Degtinės atliekomis gamins elektrą ir šilumą

„Vilniaus degtinei“ priklausančioje Obelių spirito varykloje pradėjo veikti biodujų jėgainė, kurioje gamybos atliekos - žlaugtai - bus naudojami šilumai ir elektrai gaminti, iš kurių net 70 proc. planuojama parduoti. Naujosios kogeneracinės jėgainės galia siekia 1,5 MW. Joje per metus planuojama pagaminti 6 tūkst. MWh elektros energijos ir 515 MW šilumos energijos. Visas šilumos kiekis bus naudojamas spirito varyklos reikmėms, o elektros energijos - tik penktadalis. Likusi jos dalis bus parduodama elektros skirstomųjų tinklų operatoriui.

Jėgainė pretenduoja tapti viena didžiausių bioskaidžių atliekų utilizavimo vietų Rokiškio apylinkėse.
Jėgainė pretenduoja tapti viena didžiausių bioskaidžių atliekų utilizavimo vietų Rokiškio apylinkėse.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 7, 2012, 2:00 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:04 PM

Jėgainė pretenduoja tapti viena didžiausių bioskaidžių atliekų utilizavimo vietų Rokiškio apylinkėse.

Bendrovės generalinio direktoriaus Juozo Daunio teigimu, naujoji jėgainė leis efektyviai panaudoti ne tik žlaugtus, bet ir įvairias kitas gamybines ir buitines bioskaidžias atliekas.

„Jų perdirbimo problema rajone yra labai aktuali, nes iki šiol tokias atliekas tekdavo gabenti net iki Panevėžio. Ilgai svarstėme, kaip šią situaciją pakeisti, ir pagaliau radome išeitį. Be to, šis projektas leis prisidėti prie aplinkos apsaugos. Jėgainėje dalis varyklai reikalingos šilumos bus pagaminama nenaudojant skystojo kuro, kuris degdamas į aplinką išskiria anglies dvideginį“, - teigia jis.

Bendrovės „Vilniaus degtinė“ įgyvendintas projektas - tik antras atvejis Lietuvos verslo praktikoje, kai biodujų gamybai pasitelkiami žlaugtai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.