Kailinių žvėrelių fermoms – pabaiga: G. Nausėda pasirašė įstatymą dėl draudimo

Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė įstatymą dėl kailinių žvėrelių fermų draudimo. Apie tai Eltai patvirtino šalies vadovo patarėjas Ridas Jasiulionis.

Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė įstatymą dėl kailinių žvėrelių fermų draudimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė įstatymą dėl kailinių žvėrelių fermų draudimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

2023-09-27 16:43

Seimas priėmė galutinį sprendimą dėl šio įstatymo praėjusią savaitę. Nutarta drausti laikyti ir (ar) veisti, parduoti ar kitaip perleisti gyvūnus vien dėl naudos iš jų kailio.

Numatyta, jog kailių fermų draudimo įstatymas įsigaliotų nuo kitų metų sausio 1 dienos, nuo tada besiverčiantiems šia veikla būtų galima gauti kompensacijas. 2027 m. sausio 1 d. įsigaliotų draudimas verstis kailinių žvėrelių auginimo veikla.

Nutraukiantiems šią veiklą Aplinkos komitetas numato laiptuotos kompensacijos principą: verslą uždarę 2024 m. gautų 3 eurus už kiekvieną gyvūną, 2025 m. 2 eurus, o pasitraukę iš rinkos 2026 m. – 1 eurą.

Visiems vykdžiusiems kailinių žvėrelių auginimo veiklą būtų suteikiama galimybė gauti valstybės finansavimą naudotiems įrenginiams, kurie niekur kitur negali būti panaudojami kitais tikslais, tvarkyti. Dirbusiems tokio tipo fermose numatoma suteikti kompensacijas iš valstybės biudžeto.

Šiuo metu kailių fermas yra uždraudusios 19 Europos valstybių. Tokį sprendimą jau priėmusios ir kitos dvi Baltijos šalys, taip pat Austrija, Prancūzija, Airija, Jungtinė Karalystė, Nyderlandai ir kitos. Sprendimo be Lietuvos vis dar nepriėmė Rumunija, Bulgarija, Lenkija, Graikija ir Suomija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo