Europos Komisija pradėjo oficialų „Gazprom“ monopolinės veiklos tyrimą

Europos Komisija (EK) oficialiai

Komisija nuogąstauja, kad „Gazprom“ gali piktnaudžiauti savo dominuojančia padėtimo dujų tiekimo rinkoje Centrinės ir Rytų Europos ES valstybių rinkoje.<br>123rf
Komisija nuogąstauja, kad „Gazprom“ gali piktnaudžiauti savo dominuojančia padėtimo dujų tiekimo rinkoje Centrinės ir Rytų Europos ES valstybių rinkoje.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 4, 2012, 10:45 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:06 PM

Sprendimas pradėti tyrimą nerodo, kokia gali būti jo baigtis, tačiau tai reiškia, kad jam bus skiriamas prioritetinis dėmesys, teigiama EK pranešime.

„Komisiją neramina, kad „Gazprom“ gali piktnaudžiauti dominuojančia padėtimi ES priklausančių Vidurio ir Rytų Europos šalių dujų tiekimo rinkoje“, - rašoma EK pranešime.

Anot jo, tokiais veiksmais Rusijos koncernas galėjo pažeisti Europos Sąjungos veikimo sutarties 102 straipsnį.

Premjeras Andrius Kubilius antradienį pareiškė, kad Europos Komisijos sprendimas pradėti tyrimą dėl „Gazprom“ veiklos tik patvirtina Lietuvos poziciją ginče su Rusijos dujų milžinu.

„Pranešimai apie antikonkurencinius tyrimus tik patvirtina tuos dalykus į kuriuos ne kartą atkreipėme dėmesį. Galime tik priminti, kad Lietuva kreipėsi į ES antikonkurencinę tarnybą dar 2011 metų pavasarį“, - BNS antradienio vakarą sakė premjeras.

EK atlieka tyrimą dėl trijų galima konkurenciją ribojančių veiksmų Vidurio ir Rytų Europoje. Nurodoma, kad „Gazprom“ galėjo skaidyti dujų rinka trukdydamas laisvam dujų tiekimui per ES šalių teritoriją, galėjo trukdyti diversifikuoti dujų tiekimą, taip pat susiedamas gamtinių dujų kainas su naftos kainomis galėjo nustatyti neteisingas kainas klientams.

„Tokie veiksmai, jei jie buvo taikomi, gali būti laikomi konkurencijos apribojimu, kuris lemia didesnes kainas ir dujų tiekimo saugumo sutrikdymą. Galiausiai, tokie veiksmai būtų žalingi ES vartotojams“, - teigiama EK pranešime.

EK pernai rugsėjo buvo surengusi kratas „Gazprom“ ir jos pagrindinių Europos klientų patalpose. Tuomet žiniasklaida teigė, kad tokius veiksmus paskatino ir Lietuvos Vyriausybė, 2011-ųjų sausio mėnesį pateikęs Briuseliui oficialų skundą, kad „Gazprom“ piktnaudžiauja dominuojama padėtimi ir trukdo šaliai liberalizuoti energijos rinką, o tai kelia pavojų šalies ilgalaikiam energetiniam saugumui.

Netikėtos kratos buvo atliktos dvidešimtyje objektų dešimtyje daugiausia Vidurio ir Rytų Europos šalių, įskaitant „Gazprom“ patalpas Vokietijoje ir Čekijoje, taip pat ir „Lietuvos dujose“. Patikros atliktos įmonėse, kurios arba įtariamos nekonkurencine praktika, arba, kaip spėjama, gali turėti informacijos apie įtariamą piktnaudžiavimą.

Lietuvos Vyriausybei priklauso 17,7 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų, „Gazprom“ - 37,06 proc., Vokietijos „E. ON Ruhrgas International“ - 38,9 proc. akcijų.

„Lietuvos dujų“ akcijos kotiruojamos „Nasdaq Omx“ Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.