Įtaria, kad per Lietuvą gali būti vežami okupuotose Ukrainos teritorijose pavogti grūdai

Žemės ūkio ministerija praneša, kad reaguodama į gautą informaciją apie galimai Rusijos per Baltijos jūros uostus realizuojamus iš okupuotų Ukrainos teritorijų nusavintus grūdus, skubiai ėmėsi priemonių griežtinti iš Rusijos bei kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kontrolę.

Įtariama, kad per Lietuvą gali būti vežami okupuotose Ukrainos teritorijose pavogti grūdai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įtariama, kad per Lietuvą gali būti vežami okupuotose Ukrainos teritorijose pavogti grūdai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Mar 6, 2024, 2:11 PM

„Planuojame visapusišką į Lietuvą iš padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų tikrinimą, įskaitant grūdų kilmės tyrimą. Dėl pastarojo tyrimo konsultuojamės su Jungtinės Karalystės Aplinkos, maisto ir žemės ūkio departamentu, nes tik britai turi laboratorijas, galinčias atlikti grūdų kilmės tyrimus. Patikra įsigaliotų artimiausiu metu, suderinus metodinius reikalavimus“, – Eltai nurodė ministerija.

Žemės ūkio ministerija patvirtino, kad vasario 21 d. gavo Ukrainos žemės ūkio ministro laišką, kuriame rašoma apie tai, kad Rusija pelnosi išveždama grūdus iš okupuotų Ukrainos teritorijų į trečiąsias šalis.

Nurodoma, kad vienas iš galimų kelių išvežti pagrobtus grūdus – pasinaudoti Baltijos šalių transporto bei krovos bendrovėmis ir uostais.

„Gautą informaciją vertiname labai rimtai – neturi būti jokios galimybės Rusijai pasinaudoti Lietuvos infrastruktūra ir pelnytis iš ukrainietiškų grūdų pardavimo“, – teigiama ministerijos atsakyme.

ELTA primena, kad įvairioms frakcijos atstovaujanti Seimo narių grupė siūlo laikinai uždrausti importuoti į Lietuvą žemės ūkio produktus ir pašarus, kurių kilmės šalis yra Rusija arba Baltarusija.

Siūloma, kad importo draudimas galiotų nuo šių metų balandžio 15 d. iki 2025 m. liepos 1 d. Įstatymo pataisas parėmė beveik 20 parlamentarų. Vienas iš sausio mėnesį protestavusių Lietuvos ūkininkų reikalavimų buvo sustabdyti rusiškų grūdų tranzitą.

Savo ruožtu Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius yra įregistravęs pasiūlymą, kuriuo siekiama laikinai uždrausti ne tik importuoti į Lietuvą žemės ūkio produktus ir pašarus, kurių kilmės šalis yra Rusija arba Baltarusija, bet taip pat uždrausti ir jų gabenimą per Lietuvą tranzitu.

Lenkijos ūkininkai praėjusią savaitę pradėjo iš dalies blokuoti kelią tarp Kalvarijos ir Lenkijos Suvalkų apskrities Budzisko kaimo.

Maždaug savaitę turinčios trukti akcijos metu norima tikrinti transportuojamų ukrainietiškų grūdų kiekius.

Anksčiau Lenkijos ūkininkai blokavo kelius į Ukrainą, taip pat – pagrindinį šalies greitkelį į Vokietiją. Protestuojama dėl, lenkų žemdirbių vertinimu, nesąžiningos konkurencijos, nes ukrainiečių grūdai yra pigesni ir mažina produkcijos kainas visoje Europoje.

Baiminamasi, kad įtampa tarp Lenkijos ir Ukrainos gali būti išnaudota Rusijos provokatorių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.