Ketvirtadienį ūkininkai tęsia protestą, jų reikalavimus aptars Seime

Ketvirtadienį, sausio 25 d., Vilniuje toliau vyks iš visos Lietuvos sunkiąja žemės ūkio technika suvažiavusių ūkininkų protestas šalia Vyriausybės.

Ūkininkų protestas Vilniuje. <br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Ūkininkų protestas Vilniuje. <br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Ūkininkų protestas Vilniuje. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ūkininkų protestas Vilniuje. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ūkininkų protestas Vilniuje. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ūkininkų protestas Vilniuje. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ūkininkų protestas Vilniuje. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ūkininkų protestas Vilniuje. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ūkininkų protestas Vilniuje. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ūkininkų protestas Vilniuje. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Navickas.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
K.Navickas.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 25, 2024, 8:30 AM, atnaujinta Jan 25, 2024, 9:13 AM

Piketui tęsiantis jo organizatorės Lietuvos žemės ūkio tarybos (LŽŪT) delegacija Seime susitiks su parlamento pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen, o Seimo Kaimo reikalų komitetas (KRK) renkasi į neeilinį posėdį.

Jame KRK ketina išklausyti 6 ūkininkų reikalavimus bei dėl jų pateikti savo poziciją, taip pat – išklausyti informacijos apie žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko susitikimą su už žemės ūkį ir kaimo plėtrą atsakingu eurokomisaru Januszu Wojciechowskiu.

Protestuojantys ūkininkai reikalauja atšaukti prievolę atkurti daugiametes pievas, grąžinti senąją žymėto dyzelino naudojimo tvarką, panaikinti nuo šių metų pakeltą akcizą suskystintosioms naftos dujoms (SND), spręsti vadinamąją pieno krizę, atsisakyti saugomų teritorijų plėtros, sustabdyti rusiškų grūdų tranzitą.

Trečiadienį šiuos reikalavimus protestuotojai išsakė K.Navickui ir aplinkos ministrui Simonui Gentvilui, jie abu susirinkusiųjų buvo nušvilpti.

Vyriausybė trečiadienį išplatintame pranešime teigė, jog Ministrų kabinetas siekia spręsti ūkininkų keliamas problemas, pavyzdžiui, atliepiant reikalavimus dėl žymėto dyzelino ir SND, jau įregistravo Akcizų įstatymo pakeitimus.

Trečiadienį į protestą akciją susirinko keli tūkstančiai ūkininkų, o į Vilnių suvažiavę apie 1,3 tūkst. traktorių.

Prie LŽŪT organizuojamos akcijos taip pat prisijungė ir Privačių miško savininkų asociacija, sostinėje matyti stovinčių protesto miškovežių.

Prezidentas Gitanas Nausėda į susitikimą su protestuojančiais ūkininkais siunčia savo vyriausiąjį patarėją Jareką Niewierowiczių. Pats šalies vadovas su jais susitikti negali, nes, kaip tvirtina Prezidentūra, šios savaitės prezidento darbotvarkė – vizitai kituose Lietuvos miestuose – jau buvo iš anksto suplanuoti.

„Kvietimą gavome jau po to, kai buvo suplanuoti prezidento susitikimai regionuose, informavome ūkininkus. O susitikti patarėjų lygyje visada esame atviri. Prezidentas paprašė, kad grįžčiau šiandien į Vilnių. Esu Vilniuje ir jeigu būsiu pakviestas pas ūkininkus, be abejo, nueisiu ir pasakysiu keletą žodžių nuo prezidento“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė J.Niewierowiczius.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tvirtina, kad parlamento pavasario sesija turės prasidėti nuo klausimų svarstymo, kurie atlieptų protestuojančių ūkininkų poreikius. Pasak jos, dialogas tarp Vyriausybės ir žemdirbių šiuo klausimu yra, tačiau reikia, kad abi pusės viena kitą girdėtų.

„Ne su vienu traktoriaus vairuotoju teko kalbėtis neformaliai, laukiant jų atėjimo šįryt į kabinetą. Protestas pastebimas, sumaniai organizuotas, bet svarbiausias dalykas, kad abi pusės viena kitą girdėtų. Tikiuosi, kad rezultatas šių poros dienų bus būtent toks“, – ketvirtadienį LRT radijui teigė V.Čmilytė-Nielsen.

„Yra 6 esminiai reikalavimai, dar prieš technikai pajudant Vilniaus link buvo pakankamai konstruktyvūs susitikimai tarp ūkininkų atstovų ir Vyriausybės atstovų. Manau, kad dialogas vyksta. Žemės ūkio ministras jau paskelbė apie registruotus kai kuriuos pakeitimus, kuriais ir turėtume pradėti pavasario sesiją“, – aiškino ji.

Politikė kalbėjo, kad reaguoti ir išklausyti reikia visus ūkininkų reikalavimus, o tai, jog į suskystintų naftos dujų akcizą ir žymėtą dyzelį jau atsižvelgta – tai gera pradžia.

„Reikia rasti balansą tarp skirtingų interesų. Dialogas vyko, kiek girdėjau iš Vyriausybės atstovų narių, susitikimai su ūkininkų atstovais buvo pakankamai konstruktyvūs, bet buvo pasirinktas ryškus būdas atkreipti dėmesį ir tikiuosi, kad forma nesutrukdys tam, jog būtų geranoriškumas ir valia susitarti iš abiejų pusių“, – sakė parlamento vadovė.

„Reaguoti ir girdėti reikia visus reikalavimus, ką galime koreguoti – kitas klausimas. Jau registruotos pataisos dėl suskystintų naftos dujų akcizo, kurį ketinama ženkliai sumažinti, taip pat dėl žymėto dyzelio. Į du reikalavimus atsižvelgta, tai gera pradžia“, – tikino ji.

Galiausiai V.Čmilytė-Nielsen abejojo galimybe pasirašyti nacionalinį susitarimą dėl žemės ūkio dar šios kadencijos metu dėl jau vykstančio rinkiminio ciklo. Anot jos, efektyviausia partijoms susitarti yra kadencijos pradžioje.

„Nacionaliniai susitarimai nėra sidabrinė kulka, kuri išsprendžia visas problemas, kaip mes žinome iš švietimo susitarimo. Įėjus į rinkiminį ciklą tikėtis, kad galime pasirašyti naują susitarimą dėl žemės ūkio, sudėtinga, bet diskutuoti dėl jo galime. Natūralu, kad kai kurios nuostatos atsiras partijų programose, priklausomai nuo jų linijos, krypties“, – teigė Liberalų sąjūdžio vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.