 mokesčių mokėtojams.

2022 m. deklaruotų pasėlių plotai sudarė apie 40 tūkst. ha, įskaičiuojant nuomojamą žemę. Šiais metais, preliminariais duomenimis, pasėlius deklaravo apie 3 tūkst. žemdirbių“, – sako pasiūlymą teikęs tarybos narys Tadeuszas Andrzejewski.

Perpus mažesnis žemės mokestis bus taikomas žemės savininkams už žemės sklypus, kurių žemės paskirties kodas 610, esančius Vilniaus rajone. Žemės mokesčio lengvata nebus taikoma apleistiems žemės ūkio naudmenų plotams, nustatytiems nuotoliniais kartografavimo metodais.

Dėl nepalankių klimato reiškinių 2018 ir 2019 metai ūkininkams irgi buvo nuostolingi. Tuomet Vilniaus rajono savivaldybės taryba priėmė sprendimą atleisti ir sumažinti mokestį rajono ūkininkams, taip sumažinant jiems patirtus nuostolius dėl prarasto derliaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.