Pildosi prognozės dėl šilumos kainų

Kaip ir prognozavo Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), Lietuvos miestuose, kuriuose pagrindinis kuras šilumos gamyboje yra brangusios gamtinės dujos, ateinantį šildymo sezoną šilumos kaina augs ir vidutiniškai sudarys apie 31 ct/kWh.

Naujos statybos ar atnaujintuose daugiabučiuose už 60 kv. metrų buto ploto šildymą per mėnesį gyventojai mokės apie 186 litus. Praėjusio šildymo sezono vidurkis – apie 180 litų. Tokie namai sudaro tik apie 5 proc. visų daugiabučių.<br>P. Mantautas.
Naujos statybos ar atnaujintuose daugiabučiuose už 60 kv. metrų buto ploto šildymą per mėnesį gyventojai mokės apie 186 litus. Praėjusio šildymo sezono vidurkis – apie 180 litų. Tokie namai sudaro tik apie 5 proc. visų daugiabučių.<br>P. Mantautas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 5, 2012, 4:04 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:44 PM

Rugpjūčio mėnesį gamtinės dujos su galios ir transportavimo mokesčiais kainavo 2005 lt/tne. Tai yra 15 proc. daugiau nei 2011-ųjų rugpjūtį, kai šilumos tiekimo įmonės už gamtines dujas mokėjo 1751 lt/tne.

„Dėl dujų brangimo šiuo kuru šildomuose miestuose šilumos kaina sudarys nuo 27 iki 37 ct/kWh. Tokią kainą mokės apie 75 procentai visų šalies gyventojų, besišildančių centralizuotai“, - sakė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) prezidentas Vytautas Stasiūnas.

Praėjusį šildymo sezoną brangias dujas vartojančiuose miestuose, tarp kurių Prienai, Joniškis, Trakai, Druskininkai, Anykščiai, Šalčininkai, Kaunas, Vilnius, Jonava, Klaipėda, šiluma vidutiniškai kainavo 30 ct/kWh.

Šį sezoną šių miestų gyventojai už 60 kv. metrų buto ploto šildymą senos statybos nešiltintuose daugiabučiuose vidutiniškai mokės 465 litus per mėnesį. Pernai šių namų, kurie Lietuvoje sudaro 56 proc. visų daugiabučių, gyventojams šiluma kainavo apie 450 litų.

Labai prastos būklės namuose, kurių yra apie 22 proc. nuo bendro kiekio, 60 kv. metrų buto ploto šildymas per mėnesį, praėjusį šildymo sezoną vidutiniškai kainavęs apie 630 litų, ateinantį šildymo sezoną padidės iki 651 lito ir daugiau.

Naujos statybos ar atnaujintuose daugiabučiuose už 60 kv. metrų buto ploto šildymą per mėnesį gyventojai mokės apie 186 litus. Praėjusio šildymo sezono vidurkis – apie 180 litų. Tokie namai sudaro tik apie 5 proc. visų daugiabučių.

Anot V. Stasiūno, biokuras kartu su transportavimo mokesčiu rugpjūčio mėnesį kainavo apie 720 lt/tne – 4 proc. mažiau negu 2011 m. rugpjūčio mėnesį, kai šilumos tiekimo įmonės už biokurą mokėjo 750 lt/tne.

„Dėl mažėjančios biokuro kainos vidutinė šilumos kaina šį kurą naudojančiuose miestuose mažėja nuo 22 iki 21 ct/kWh, lyginant su praėjusiu šildymo sezonu“, - sakė V. Stasiūnas.

Žaliuosiuose Lietuvos miestuose, tarp kurių Molėtai, Ignalina, Tauragė, Radviliškis, Utena, Širvintos, Raseiniai, Varėna, Šilalė, Birštonas, Mažeikiai, Kretinga, Lazdijai, Švenčionys, Kelmė, Šilutė ir Plungė, šį šildymo sezoną šiluma kainuos nuo 17 iki 26 ct/kWh.

Čia už 60 kv. metrų buto ploto senos statybos nešiltintuose daugiabučiuose gyventojai vidutiniškai mokės apie 315 litus per mėnesį. Pernai šildymas kainavo apie 330 litų.

Labai prastos būklės namuose 60 kv. metrų buto ploto šildymas, praėjusį šildymo sezoną vidutiniškai kainavęs apie 462 litus, šiemet sieks apie 441 litą ir daugiau.

Naujos statybos ar atnaujintuose namuose, už 60 kv. metrų buto ploto šildymą gyventojai mokės tik apie 126 litus. Praėjusio šildymo sezono vidurkis – apie 132 litai.

„Skaičiai pasako viską – gyventojai, gyvenantys miestuose, kuriuose vartojamos beveik tris kartus už biokurą brangesnės gamtinės dujos ir brangi šiluma tiekiama į nešiltintus daugiabučius namus, yra pasmerkti milžiniškoms sąskaitoms už šildymą. Miestuose, kuriuose šiluma gaminama naudojant pigų biokurą, o namai yra nauji ar atnaujinti, sąskaitos už šildymą yra mažos. Siekiant mažinti išlaidas šildymui, dujas būtina keisti biokuru ir modernizuoti senus daugiabučius“, - teigė V. Stasiūnas.

Anot jo, nepaisant akivaizdžios naudos, šiuo metu biokuro projektai yra blokuojami. Vienas paskutinių pavyzdžių – konservatorių partijos bandymas sustabdyti naujausią iniciatyvą Vilniaus šilumos ūkyje naudoti pigų vietinį kurą. Kreipdamiesi į prokurorus politikai bando blokuoti naujo 50 MW galios „Vilniaus energijos“ biokuro katilo statybas, kurioms pritarė Vilniaus miesto Taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.