Siekdami vyriausybės nuolaidų Prancūzijos ūkininkai žada apgulti Paryžių

Didžiausia Prancūzijos ūkininkų profesinė sąjunga penktadienį paskelbė ketinanti blokuoti pagrindinius kelius aplink Paryžių, taip didindama spaudimą vyriausybei reaguoti į reikalavimus dėl atlyginimų, mokesčių ir taisyklių.

Prancūzijos ūkininkų profesinė sąjunga penktadienį paskelbė ketinanti blokuoti pagrindinius kelius aplink Paryžių.<br>Scanpix.
Prancūzijos ūkininkų profesinė sąjunga penktadienį paskelbė ketinanti blokuoti pagrindinius kelius aplink Paryžių.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2024, 1:56 PM

Tikimasi, kad penktadienį premjeras Gabrielius Attalis, susiduriantis su pirmąja rimta krize, pasiūlys nuolaidų. Ministrai stengiasi, kad artėjant Europos Parlamento rinkimams nepasitenkinimas neišplistų.

Eismas keliais jau buvo sutrikdytas, kai ūkininkai su traktoriais protestavo prie vyriausybės pastatų dideliuose Prancūzijos miestuose. Ūkininkų sąjunga FNSEA naujienų agentūrai AFP pranešė, kad nuo 14 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku bus užblokuotos penkios vietos pagrindinėse magistralėse į Paryžių, įskaitant greitkelius A6 ir A13. Greitkelis A1, vedantis iš Paryžiaus į šiaurę, penktadienio rytą jau buvo užblokuotas traktorių ir šieno ryšulių, todėl susidarė didelės spūstys.

„Šiandien laukiame ministro pirmininko atsakymų ir jei jų negausime, judėjimą tęsime“, – sakė Jeremy Allard‘as, blokadai vadovaujantis ūkininkų sąjungos narys iš Prancūzijos šiaurės. Šalies pietuose tarp Liono regiono ir Ispanijos sienos buvo uždaryta apie 400 kilometrų greitkelio.

Ūkininkai pyksta dėl to, kad, jų teigimu, prekybos centrai ir pramoniniai pirkėjai mažina produkcijos supirkimo kainas, taip pat dėl sudėtingų aplinkosaugos taisyklių. Tačiau paskutinis lašas daugeliui buvo po truputį žemės ūkio sektoriuje naikinamos mokesčių lengvatos dyzelinui.

Kai kuriuos iš 140 FNSEA keliamų reikalavimų būtų galima patenkinti tik priėmus naujus teisės aktus arba sudėtingomis derybomis su Europos Sąjunga.

Kol kas valdžios institucijos susilaiko ir jėga nesikiša į kelių blokadas ir kitokias protesto formas, įskaitant žalą ir įsilaužimus į vyriausybės pastatus ir maisto pramonės vietas, pavyzdžiui, prekybos centrus ir sandėlius. Prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybė vis dar prisimena pamokas, gautas 2018–2019 m. per „geltonųjų liemenių“ protestus, sutelkusius daugybę žmonių visoje Prancūzijos visuomenėje, per juos demonstrantai ne kartą susirėmė su policija.

Vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas pareiškė, kad ūkininkai nepuldinėja policijos pareigūnų ir nepadega viešųjų pastatų, kitaip nei buvo per savaitę trukusias riaušes pernai vasarą, kilusias policijos pareigūnui nušovus paauglį vairuotoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.