K. Navickas ir dar keturių šalių žemės ūkio ministrai kreipėsi į EK: ragina uždrausti grūdų iš Rusijos importą į ES

Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Čekijos žemės ūkio ministrai kreipėsi į Europos Komisiją (EK), ragindami uždrausti grūdų importą iš Rusijos ir Baltarusijos į Europos Sąjungą (ES).

Kęstutis Navickas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Navickas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2024, 5:25 PM

Pasak žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko, ES sankcijos prieš agresorę Rusiją nėra pakankamos, todėl reikia daugiau priemonių, kurios ribotų rusiškų prekių patekimą į ES rinką.

„Prašome EK išanalizuoti galimybę apriboti Rusijos ir Baltarusijos kilmės maisto produktų importą į ES. Bendru keturių šalių kreipimusi siekiame išspręsti neatidėliotiną problemą, kuri mus vienija. Kol Rusija kariauja žiaurų, neteisėtą karą prieš Ukrainą, jos grūdai ir toliau patenka į ES rinką. Pavyzdžiui, 2023 metais ES importavo 1,53 mln. tonų rusiškų grūdų už 437,5 mln. eurų“, – pranešime cituojamas ministras K. Navickas.

Kreipimąsi pasirašę ministrai pabrėžė, kad iš grūdų eksporto į ES gautą pelną Rusija naudoja karui su Ukraina finansuoti.

„Kaip ES šalys narės, manome, kad būtina įvykdyti savo moralinį įsipareigojimą sustabdyti bet kokią prekybos veiklą, kuri galėtų sustiprinti Rusijos ir jos rėmėjos Baltarusijos pajėgumus tęsti konfliktą Ukrainoje, ypač dėl to, kad Rusijos importo dalį gali sudaryti pavogti grūdai iš okupuotų Ukrainos teritorijų. Be to, Rusijos importas daro spaudimą ES vidaus rinkai ir tiesiogiai konkuruoja su ES ūkininkų produkcija“, – teigiama kreipimesi į EK.

Šiuo klausimu planuojama pasisakyti ir kovo 26 dieną vyksiančiame ES žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų tarybos posėdyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.