V. Zelenskis ES lyderiams: neribota Rusijos grūdų prieiga prie Europos rinkos yra nesąžininga

Ketvirtadienį per Europos Sąjungos (ES) lyderių susitikimą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad „nesąžininga“ leisti nevaržomai importuoti Rusijos grūdus, bet apriboti importą iš Ukrainos.

Volodymyras Zelenskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Volodymyras Zelenskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Volodymyras Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Volodymyras Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Volodymyras Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Volodymyras Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 21, 2024, 9:22 PM

„Rusijos prieiga prie Europos žemės ūkio rinkos vis dar neribojama“, – vaizdo ryšiu sakė V. Zelenskis. „Ukrainos grūdai išpilami ant kelių ar geležinkelio bėgių, o rusiška produkcija vis dar vežama į Europą, taip pat ir prekės iš Putino kontroliuojamos Baltarusijos – tai nesąžininga“, – sakė V. Zelenskis.

ES valstybės narės ir įstatymų leidėjai trečiadienį susitarė riboti Ukrainos žemės ūkio prekių importą be muito. Tai buvo leista, kai Rusija pradėjo invaziją, tačiau kilo įnirtingi ES ūkininkų protestai.

Pagal Pasaulio prekybos organizacijos taisykles Rusijos žemės ūkio produktų importas iki šiol buvo atleidžiamas nuo ES importo muitų. Nors ES nuo 2022 m. taiko sankcijas įvairioms Rusijos ekonomikos sritims, į žemės ūkio ar trąšų sektorių kol kas nenusitaikė, nes bijo destabilizuoti pasaulinę grūdų rinką ir pakenkti aprūpinimą maistu Azijoje ir Afrikoje.

Vis dėlto praėjusią savaitę Europos Komisija pareiškė, kad svarsto apribojimus Rusijos žemės ūkio produktų importui. Pasak diplomatų, pasiūlymas gali būti pateiktas jau šią savaitę.

Penkios Europos Sąjungos narės – Lenkija, Čekija ir trys Baltijos valstybės – trečiadienį paragino bloką visiškai uždrausti grūdų importą tiek iš Rusijos, tiek iš jos sąjungininkės Baltarusijos. Bendrame šių šalių žemės ūkio ministrų laiške sakoma, kad ES turėtų „įvykdyti savo moralinį įsipareigojimą sustabdyti prekybos veiklą, galinčią paremti“ Rusiją ir Baltarusiją.

V. Zelenskis perspėjo ES lyderius, kad apribojus prekybą su Ukraina bus pakirstas jo šalies „gebėjimas atsilaikyti prieš Rusijos agresiją“. Jo žodžiais, taip šalis praras išteklius, stabdančius Rusiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.