Sunerimo dėl Visagino atominės konkurso skaidrumo

Ryšių su visuomene agentūrų asociacija, įvertinusi Visagino atominės elektrinės (VAE) paskelbtą konkursą viešųjų ryšių paslaugoms, kreipėsi į Visagino atominę elektrinę, Energetikos ministeriją ir Viešųjų pirkimų tarnybą, atkreipdama dėmesį į diskriminacines konkurso sąlygas ir kviesdama rengti skaidrų viešojo pirkimo konkursą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 1, 2012, 4:39 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:21 PM

VAE paskelbė viešųjų ryšių paslaugų viešąjį pirkimą, kurio vertė 1,2 mln. litų.

Ryšių su visuomene agentūrų asociacijos taryba pateiktoje pretenzijoje atkreipia dėmesį, kad reikalavimas Tiekėjo apyvartai, kuri turi būti ne mažesnė nei 1,9 mln. Lt, yra nepagrįstai didelis.

Be to, reikalavimas turėti įgyvendintą 900 tūkst. litų vertės viešųjų ryšių projektą yra neproporcingai didelis ir diskriminacinis. Analogiškai nepagrįstas ir diskriminacinis yra reikalavimas turėti specialistą, kuris turėtų pusės milijono litų energetikos sektoriaus projekto konsultavimo patirties.

Asociacija neigiamai vertina reikalavimą turėti 2 specialistus, kurie būtų parašę tekstų specifiškai branduolinės energetikos temomis. Asociacijos manymu, tai yra per daug specifinis ir nepagrįstas perkančiosios organizacijos noras. Pretenzijoje pabrėžiama, kad toks reikalavimas verčia manyti, jog konkursą skelbianti VAE dirbtinai gali siaurinti sąlygas ir pritaiko jas tik keliems konkretiems asmenims.

“Mūsų asociacija vienija 16 agentūrų, kurios deklaruoja ir laikosi profesionalių veiklos standartų. Visos mūsų narės turi patirties ir gabių specialistų, kurie sukurtų ir įgyvendintų sudėtingus ryšių su visuomene projektus. Todėl labai rekomenduotumėme visiems, ypač už valstybės pinigus rengiamiems projektams, nebetaikyti diskriminacinių kiekybės reikalavimų, o sutelkti dėmesį į kokybę. Asociacija pasiruošusi pagelbėti sukuriant skaidraus konkurso modelį”, - sakė Ryšių su visuomene agentūrų asociacijos pirmininkas Linas Kontrimas.

Be to, terminas, per kurį reikia pateikti pasiūlymą konkursui, yra neproporcingai trumpas, atsižvelgiant į tai, kad reikia parengti didelės apimties ir itin detalų šios specifinės srities viešųjų ryšių veiklų pasiūlymą.

Asociacija siekia skaidrumo ryšių su visuomene rinkoje, todėl mano, kad tokio pobūdžio konkurso sąlygos, kokias paskelbė VAE, kelia pagrįstų abejonių dėl šio konkurso skaidrumo ir didina įtarimus dėl galimos korupcijos, organizuojant valstybės viešuosius pirkimus.

“Įvertindamos, kokio didelio visuomenės, politikų ir žiniasklaidos dėmesio bei karštų diskusijų sulaukia atominės elektrinės Lietuvoje statybos, potencialios šio konkurso dalyvės laikosi nuostatos konkuruoti profesionalumu, idėjomis ir kompetencija, todėl priešinasi dirbtiniams apribojimams, kurie sumažina dalyvių skaičių ir kenkia konkurso pasiūlymų kokybei“, - sakė L.Kontrimas.

Pasak jo, asociacija paprašė VAE sudaryti sąlygas skaidriam ir sąžiningam viešojo pirkimo konkurso organizavimui ir pakeisti kvalifikacijos reikalavimus į pagrįstus ir nediskriminuojančius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.