Prisigėrę lėktuvuose šlapinasi ant kaimynų ir bando atverti duris

Alkoholiu malšinti skrydžio baimę arba švęsti ruošiantis į oro uostą – kvaila mintis. Mat apsvaigę smarkuoliai neįleidžiami į lėktuvus.

Siūlydamos alkoholinių gėrimų palydovės turi būti atsargios, kad kai kurie keleiviai nevirstų našta kitiems.
Siūlydamos alkoholinių gėrimų palydovės turi būti atsargios, kad kai kurie keleiviai nevirstų našta kitiems.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Vartai”)

Sep 4, 2012, 11:22 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:35 PM

„Per daug išgeria, o tada triukšmauja, keikiasi. Oro uosto darbuotojų paklausti, ar lagamine turi draudžiamų daiktų, atsako, kad vežasi bombą”, – keleivių nusižengimus vardijo Civilinės aviacijos administracijos (CAA) vadovas Kęstutis Auryla.

CAA duomenimis, daugiausia nusižengėlių – tarp pigių skrydžių bendrovių klientų Vilniuje ir Kaune.

„Tokių atvejų rečiau pasitaiko Palangos oro uoste, bet ten ir skrydžių, ir keleivių mažiau”, – sakė K. Auryla.

Pasitinka policija

Anot CAA vadovo K. Aurylos, spėriai išaugus keleivių srautui Vilniaus ir Kauno oro uostuose, pagausėjo ir pažeidėjų, kuriems dažniausiai koją pakiša svaigieji gėrimai, gretos.

Jie, užuot pakilę orlaiviu, lieka ant žemės bendrauti su pareigūnais. Žinoma, niekas negrąžina ir pinigų už bilietą.

O jei įkaušta jau lėktuve, ima mostaguoti rankomis ir taip kelia grėsmę aplinkiniams, žemėje jų jau laukia automobiliai su švyturėliais – pilotai paprastai visuomet iškviečia policiją.

Tarptautinio Kauno oro uosto (TKOU) darbuotojams taikyti nuobaudas ir neįleisti į lėktuvą įkaušusių keleivių tenka bent po tris keturis kartus per mėnesį.

„Tai labai daug. Trukdo darbuotojams, juk jiems reikia kitais reikalais rūpintis. Anksčiau būdavo gerokai mažiau tokių atvejų”, – aiškino TKOU aviacinio saugumo kokybės kontrolės vadybininkas Edvinas Budginas.

Anot jo, dažniau konfliktų, kai girtas keleivis neleidžiamas į lėktuvą, iškyla po švenčių.

Vyrai – triukšmingesni

O oro bendrovės „Small Planet Airlines”, skraidinančios atostogautojus užsakomaisiais reisais, lėktuvuose girtuoklių priekabės ir blevyzgos skamba daug rečiau nei tais laikais, kai ši aviakompanija skraidė ir reguliariaisiais maršrutais.

„Galbūt taip yra todėl, kad žmonės atostogauti dažniau skrenda šeimomis su vaikais.

Tačiau jei skrenda nardytojų vyrų grupė, tuomet jie būna linksmesni”, – lygino „Small Planet Airlines” įgulos instruktorė Neringa Tiškevičiūtė.

Jei registruodami keleivius skrydžiui oro uosto darbuotojai pastebi sunkumų palydovams sukelsiančių asmenų, apie juos būtinai įspėja įgulą.

„Žmonės atostogauti dažniausiai skrenda ne po vieną, tad neleidus skristi vienam gali nutrūkti visų atostogos.

Kai keleiviai susėda prieš skrydį, pakalbiname tuos, kurie matyti, kad išgėrę. Būna, ateina ir kapitonas pasišnekėti. Jei keleiviai agresyvūs, išlaipiname, kad pakilus nekeltų grėsmės kitiems”, – aiškino N. Tiškevičiūtė.

Kartais tenka pameluoti

Skrydžio metu siūlydami įsigyti užkandžių ar gėrimų palydovai akylai skaičiuoja, kiek alkoholio išgėrė dar ant žemės įtarimų sukėlęs keleivis.

Palydovė neslėpė, kad nors savo gėrimų lėktuve vartoti negalima, tų, kurie nepiktnaudžiauja, nei pernelyg bara, nei baudžia. O tuos, kurie padaugino ir dar nori išgerti, įgula stengiasi tramdyti žodžiais ar net geranorišku melu.

„Sakome, kad baigėsi alkoholis, ir pasiūlome arbatos. Kartais griežtesnis žodis gali sukelti agresiją, tada tiktai daugiau bėdų kyla”, – sakė N. Tiškevičiūtė.

Palydovei teko ne kartą su tuo susidurti. Kartą skrendant į Dubliną vienas lietuvis taip įsišėlo, kad kapitonas prieš leisdamasis iškvietė policiją.

„Dublino oro uoste jį pasitiko būrys pareigūnų su automatais”, – pabrėžė N. Tiškevičiūtė.

Nejauku turėjo būti ir dar vienam lietuviui, kuris šėlo skrisdamas į Egipto Hurgados kurortą. Į oro uostą iškviesti arabų pareigūnai išsivežė jį į policijos nuovadą ir laikė ten visą dieną.

Tokius nusižengėlius oro bendrovė įtraukia į nepaklusnių klientų sąrašus. Jeigu žmogus taip elgiasi ir antrąkart, paprastai tai būna paskutinis jo skrydis šios bendrovės lėktuvu.

Nutarė išlipti anksčiau

Alkoholis kelia bėdų ne tik Lietuvoje. Antai britų pilotams teko tramdyti girtą keleivį, kuriam pabodo skristi ir jis nutarė atidaryti skrendančio orlaivio duris.

Kitas britas nesugebėjo nueiti iki tualeto ir apšlapino ne tik sėdynę, bet ir greta sėdinčią mergaitę.

Nesmagių istorijų teko patirti ir rusų įguloms.

Reise iš Sankt Peterburgo į Hurgadą trys įkaušę vyrai užpuolė stiuardeses, o skrendant į Šarm aš Šeichą keleivis mėgino išlaužti pilotų kabinos duris.

Gerokai sunerimti turėjo vienos Rusijos kelionių bendrovės atstovai, sulaukę į Indijos Goa kurortą išsiruošusių per šimto rusų rašto.

Poilsiautojų kantrybės taurę perpildė pernelyg įsilinksminusi girtų pakeleivių draugija. Atostogautojai griežtai atsisakė grįžti į Maskvą kartu su jais vienu lėktuvu.

Šįmet dviem rusams skrydis į Niujorką kainavo kur kas brangiau, nei jie planavo.

Alkoholis jiems taip sujaukė protą, kad pilotas nutarė leistis kur kas anksčiau – Kanadoje. Rusams tai kainavo po 10 tūkst. dolerių.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.