I. Šimonytė nemato pagrindo dabar reikšti nepasitikėjimą K. Navickui

Praėjusią savaitę praėjus ūkininkų protestui, kuriame dažnai buvo reiškiamas pasipiktinimas žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku, premjerė Ingrida Šimonytė tvirtina neturinti pagrindo juo nepasitikėti. Pasak jos, konfliktas tarp aplinkosauginių ir žemės ūkio klausimų yra sudėtingas, sprendimus atrasti nėra paprasta ir tai nėra vieno ministro problema.

K.Navickas.<br> A.Srėbalienės nuotr.
K.Navickas.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2024, 9:06 AM

„Viso šito nenorėčiau suversti į vieną ministrą, nes žinau, kad ir ministrą pakeitus, konfliktas niekur nedings ir reikia ieškoti sprendimų, kurie leistų subalansuoti ir ūkininkų, jų privačios nuosavybės interesus, bet ir aplinkosaugos ilgalaikius tikslus“, – LRT radijui teigė I.Šimonytė.

„Nematau pagrindo dabar reikšti ministrui nepasitikėjimo ir ministras turi labai konkrečių darbų, kuriuos per artimiausią laikotarpį turi atlikti, tų pačių ūkininkų labui“, – kalbėjo ji.

I.Šimonytė akcentavo, kad ūkininkų kelti klausimai nebuvo susiję su išimtine Žemės ūkio ministerijos kompetencija, o klaidos pastebėtos dėl Akcizų įstatymo bus ištaisytos ir dėl to reikšti pretenzijas K.Navickui „būtų šiek tiek neteisinga“.

„Lygiai taip pat dėl reikalavimų, kurie susiję su saugomis teritorijomis ar vandens apsaugos juostomis, ar kitais pan. dalykais. Čia ta pati problema, kuri dabar yra visoje Europoje. Žalio kurso ir aplinkosaugos reikalavimai priimami su aštria reakcija iš žemės ūkio sektoriaus ir negaliu pasakyti, kad tai labai lengvas ir vieno ministro klausimas“, – sakė premjerė.

„Žaliasis kursas yra ES politika. Jo įgyvendinimo modalumai atskirose valstybėse narėse gali būti skirtingi, mes iš dalies srebiame pasekmes to, kad daugybę metų buvo aiškus paramos ir palaikymo koncentravimas į augalininkystės sektorių, kurio poveikis gamtai gali būti pakankamai ryškus“, – pažymėjo ji.

Naujienų agentūra ELTA primena, jog praeitą savaitę nuo antradienio iki penktadienio Vilniuje vyko ūkininkų protestas – į Vilnių suvažiavę apie 1,3 tūkst. traktorių.

Protestuojantys ūkininkai reikalavo atšaukti prievolę atkurti daugiametes pievas, grąžinti senąją žymėto dyzelino naudojimo tvarką, panaikinti nuo šių metų pakeltą akcizą suskystintosioms naftos dujoms (SND), spręsti vadinamąją pieno krizę, atsisakyti saugomų teritorijų plėtros, sustabdyti rusiškų grūdų tranzitą.

Trečiadienį šiuos reikalavimus protestuotojai išsakė žemės ūkio ministrui K.Navickui ir aplinkos ministrui Simonui Gentvilui, jie abu susirinkusiųjų buvo nušvilpti. Taip pat protestuojantys ūkininkai ketvirtadienį į susitikimą atvykusį šalies prezidento vyriausiąjį patarėją Jareką Niewierowiczių pasitiko švilpimu ir šūkiu „gėda“.

Vyriausybė trečiadienį išplatintame pranešime teigė, jog Ministrų kabinetas siekia spręsti ūkininkų keliamas problemas, pavyzdžiui, atliepiant reikalavimus dėl žymėto dyzelino ir SND, jau įregistravo Akcizų įstatymo pakeitimus.

Prie Lietuvos žemės ūkio tarybos organizuojamos akcijos taip pat prisijungė ir Privačių miško savininkų asociacija, sostinėje buvo stovinčių protesto miškovežių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.