Prieš atominę energetiką protestavo daugiau kaip 170 tūkstančių žmonių

Pirmadienį Japonijos sostinėje į demonstraciją prieš atominę energetiką susirinko daugiau kaip 170 tūkstančių žmonių. Tokius duomenis žurnalistams pateikė renginio organizatoriai. Kepinanti saulė ir plius 35 laipsniai Celsijaus nesutrukdė žmonėms, panorusiems išsakyti savo nepasitenkinimą.

Mitingų organizatoriai renka parašus referendumui dėl atominės energijos naudojimo remti.<br>Reuters.
Mitingų organizatoriai renka parašus referendumui dėl atominės energijos naudojimo remti.<br>Reuters.
Daugiau nuotraukų (1)

ITAR-TASS-ELTA ir lrytas.lt inf.

2012-07-16 13:01, atnaujinta 2018-03-18 03:01

Manifestantai laikė plakatus, raginančius atsisakyti atominių elektrinių, skandavo „Šalin AE!”, „Sudie, atome!”

Po avarijos Fukušimos atominėje elektrinėje Japonijoje labai sustiprėjo antibranduolinės nuotaikos. Tokijuje ir kituose šalies miestuose reguliariai vyksta protesto akcijos. Mitingų organizatoriai renka parašus referendumui dėl atominės energijos naudojimo remti. Antibranduolinio judėjimo aktyvistai tikisi surinkti 10 milijonų parašų. Jų jau surinkta 7,85 milijono.

Tragedijos zonoje net ir didvyriai virsta visuomenės atstumtaisiais

Primename, kad 9 balų pagal Richterio skalę žemės drebėjimas buvo toks galingas, kad pagrindinė Japonijos Honšiū sala pasislinko 3 metrus į rytus. Netrukus po griausmingo požeminio smūgio, kuris buvo 600 mln. kartų galingesnis nei atominės bombos sprogimas virš Hirošimos, šalies link nusirito milžiniškas cunamis.

Kai kurios bangos buvo net 40 metrų aukščio. Japonijos šiaurės rytų pakrantė pasikeitė per kelias minutes. Tradiciškai tvarkingi miesteliai virto sugriuvusių namų, sulamdytų automobilių ir tūkstančių lavonų nusėta plyne. Nustatyta, kad žuvo mažiausiai 15 tūkstančių žmonių.

Dešimtys tūkstančių japonų neteko pastogės. Be to, visoje šalyje buvo kilusi panika, kai žemės drebėjimas ir cunamis sukėlė avariją Fukušimos atominėje elektrinėje, dabar jau vadinamoje Japonijos Černobyliu. Elektrinės reaktoriai tik per plauką nesprogo, bet į aplinką vis tiek pateko gausybė radioaktyviųjų dalelių. O tai teritoriją aplink elektrinę pavertė vaiduokliškos ramybės zona.

Tokia triguba tragedija – didžiulis išbandymas Japonijai, kurią pastarąjį dešimtmetį ir taip persekioja ekonominės negandos. Vis dėlto šalis stojasi ant kojų – nors ir labai pamažu. Daug sunkiau gali būti išgydyti visuomenės patirtas žaizdas.

Aplink Fukušimą sustojo laikas

Praėjus metams katastrofos padariniai vis dar matomi plika akimi. Nors japonai gana greitai iškuopė milijonus tonų žemę nusėjusių nuolaužų, jų dar apstu. Ne viename miestelyje galima pamatyti neįprastą vaizdą – gatve važiuoja šimtai automobilių, bet greta jos vietoj namų stūkso krovininis laivas, čia atsviestas cunamio.

Kaip tuščia Japonijos šiaurės rytuose, o ypač teritorijoje aplink Fukušimos atominę elektrinę, vasario pabaigoje įsitikino pirmąkart nuo avarijos čia apsilankę žurnalistai. „Laikas zonoje, iš kurios buvo evakuoti visi gyventojai, tarsi sustojęs. Namai, kuriuose dar prieš metus klegėjo tūkstančiai japonų šeimų, dabar stovi tušti. Gyvybė iš šio regiono pasitraukė per naktį”, – tvirtino britų dienraščio „The Independent” korespondentas Davidas McNeillas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.