R. Karbauskis apie Lenkijos ūkininkų protestą: manau, kad jie kažkiek suklaidinti

Vertindamas dalinę blokadą pasienyje su Lietuva organizuojančių Lenkijos ūkininkų veiksmus, Seimo narys Ramūnas Karbauskis teigia, kad ūkininkai yra paprasčiausiai suklaidinti.

Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Miglė Valionytė

Mar 4, 2024, 9:41 PM

„Aš manau, kad jie kažkiek suklaidinti. Nežinau, kas ten yra aukštų ūkininkų, kiek man teko girdėti, veikėjai, kurie bando proteguoti Rusijos interesus, galbūt tai yra priežastis. Nes ukrainiečių grūdų į Lietuvą atvažiuoja tikrai mažai, jie tikrai nedaro įtakos situacijai Lenkijos rinkoje“, – pirmadienį LRT televizijai sakė R. Karbauskis.

„Bet jeigu žemdirbiai įsitikinę tuo, jie dabar, budėdami prie sienos, tai pamatys. Tie grūdai, kurie juda pas mus iš Ukrainos, jie juda į Klaipėdos uostą, kiek man yra žinoma ir kiek žinau, kiek girdėjau, jie negrįžta į Lenkiją iš Lietuvos“, – pažymėjo jis.

R. Karbauskio teigimu, didesnė problema šioje situacijoje yra rusiški grudai, kuriems nėra taikomos sankcijos.

„Didesnė problema, aišku, yra rusiški grūdai, kurių per Lietuvą, per Latviją eksportuojama tikrai daug, sankcijos netaikomos ir, matyt, ir Lietuvos, ir Lenkijos, ir visos Europos Sąjungos ūkininkams tai didžiausia problema, nes tie grūdai dempinguoja rinką ir šiandien kainos iš tikrųjų labai mažos“, – sakė jis.

ELTA primena, kad įvairioms frakcijos atstovaujanti Seimo narių grupė siūlo laikinai uždrausti importuoti į Lietuvą žemės ūkio produktus ir pašarus, kurių kilmės šalis yra Rusija arba Baltarusija.

Siūloma, kad importo draudimas galiotų nuo šių metų balandžio 15 d. iki 2025 m. liepos 1 d. Įstatymo pataisas parėmė beveik 20 parlamentarų.

Vienas iš sausio mėnesį protestavusių Lietuvos ūkininkų reikalavimų buvo sustabdyti rusiškų grūdų tranzitą.

Lenkijos ūkininkai penktadienį pradėjo iš dalies blokuoti kelią tarp Kalvarijos ir Lenkijos Suvalkų apskrities Budzisko kaimo. Maždaug savaitę turinčios trukti akcijos metu norima tikrinti transportuojamų ukrainietiškų grūdų kiekius.

Anksčiau Lenkijos ūkininkai blokavo kelius į Ukrainą, taip pat – pagrindinį šalies greitkelį į Vokietiją. Protestuojama dėl, lenkų žemdirbių vertinimu, nesąžiningos konkurencijos, nes ukrainiečių grūdai yra pigesni ir mažina produkcijos kainas visoje Europoje.

Baiminamasi, kad įtampa tarp Lenkijos ir Ukrainos gali būti išnaudota Rusijos provokatorių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.