Įsigyti Vilniečio kortelę - paskutinės vasaros dienos košmaras

Iniciatyva modernizuoti Vilniaus viešojo transporto bilietų sistemą, regis, neišlįs iš smegduobės. Išaušus paskutiniam vasaros rytui, sostinės centre prie vietų, kur galima įsigyti Vilniečio kortelę, nusidriekė nepatenkintų Vilniaus gyventojų eilės. Kaip teigė Vilniaus miesto savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ kompiuterių sistemų analitikas Martynas Girnys, situacija yra kontroliuojama ir greitu metu bilietų įsigijimo sistema veiks visose platinimo vietose.

Eilė prie vilniečių kortelių ilgėja.<br>R. Danisevičius
Eilė prie vilniečių kortelių ilgėja.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

2012-08-31 16:50, atnaujinta 2018-03-17 00:52

Nors sostinės V. Kudirkos aikštėje esančiame „Susisiekimo paslaugų“ bilietų platinimo vietoje techninių nesklandumų mažėja, eilės juda vėžlio greičiu. Eilėse stovintys pasipiktinę gyventojai nesupranta, kam tokių viešojo transporto reformų reikia, jei norint įsigyti bilietą tenka stovėti ne vieną valandą.

„Kadangi ryte negalėjau pasikeisti ebilieto į Vilniečio kortelę, turiu savo laiką gaišti per pietų pertrauką. Įsigijusi bilietą privalėsiu grįžti į darbą ir nebeliks laiko papietauti“, - sakė vilnietė Jevgenija.

Prieš kelias dienas savo ebilietą namuose palikusi Jevgenija privalėjo pirkti vienkartinius bilietus: „Kelionė į darbą ir iš darbo namo man kainavo 10 Lt“, - skundėsi Jevgenija. Anot jos, jei būtų galiojusi senoji tvarka bilietų įsigijimo, ši kelionė būtų kainavusi per pusę pigiau.

„Manau, jog geriausias pasirinkimas dabar maršrutiniai mikroautobusai. Jais be kokios trukmės kelionė kainuos 3,5 Lt", - sakė vilnietė Valerija. Anot jos, visuomet lieka ir pats pigiausias būdas keliauti - privatūs autobusai, kuriuose kelionės bilieto kaina tesiekia 2 Lt.

Bendrovė „Lietuvos spauda“, kurios kioskų tinklas yra didžiausias viešojo transporto bilietų sostinėje platintojas, dėl stringančios Vilniečio kortelių sistemos ragina miesto vadovus leisti pildyti senąsias elektroninio bilieto korteles.

„Lietuvos spaudos“ elektroninių produktų grupės vadovas Nerijus Orvidas sakė, kad penktadienį nuo ryto senuosius elektroninius bilietus keičiančios Vilniečio kortelės sistemos sutrikimai fiksuojami didžiojoje dalyje bendrovės kioskų sostinėje.

„Galėtų būti pasiūlymas galbūt pratęsti senos e-bilieto sistemos galiojimo laiką. Šitoje vietoje sprendimą priimame ne mes. Tai mūsų siūlymas, sprendimą turi priimti miesto valdžios vyrai“, - BNS sakė N.Orvidas.

Jo teigimu, „Lietuvos spaudos“ kioskai technologiškai būtų pasiruošę pildyti senąsias korteles.

„Dėl stringančios „Susisiekimo paslaugų“ e-bilieto sistemos mes turime daug stringančių „Susisiekimo paslaugoms“ priklausančių kortelių terminalų, dėl to mūsų aptarnavimo laikas ilgėja ir natūraliai susidaro eilės. Deja, mes „Susisiekimo paslaugų“ e-bilieto sistemai neturime galimybių daryti įtakos. Ta sistema, kurią jie mums pateikė, stringa“, - esamą padėtį apibūdino N.Orvidas.

Bendrovės atstovas sakė, kad savo ruožtu „Lietuvos spauda“ šį savaitgalį pailgino centre dirbančių kioskų darbo laiką iki vidurnakčio, daugiau kioskų dirbs sekmadienį. Taip pat platinami pigesni nei autobusuose ar troleibusuose vienkartiniai popieriniai bilietai.

„Mes informavome ne tik „Susisiekimo paslaugas“, bet ir savivaldybę apie mėnesio pabaigoje natūraliai padidėsiančius klientų srautus, akivaizdu, kai „Susisiekimo paslaugos“ nepadarė išvadų ir turime pasekmes“, - dėstė N.Orvidas.

Pasak jo, kioskai yra technologiškai prisitaikę prie kiekvieno mėnesio pradžioje ir pabaigoje padidėjančio klientų srauto, kuomet transakcijų skaičius išauga iki 300 kartų ir pastaruosius kelerius metus didesnių sutrikimų nebūdavo.

Iš viso Vilniuje yra apie 115 bilietus turinčių platinti „Lietuvos spaudos“ ir 35 „Vaskotos“ kioskai. Juose senieji elektroniniai bilietai turėtų būti keičiami naujomis Vilniečio kotelėmis.

Naujosios kortelės pradėtos platinti rugpjūčio viduryje, tačiau nuo pat pradžių fiksuota sutrikimų. Po to, kai naujos sistemos nepavyko paleisti sklandžiai, nuspręsta, kad Vilniuje iki Naujųjų metų bus prekiaujama ir popieriniais viešojo transporto bilietais.

Įvedus naują elektroninio bilieto sistemą, vienkartinius bilietus keičia 30 ir 60 minučių elektroniniai bilietai, kuriuos pažymėję keleiviai gali persėsti iš vienos transporto priemonės į kitą, nežymėdami naujo bilieto.

Mėnesio bilietus keičia 30 dienų bilietai, kurie galioja 30 kalendorinių dienų pirmą kartą juos pažymėjus.

Lrytas.lt redakcijos duomenimis, nuo ankstyvo ryto veikė tik kelios Vilniečio kortelės platinimo vietos - Žalgirio stotelėje bei Vilniaus traukinių ir autobusų stotyje.

Kaip teigė SĮ „Susisiekimo paslaugos“, pradėjus veikti naujajai bilietų sistemai, kontrolieriai atlaidžiau žiūrės į galimus nesusipratimus, atsakys į keleivių klausimus, mokys, kaip naudotis naująja sistema.

Bilieto galiojimo laikas bus pradėtas skaičiuoti aktyvinus bilietą. Kiekvieną kitą kartą prilietus kortelę, komposterio ekrane bus rodomas bilieto galiojimo laikas ir kita informacija. Terminuotieji bilietai (1, 3, 10, 30, 90, 180 ir 270 dienų) pradeda galioti pirmą kartą pažymėti ar aktyvinti transporto priemonėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.