J. Niewierowiczius po ūkininkų susitikimo su G. Nausėda: turime kalbėti apie dar mažesnį tarifą SND

Prezidento vyriausiasis patarėjas Jarekas Niewierowiczius teigia, kad šalies vadovo ir ūkininkų susitikimo metu buvo aptarti daugiamečių pievų ir suskystintų naftos dujų (SND) kainos klausimai. Anot jo, šalies vadovas mano, kad akcizas degalams turėtų būti dar mažesnis, nei siūlo Vyriausybė – 41 euras už toną, iki kol bus kompensuotas dydis, kurį ūkininkai turėjo sumokėti.

G. Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
G. Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Feb 9, 2024, 1:25 PM

„Kalbėjome apie daugiamečių pievų problematiką. Prezidentas pakartojo, kad reikia mažinti SND akcizą. Dėl to prezidentas remia ūkininkų siūlymą nutaikyti akcizą, kuris kompensuotų pirmais šių metų mėnesiais neadekvačiai išaugintą kainą. Tai turėtume kalbėti apie naują tarifą, kuris bus taikomas po to, kai bus kompensuotas aukštas akcizo lygis dabar“, – ketvirtadienį, po ūkininkų atstovų susitikimo su Gitanu Nausėda, žurnalistams teigė J.Niewierowiczius.

„Jeigu Vyriausybė suskaičiavo 41 euro akcizą už toną, jis turėtų būti sumažintas iki tol, kol bus kompensuota tai, kas sumokėta pagal dabartinį. Ir kada baigsis ta kompensacija, tada gali būti nustatytas lygis, kuris bus įstatyme suderintas“, – aiškino jis.

Taip pat, anot prezidento patarėjo, G.Nausėda pakvietė susitikime dalyvavusias organizacijas į tolimesnes diskusijas dėl žemės ūkio ateities Lietuvoje. Jis pabrėžė, kad tokie pokalbiai padės ateityje išvengti situacijų, kai institucijos turi taisyti panašias klaidas.

„Prezidentas pakvietė dalyvavusias organizacijas dalyvauti strateginėje diskusijoje apie žemės ūkio ateitį bei dabarties iššūkius. Organizuosime platesnę diskusiją su akademinio pasaulio atstovais, ekspertais ir ministerijomis ateityje. Tam, kad išvengtume tokios situacijos, kai turime taisyti klaidas, o ne kalbėti apie pagalbą žemės ūkiui atliepiant iššūkius“, – sakė jis.

J.Niewierowiczius pridūrė, kad susitikimo metu buvo aptartos ir pieno sektoriaus problemos ir galimi jų sprendimai.

Tuo metu Žemės ūkio tarybos pirmininkas (ŽŪT) Ignas Hofmanas teigė, kad G.Nausėda pažadėjo spręsti visus ūkininkų iškeltus klausimus.

„Prezidentas pažadėjo ties visais 6 mūsų reikalavimų punktais padaryti, ką jis gali. Buvo pasiūlymas ir ateityje turėti konstruktyvų dialogą“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė I.Hofmanas.

„Prezidentas pažadėjo, kad kiek jis galės, jo galimybės leis, jis žemės ūkio klausimais atstovaus Europos Vadovų Tarybai“, – pridūrė jis.

ŽŪT pirmininkas taip pat paminėjo, kad Vyriausybės siūlomas akcizo SND dydis neatitinka ūkininkų reikalavimų, kadangi jis išliks didesnis nei kaimyninėse šalyse.

„Vyriausybės pasiūlytas dydis mūsų netenkina. Mes savo reikalavimuose buvome parašę, kad akcizas turi būti ne didesnis nei kaimyninėse šalyse. Tai reiškia Latvijoje jis yra nulinis, Lenkijoje – 13 eurų. Bet čia jau siūlo Vyriausybė tokį dydį ir neaišku, koks yra pagrindas. Prezidentas atkreipė dėmesį, kad akcizo siūlomas dydis yra per didelis“, – tikino jis.

ELTA primena, kad keli tūkstančiai ūkininkų sausio 23–26 dienomis protestavo Vilniuje, į sostinę atvyko apie 1,3 žemės ūkio ir miško technikos vienetų.

Protestuotai, be to, kad būtų atšaukta prievolė atkurti daugiametes pievas, dar reikalavo stabdyti saugomų teritorijų plėtrą, užkardyti rusiškų grūdų importą į Lietuvą, grąžinti seną žymėto dyzelino naudojimo tvarką, sumažinti šiemet atsiradusį itin aukštą akcizą suskystintosioms naftos dujoms.

G.Nausėda vasario 1 d. teigė, kad yra pasiruošęs išklausyti ūkininkų reikalavimus ir yra pasiruošęs ieškoti jiems palankių sprendimų.

Taip pat, reaguojant į ūkininkų reikalavimus, sausio pabaigoje Žemės ūkio ministerija sustabdė prievolę ūkininkams atkurti daugiametes pievas.

Savo ruožtu Europos Komisija pasiūlė 2024 metais leisti Europos ūkininkams nukrypti nuo bendros žemės ūkio politikos taisyklių, kuriomis jie įpareigojami laikyti tam tikrus negamybinius plotus.

Tuo metu Vyriausybė trečiadienį pritarė Akcizų įstatymo projektui, pagal kurį beveik 7,5 karto mažinamas pastovus akcizo suskystintosioms naftos dujoms tarifas. Seimui kitą savaitę neeilinėje sesijoje bus siūloma skubos tvarka apmokestinimą sumažinti nuo 304 iki 41 euro už toną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.