Kaunas kiša koją elektrinės pirkėjui

Kauno valdžia kaip įmanydama mėgina sutrukdyti JAV bendrovei „Clement Power Venture” įsigyti Kauno termofikacinę elektrinę (KTE), kurią parduoda Rusijos dujų milžinas „Gazprom”. Kam naudinga kuo ilgiau kelti sumaištį?

Potencialūs pirkėjai žada atnaujinti Kauno termofikacinę elektrinę.<br>M. Patašius
Potencialūs pirkėjai žada atnaujinti Kauno termofikacinę elektrinę.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas ("Lietuvos rytas")

Jul 19, 2012, 9:31 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 12:52 AM

Koncernas „Gazprom” nutarė KTE parduoti mažajai jos akcininkei – bendrovei „Clement Power Venture”, kurios savininkas yra lietuvis verslininkas Rimandas Stonys.

Pagal susitarimą su „Gazprom”, sandoriui turėtų pritarti „Kauno energija”, iš esmės valdoma Kauno savivaldybės.

„Clement Power Venture” sutiko įvykdyti visus Kauno valdžios reikalavimus, tačiau procesas stringa, o aktyviausiai stabdžių paminą spaudžia Kauno meras Andrius Kupčinskas. Tokia jo pozicija smarkiai mažina galimybes greičiau kauniečius aprūpinti pigesne šiluma.

Ketina atpiginti šilumą

Derybų metu bendrovės „Clement Power Venture” vadovai sutiko įvykdyti visus „Kauno energijos” reikalavimus – sumažinti šilumos kainą ir atsisakyti savivaldybės įsipareigojimo iš KTE pirkti 80 proc. šilumos.

Įsipareigojimus padėtų įvykdyti dujų katilo pritaikymas deginti biokurą.

Šis projektas kainuotų apie 260 mln. litų. Elektrinėje būtų deginamos šiaudų granulės. Jas tiektų Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje kylanti gamykla „Enwipellets”.

Bendrovės „Cowi Lietuva” apskaičiavimais, pertvarkius katilą ir deginant šiaudų granules KTE tiekiamos šilumos kaina už dabartinę būtų mažesnė 34,4 proc.

Lietuvos nepriklausomų energetikų konsultantų asociacija anksčiau yra pateikusi išvadą, kad nė vienas biokurą naudojantis šilumos gamintojas Kaune nebus suinteresuotas labai sumažinti kainą, kol KTE kurui naudos tik dujas.

Bijo galingo konkurento?

Tačiau Kauno taryba netikėtai balsavo, kad dėl KTE pardavimo iki rugpjūčio 1-osios sprendimą priimtų „Kauno energijos” akcininkų susirinkimas, kuriame viską lemia pačios savivaldybės balsas.

Meras A.Kupčinskas prieš balsavimą kalbėjo apie laidavimo sutartį, kuri esą reikalinga perleidžiant KTE bendrovei „Clement Power Venture”. Opozicijai sukėlė nuostabą nepasitikėjimas „Kauno energijos” valdyba ir stebėtojų taryba, todėl pasigirdo siūlymų tokiu atveju jas keisti.

Susidaro įspūdis, kad meras A. Kupčinskas visomis išgalėmis stengiasi neleisti bendrovei „Clement Power Venture” įsigyti KTE.

Jis kalbėjo apie galimybę savivaldybei nusipirkti elektrinę, taip pat pareiškė pritarimą tokiems verslininko Augustino Rakausko norams.

A. Rakauskas neslepia interesų energetikos sektoriuje. Neseniai jis kartu su bendrove „Žabolis ir partneriai” Kaune pradėjo statyti 20 MW galingumo biokuru kūrenamą elektrinę, kainuosiančią 20 mln. litų.

Bendrovės „Žabolis ir partneriai” vadovas Alvydas Žabolis ir A. Kupčinskas yra premjero Andriaus Kubiliaus visuomeniniai patarėjai.

KTE katilo rekonstrukcija truktų trejus metus. Kuo ilgiau užtruks procesas, tuo greičiau atsipirks A.Rakausko ir A.Žabolio investicijos.

Kauno ekonominėje zonoje biokuru kūrenamą elektrinę planuoja statyti ir Suomijos kapitalo bendrovė „Fortum Heat Lietuva”, tačiau ekspertai mano, kad tiek jai, tiek KTE visiškai užtektų vietos rinkoje. Mažiesiems gamintojams dviejų galingų elektrinių atsiradimas smarkiai pakenktų.

Nori viską kontroliuoti

„Elektrinės pardavimą svarstė „Kauno energijos” valdyba, tačiau mano noras – pakelti šį klausimą į aukštesnį lygį”, – sakė „Lietuvos rytui” Kauno meras A.Kupčinskas.

Pasak jo, tokį strateginį klausimą, kurio baigtis turės įtakos kauniečių gyvenimui mažiausiai penkerius metus, būtina spręsti labai atsakingai.

A.Kupčinskas neigė, esą sąmoningai stabdomas procesas ar kam nors pataikaujama. Jis tikino tik norįs daugiau aiškumo, informacijos.

„Kauno energija” negali būti atskira respublika, o savivaldybės administracija turi žinoti visas derybų smulkmenas”, – kalbėjo meras.

Nebijo didžiulių įsipareigojimų

Rimandas Stonys, bendrovės „Clement Power Venture” akcininkas:

 - Derybos dėl elektrinės pardavimo vyko kelias savaites. Suprasdami, koks tai svarbus klausimas ir tai, kad pokyčiai lems kauniečių gerovę ne vienus metus, sutikome su visais savivaldybės reikalavimais.

Bendrovės „Kauno energija” vamzdynams atnaujinti skirsime 10 mln. litų, įsipareigojome šilumos kainą sumažinti 25 proc. ir net sutikome naikinti monopolines KTE teises.

Miestas nebus įsipareigojęs pirkti šilumą tik iš KTE, tačiau neabejojame, kad galėsime tiekti pigiausią šilumą. Tikslo bus siekiama ir perėjus nuo dujų prie biokuro.

„Kauno energijos” stebėtojų taryba, įvertinusi palankų mūsų nusiteikimą bendradarbiauti, rekomendavo pritarti KTE pardavimui, nes miestas gautų viską, ko norėjo.

Tačiau Kauno meras A.Kupčinskas vienu sprendimu nubraukė visus pasiektus susitarimus, ir dabar grįžome į pradinę poziciją. Ką jis pasakys kauniečiams artėjant naujam šildymo sezonui, kai vėl žmones smaugs šildymo sąskaitos?

Ką jis pasakys po ketverių metų, kai įsigalios nauji taršos reikalavimai ir grės milžiniškos baudos arba kosminės šildymo kainos vien dėl to, kad KTE pritaikyti biokurui ir pasitraukti nuo „Gazprom” neleido tik mero ambicijos?

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.