„Nacionalinė kokybė Lietuva“ – svarbios priežastys ieškoti taip paženklintos produkcijos

Prekybos centrų lentynos lūžta nuo produktų gausos. Pirkėjai viliojami spalvingomis pakuotėmis, skambiais šūkiais, o visuomenei vis labiau besirūpinant sveikata, ieškoma būdų, kaip atliepti žmonių lūkesčius maitintis kokybiškiau. Tačiau tikėtis sveikatai ir aplinkai palankesnių produktų galima tik įsitikinus, kad jie yra sertifikuoti ir paženklinti „Nacionalinė kokybė Lietuva“, „Kokybė“ ar ekologinės gamybos ženklais. Apie ženklinamai produkcijai keliamus reikalavimus ir priežastis, kodėl jų verta ieškoti parduotuvių lentynose, kalbamės su minėtą produkciją sertifikuojančios ir jos gamybą kontroliuojančios VšĮ „Ekoagros“ skyriaus vadovu Linu Merkevičiumi.

L. Merkevičius pateikia svarių argumentų, kodėl verta rinktis ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“ pažymėtą vištieną ir kiaušinius: aukštesnė kokybė, šviežumas, tvarumas, mažesnis poveikis aplinkai.
L. Merkevičius pateikia svarių argumentų, kodėl verta rinktis ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“ pažymėtą vištieną ir kiaušinius: aukštesnė kokybė, šviežumas, tvarumas, mažesnis poveikis aplinkai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2024, 9:00 AM

– Ant kai kurių kiaušinių, vištienos pakuočių pirkėjai gali išvysti ženklą „Nacionalinė kokybė Lietuva“. Kokie reikalavimai keliami gamintojams, norintiems sertifikuoti produkciją būtent šiuo ženklu?

Ženklinti produkciją ženklais „Nacionalinė kokybė Lietuva“ arba „Kokybė“ gali gamintojai, kurie yra sertifikavę savo gaminamus produktus pagal nacionalines maisto kokybės taisykles.

Pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą pagaminti produktai – tokie maisto produktai, kurie dėl tam tikrų ūkininkavimo ir gamybos būdų pasižymi ypatingomis savybėmis ir išsiskiria aukštesne kokybe.

Paukščiai nuo įprastinei maisto gamybai auginamų paukščių turi būti laikomi atskirose paukštidėse, jiems turi būti užtikrinamos tam tikros auginimo sąlygos. Paukščiai privalo būti auginami be antibiotikų, gamintojas turi būti parengęs auginimo be antibiotikų programą, aprašančią veiksmus, skirtus paukščių sveikatingumui užtikrinti. Atskiri kriterijai keliami ir paukščių skerdimui, mėsos žaliavai. Paukštienos gaminių sudėtyje negali būti aromato ir skonio stipriklių, dažiklių.

– Kaip vyksta sertifikavimo procesas ir užtikrinama kontrolė? Ar pirkėjai gali būti ramūs, kad paženklinti produktai atitinka jiems keliamus reikalavimus?

Visų pirma patys ūkiai ir įmonės turi puikiai išmanyti visus nustatytus reikalavimus ir užtikrinti jų laikymąsi. Reikia įmonėje ar ūkyje susikurti vidinę savikontrolės sistemą. Svarbu viso gamybos proceso metu užtikrinti atsekamumą – nuo į ūkį atvežtų paukščiukų iki galutinių produktų ar produktams gaminti panaudotų žaliavų.

Kad produktai atitiktų nustatytus specialius reikalavimus, užtikrina jų gamybos kontrolė ir produktų sertifikavimas (tuo ir užsiima kontrolės įstaiga „Ekoagros“). Kontroliuojamas visas auginimo, gamybos ar perdirbimo procesas.

Taigi tai, kad gamintojas tikrai laikosi nustatytų reikalavimų, garantuojančių šio produkto išskirtinumą ir kokybę, pirkėjui patvirtina turimas gamybos sertifikatas ir ženklai ant maisto produktų pakuočių.

– Kodėl vartotojui verta rinktis pagal nacionalinę maisto kokybės (NKP) sistemą pagamintą arba užaugintą ir ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“ pažymėtą produkciją: vištieną ir kiaušinius?

Ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“ pažymėtus kiaušinius ar vištieną vartotojui verta rinktis dėl kelių priežasčių.

Pirmas dalykas – kokybės užtikrinimas. Šis ženklas rodo, kad produktas atitinka aukštesnius kokybės standartus ir yra patikimas bei saugus vartoti. Nacionalinės kokybės ženklas paprastai reiškia, kad produktas buvo griežtai tikrinamas ir atitinka taisyklėse keliamus reikalavimus.

Antra, vietos gamintojų palaikymas. Rinkdamiesi produktus su šiuo ženklu vartotojai remia vietos ūkininkus ir perdirbimo įmones. Tai padeda stiprinti regionus ir Lietuvos ekonomiką.

Trečia, saugumas ir sąžiningumas. Šie produktai gaminami taip, kad atitiktų taisyklių reikalavimus ir pranoktų Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatytus maisto saugos, kokybės, gyvūnų gerovės ir aplinkosaugos reikalavimus. Ženklas „Nacionalinė kokybė Lietuva“ rodo, kad produktas buvo gaminamas laikantis saugumo standartų. Vartotojams tai suteikia pasitikėjimo produkto kilme ir gamybos sąlygomis.

Ketvirta – geresnė kokybė. Taip paženklinti produktai yra aukštesnės kokybės nei jų alternatyvos. Jie skanesni, produktuose daugiau maistingųjų medžiagų, esama ir kitų privalumų, taigi vartotojas už savo išleistus pinigus gauna vertingesnį produktą.

Ir dar vienas dalykas – tvarios gamybos palaikymas. „Nacionalinės kokybės Lietuva“ ženklu pažymėti produktai atitinka tam tikrus tvarios gamybos ar aplinkosaugos standartus, todėl jų vartojimas naudingas ir aplinkai bei gamtai.

Visi šie veiksniai vartotojams teikia teigiamos patirties ir pasitenkinimo, kad jie renkasi aukštos kokybės, saugius ir sąžiningai pagamintus produktus.

– Kodėl esant tokiai maisto pasiūlai apskritai turėtume ieškoti vietos gamintojų produkcijos?

Esama kelių svarbių priežasčių, kodėl verta ieškoti vietos gamintojų produkcijos.

  • Sveikata ir kokybė. Vietos gamintojai dažnai naudoja mažiau cheminių medžiagų ar konservantų, todėl produktai gali būti sveikesni ir natūralesni. Be to, jų gamybos mastas dažnai mažesnis, todėl galima daugiau dėmesio skirti produktų kokybei.
  • Skonis. Vietos produktai dažnai šviežesni, nes jie netransportuojami ilgų atstumų ir nuo gamybos iki pardavimo praeina nedaug laiko, todėl jų skonis ir aromatas geresni.
  • Aplinkosauga. Teikiant pirmenybę vietos gamintojų pagamintiems maisto produktams, sumažėja produktų transportavimo atstumai, taigi į aplinką išmetama mažiau teršalų. Vietos gamintojai dažnai suinteresuoti ilgalaikiu gamtos išsaugojimu, kad galėtų tęsti savo veiklą ateityje
  • Ekonominis pranašumas. Palaikydami vietos gamintojus mes prisidedame prie savo bendruomenės ekonomikos plėtros ir darbo vietų kūrimo. Vietos ūkininkai ir perdirbimo įmonės savo vietovėse dažnai ypač svarbūs plečiant ekonomiką.
  • Bendruomenės stiprinimas. Pirkdami iš vietos gamintojų mes skatiname bendruomeninį bendradarbiavimą ir solidarumą. Tai padeda sustiprinti vietos bendruomenes ir socialinius ryšius.

Dėl visų pirmiau nurodytų priežasčių daugelis žmonių renkasi vietos gamintojų produkciją ir dažnai ją perka. Tai ne tik suteikia pirkėjams galimybę gauti aukštos kokybės produktų, bet ir turi teigiamą socialinį, ekonominį ir aplinkosauginį poveikį.

– Pirkėjai viliojami patraukliais šūkiais: „natūralus‘, „iš kaimo“ ir panašiai. Kodėl verta neužkibti ant reklaminių triukų, o ieškoti pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą ar ekologiniams ūkiams keliamus reikalavimus sertifikuotos produkcijos?

Ekologiškų ir nacionalinės maisto kokybės produktų esmė ta pati. Kai nėra nešališko trečiosios šalies – šiuo atveju kontrolės ir sertifikavimo įstaigos – patvirtinimo dėl gamybos būdo ir produkto kokybės, belieka tik aklai tikėti tuo, ką sako gamintojas. Nėra sertifikato ir ženklų – nėra garantijų, o sertifikatas ir atitinkami ženklai ant produkto pakuotės tokią garantiją suteikia.

Projekto rėmėjas – Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.