K. Navickas: neturiu žinių, kad lenkų ūkininkai protestą pasienyje užbaigtų anksčiau negu planavo

Nėra žinių, kad Lenkijos ūkininkai dalinę blokadą Lietuvos-Lenkijos pasienyje nutrauktų anksčiau negu planavo, sako žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas. Pasak jo, protestas turėtų trukti iki ketvirtadienio imtinai, o Lietuva yra atvira dalintis visa turima informacija apie vežamus grūdus.

K. Navickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K. Navickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Mar 5, 2024, 9:05 AM

„Tokių žinių neturiu. Tą, ką patvirtino ūkininkų protestą organizuojantis ūkininkų vadovas (Karolis Pieczynskis – ELTA), jie ketina tęsti iki ketvirtadienio imtinai“, – antradienį LRT radijui teigė K.Navickas.

„Antra savaitė užkimdami kalbame, kokie gali būti ukrainietiškų grūdų kiekiai ir pan., bei lenkų ūkininkams sakome, kad esame atviri dalintis ir jeigu yra žinoma apie nelegalius veiksmus, esame pasirengę tirti ir dalintis“, – kalbėjo jis.

K.Navickas tikino, kad ukrainietiškų grūdų importo apimtys per Europos Sąjungos (ES) žemyninę dalį yra sumažėjusios kartais, nes didžioji dalis produkcijos išvežama per Juodąją jūrą. Anot jo, į Lietuvą įvežamų grūdų kiekis taip pat sumažėjo.

„Ukrainietiškų grūdų importo apimtys per ES žemyninę dalį, judėjimas sumažėjo kartais, ypatingai ženkliai, nes Ukrainos ginkluotosios pajėgos atlaisvino Juodosios jūros koridorius ir ten išvežama didžiausia dalis grūdų. ES žemyninei daliai, išvežimui pirmiausia geležinkeliais lieka tik 5 proc.“ – sakė ministras.

„Kada Lenkijos ūkininkai pradėjo blokuoti Ukrainos-Lenkijos pasienį, ir į Lietuvą įvežamų grūdų kiekio sumažėjimas jaučiamas kartais taip pat“, – aiškino jis.

Politikas sutiko, kad rusiški grūdai rinkoje yra didesnė problema negu ukrainietiški ir jis palaikytų ribojimus tokios kilmės produkcijai, jeigu būtų išspręsti teisiniai klausimai.

„Kad rusiški grūdai yra didesnė problema negu ukrainietiški, jau kalbama nuo metų pradžios. Lietuvos ūkininkų protesto reikalavimuose rusiškų grūdų tranzito ribojimas yra nurodytas“, – teigė K.Navickas.

„Rusiški grūdai yra ne tiek paveikūs per lokalią Lietuvos rinką, kiek jų poveikis ženklesnis dėl išaugusio tranzito per Latvijos teritoriją. Tai, kad Rusija atšaukė ribojimus prekiauti grūdais pasaulinėse rinkose yra kitas veiksnys, kuris lemia pasaulines grūdų kainas, yra ta problema“, – akcentavo jis.

Galiausiai K.Navickas pažymėjo, kad šiuo metu jam nėra poreikio važiuoti į pasienį derėtis su Lenkijos ūkininkais, nes nėra iškeltų reikalavimų Lietuvos institucijomis. Tačiau, anot jo, gavus tam tikrus signalus, vykimas į pasienį yra galimas.

„Nėra kažkokių iškeltų ūkininkų reikalavimų Lietuvos institucijoms, pasienyje buvo mano kancleris. Gerai, kad jis buvo, nes jis kalba lenkiškai, tai prideda tam tikrų dalykų, yra viceministras kalbantis lenkiškai. Esame pasiruošę, gavę signalus, ten būti“, – kalbėjo Vyriausybės narys.

ELTA primena, kad Lenkijos ūkininkai penktadienį pradėjo blokuoti kelią tarp Kalvarijos ir Lenkijos Suvalkų apskrities Budzisko kaimo. Maždaug savaitę turinčios trukti akcijos metu norima tikrinti transportuojamų ukrainietiškų grūdų kiekius.

Praėjusią savaitę Lenkijos ūkininkai blokavo kelius į Ukrainą, taip pat – pagrindinį šalies greitkelį į Vokietiją. Protestuojama dėl, lenkų žemdirbių vertinimu, nesąžiningos konkurencijos, kurią kuria ukrainietiški grūdai, kurie yra pigesni ir mažina produkcijos kainas visoje Europoje.

Baiminamasi, kad įtampa tarp Lenkijos ir Ukrainos gali būti išnaudota Rusijos provokatorių.

Įvairioms frakcijos atstovaujanti Seimo narių grupė siūlo laikinai uždrausti importuoti į Lietuvą žemės ūkio produktus ir pašarus, kurių kilmės šalis yra Rusija arba Baltarusija.

Siūloma, kad importo draudimas galiotų nuo šių metų balandžio 15 d. iki 2025 m. liepos 1 d. Įstatymo pataisas parėmė beveik 20 parlamentarų.

Vienas iš sausio mėnesį protestavusių Lietuvos ūkininkų reikalavimų buvo sustabdyti rusiškų grūdų tranzitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.