Šaltoji branduolinė reakcija: amžiaus išradimas ar apgavystė?

Dujos ir nafta brangsta, branduolinė energetika kelia abejonių dėl saugumo, planeta vis labiau teršiama, o žmonijos energetiniai poreikiai sparčiai didėja. Ką daryti? Išeitis yra. Tereikia sumokėti 4,2 mln. litų (1,5 mln. JAV dolerių) tikint viskuo, ką sako produkto pardavėjas. Tokį pasiūlymą pasauliui pateikė italų mokslininkas Andrea Rossi, skelbiantis, kad jam pavyko sukurti šaltąją branduolinę reakciją.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Aug 18, 2012, 3:13 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:30 AM

Nuo įprastos branduolinės reakcijos šaltoji skiriasi tuo, kad yra gerokai saugesnė (dėl žemesnės veikimo temperatūros), neskleidžia radiacijos, o jai sukurti reikalingos medžiagos yra sąlyginai pigios. 

Jau per 30 metų pasaulio mokslininkai bando surasti šį energetikos „šventąjį Gralį“, tačiau iki šiol niekam nepavyko sukurti stabilaus proceso. Natūralu, kad akademinė bendruomenė, tarp jų ir Lietuvos ekspertai, abejoja A. Rossi išradimo tikrumu, bet italui tai – nė motais.

Užpatentavęs išradimą ir įkūręs savo įmonę, mokslininkas siūlo abejojantiesiems patiems nusipirkti jo aparatą ir išbandyti jį. Tokio bandymo kaina prasideda nuo 4,2 mln. litų – už tiek šiuo metu siūloma įsigyti 1 MW galingumo reaktorių.

Sukuria daugiau energijos, nei sunaudoja

Pirmas viešas išradimo demonstravimas įvyko 2011 metų sausio 14 dieną, Italijoje esančiame Bolonijos universitete. Pristatymo metu išradėjai A. Rossi ir jo kolega Sergio Focardi tvirtino, kad jų išradimas išsprendė pasaulio energetikos problemas.

Šaltosios branduolinės reakcijos procesas vyko per naktį, stebint švedų mokslininkams ir galimiems aparato pirkėjams. Ilga demonstracija buvo būtina tam, kad būtų galima įsitikinti prietaiso stabilumu.

Italų įtaiso „E-Cat“ (Sutrumpintas angliškų žodžių „energy catalizator“ junginys) veikimo principas paremtas tuo, kad nikelis turi savybę sugerti vandenilio atomus, kartu išskirdamas karštį. Tam, kad procesas vyktų, reikalinga nuolatinė elektros energijos srovė. Čia ir įvyksta tai, kas yra laikoma energetikos stebuklu.

Prietaiso energijos šaltinis yra 0,4 kW/h, o sukuriama energija – 1,5 kW/h, taigi aparatas sukuria 3 kartus daugiau energijos, nei sunaudoja. Užtenka kelių gramų nikelio ir trupučio suslėgto vandenilio, kad „E-Cat“ veiktų kelis mėnesius.

Prietaiso sukurta šiluma naudojama garo varikliui, kuris besisukdamas generuoja elektros energiją. Vienintelis šalutinis produktas – mažos vario kruopelės, atsirandančios nikeliui jungiantis su vandenilio atomais.

Teigiama, kad bandomasis įtaisas italų laboratorijoje be pertraukų veikė dvejus metus. Bandymų metu nepastebėta jokios padidėjusios radiacijos – išskyrus gama spindulių pliūpsnį aparato išjungimo metu. Mokslininkai teigia, kad iki šiol nesugebėjo išsiaiškinti, kas sukelia tokį reiškinį.

Grįšime į garo variklių erą?

Naujausiam „E-Cat“ modeliui užtenka 1,5 gramo nikelio, kad jis veiktų pusę metų. Reaktoriaus dydis – tik apie 50 kubinių centimetrų. Mažas, taupus ir saugus – atrodo, kad išradimas neturi jokių trūkumų.

Itin maža reaktoriaus apimtis, saugumas, o ateityje – ir stabilumas, leistų „E-Cat“ talpinti ir automobiliuose. Jei pasitvirtins, kad ši technologija – ne apgavystė, tuomet netolimoje ateityje vėl išvysime garo varikliais varomus automobilius, laivus, lėktuvus. Tai bus vienu metu ir žingsnis atgal, ir didžiulis šuolis į priekį: labai sumažėtų kelionių kaina ir išnyktų išmetamųjų dujų tarša.

Pačio A. Rossio įsteigta įmonė „Leonardo technologies“ šiuo metu prekiauja „E-Cat“ generatoriais. Kol kas skaičiuojama, kad JAV vartotojui šio aparato sukurta elektra kainuos 0,3 JAV dolerio už kilovatvalandę. Didžiąją dalį kainos sudaro elektros, reikalingos „E-Cat“ veikimui, kaina ir įrenginio pirkimas.

Šiuo metu už vieno MW galios elektrinę įmonė prašo 4,2 mln litų. Taip pat siūloma registruotis mažesnių, namų rinkai skirtų „E-Cat“ pirkimui, kurie turėtų pasirodyti šių metų pabaigoje arba 2013 metų pradžioje. Jei italo vizija išsipildys, po dešimties metų daugelį namų ūkių šildys pigūs „E-Cat“ generatoriai.

Netrūksta abejojančių

Europos komisijos energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas patvirtino, kad žino apie italo išradimą, tačiau juo, kaip ir dauguma jo kolegų, abejoja ir laukia, kol tai bus įrodyta patikimiau, nei žodiniais įtikinėjimais. 

„Iš pradžių visi labai susidomėjo, o dabar žiūri skeptiškai. Dauguma rimtų žmonių sako, kad tai vargiai įmanoma. Kita vertus, jei iš tiesų būtų atrastas toks revoliucinis įtaisas, tuomet jis kardinaliai pakeistų visą energetiką“ , - svarstė V. Jankauskas. 

Nuo pat pirmo bandymo A. Rossi skeptikai teigė: per neteisingai (tyčia ar neapsižiūrėjus) prijungtus įžeminimo laidus į aparatą galėjo patekti papildomos elektros srovės, kuri ir sukūrė visų dėmesį patraukusį perteklinės energijos „stebuklą“.

Australų mokslininkas Dickas Smithas 2012 metų pradžioje netgi pasiūlė 560 tūkst. litų (200 tūkst. JAV dolerių) už tai, kad italų mokslininkai leistų nepriklausomiems stebėtojams atlikti eksperimentą su „E-Cat“ ir patikrinti visus galimus energijos šaltinius.

A. Rossi eksperimento atsisakė. Jo sekėjai motyvuoja tokį poelgį tuo, kad pavogtas patentas kainuotų daugybę milijonų, be to, mokslininkas nenori atsitraukti nuo savo darbo dėl pigių šou. Kita vertus, tai tik labiau pakurstė skeptikus.

Pastarieji primena ir faktą, kad 1995 metais A. Rossi jau yra pabuvojęs kalėjime po to, kai neva padėjo vyriausybei atsikratyti pavojingų atliekų, o iš tikro tiesiog jas nelegaliai užkasinėjo tam netinkamose vietose. 

Taip pat abejonių kelia tai, kad visi iki šiol italų išradimo pirkėjai yra neatskleidžiami. Jis teigia, kad bendradarbiauja su JAV kariuomene. Pastaroji atsisako komentuoti naujų technologijų įsigijimą, taigi belieka tikėti mokslininku.

Kita vertus, A. Rossi nesiūlo investuoti į jo įmonę, taip pat savo aparatus pardavinėja įmonėms, kurios turi armijas advokatų ir apgavystės atveju iš mokslininko tikrai atgautų pinigus. Tai, ir faktas, kad italas nevengia viešumo, verčia manyti, kad jis iš tiesų sako tiesą.

Tiek skeptikams, tiek optimistams belieka laukti, kol italo išradimą nusipirks kas nors, nebijantis viešumo ir leis atlikti tyrimus su įsigytu aparatu. Tuomet ir paaiškės, ar pasaulis yra ant naujos energetikos eros slenksčio, ar tiesiog buvo neįtikėtinai įžūliai apmulkintas.

Čia galima peržiūrėti, kaip atrodo 1 MW galingumo „E-Cat“. Konteineryje yra patalpinta daugybė mažesnių aparatų, visi kartu jie sukuria didelį energijos kiekį, kuris šilumos ir garo pavidalu yra išleidžiamas per konteinerio gale įtaisytą vamzdį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.