Komisaras G. Oettingeris: „Dujos yra dujos, jos Vilniuje neturi būti brangesnės nei Paryžiuje ar Berlyne“

Europos Sąjungos (ES) rinka yra bendra, todėl dujų kaina jos valstybėse neturėtų skirtis, pareiškė į Vilnių penktadienį atvykęs už energetiką atsakingas eurokomisaras Guntheris Oettingeris. Jis kalbėjo apie Europos Komisijos (EK) pradėtą tyrimą dėl „Gazprom“ veiklos.

G. Oettingerio vizito išvakarėse Europos Komisija pradėjo formalų tyrimą, ar „Gazprom“ nepiktnaudžiavo monopoline padėtimi.<br>ELTA
G. Oettingerio vizito išvakarėse Europos Komisija pradėjo formalų tyrimą, ar „Gazprom“ nepiktnaudžiavo monopoline padėtimi.<br>ELTA
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

2012-09-14 18:51, atnaujinta 2018-03-16 18:38

„Mums reikia sąžiningų sąlygų. Ilgainiui turime išvengti skirtingų dujų kainų. Dujos yra dujos, o dujų kaina Berlyne ar Paryžiuje yra gerokai mažesnė, nei Vilniuje. Mes norime tęsti savo ryšį su „Gazprom“ rinka paremtais pagrindais. Ir su lygiomis sąlygomis kiekvienai valstybei narei“, - kalbėjo G. Oettingeris spaudos konferencijoje Vilniuje.

Šįryt konferencijoje Vilniuje G. Oettingeris pareiškė, kad bendroje ES rinkoje neturi būti sąlygų, kai dujų kaina skirtingose šalyse skiriasi trečdaliu.

„Rusijos partneriai supranta mūsų taisykles, tačiau jie ne visas jas priima. Tai kultūrų skirtumas“, - sakė jis.

Komisaras dėstė, kad dirbdama su Rusija ES turi būti „sąžininga, bet stipri“. Ir kad visi, kurie dirba ES, turi žaisti pagal jos taisykles. „Tyrimas nėra nukreiptas išskirtinai prieš Rusiją ar „Gazprom“. Tai normali procedūra – pažiūrėti, kas vyksta rinkoje, ir tada priimti sprendimą“, - dėstė komisaras.

Jis nesibaimino iš Rusijos pasigirstančių svarstymų, kad dėl prieš „Gazprom“ pradėto tyrimo ši šalis daugiau dirbs su Azija. Mat Rusijai naudinga dirbti su 500 mln. žmonių turinčia Europos rinka. „Mes turime veiklią partnerystę, kurioje matyti kelios problemos. Bet šias problemas galime išspręsti. Esu tikras, kad partnerystė truks daug dešimtmečių“, - sakė G. Oettingeris.

Lietuvai sutartis su „Gazprom“, pagal kurią dujų kaina yra susieta su naftos produktų kaina, nėra naudinga, sakė Lietuvos premjeras Andrius Kubilius bendroje spaudos konferencijoje su G. Oettingeriu.

„Vienas iš labai svarbių dalykų, ko siekiama EK pradėtu tyrimu ir turėtume siekti ir mes, ir ES - pasiekti, kad dujų tiekimo reikaluose nebūtų laikomasi mums nenaudingos formulės, t. y. dujų kainą sieti su naftos kaina“, - sakė jis.

„Kompanija „Gazprom“ kiekvienais metais teikia maždaug 140 mlrd. kubinių metrų dujų į ES rinkas, nors šįmet stebimas sumažėjamas dešimtadaliu.

Norvegija tiekia apie 110 mlrd. kubinių metrų dujų per metus. Tai panašaus masto skaičiai. Man neteko girdėti, kad Norvegijos premjeras ar kompanijos skųstųsi ES taisyklėmis, trečiuoju paketu ar reikalavimu, kad kainų politika tiekiant dujas į Europą būtų konkurencinga“, - dėstė A. Kubilius.

Pagal sutartį su „Gazprom“, dėl dujų tiekimo į Lietuvą nuo 2015 metų sąlygų derasi ne Vyriausybė, o „Lietuvos dujos“. Taip teigė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

G. Oettingerio vizito išvakarėse EK pradėjo formalų tyrimą, ar „Gazprom“ nepiktnaudžiavo monopoline padėtimi. Ji tiria tris kaltinimus: kad kompanija bendroje ES rinkoje prekiauja dujomis tik su atskiromis valstybėmis, kad ji trukdo atsirasti naujiems dujų tiekėjams bei kad ji nesąžiningai susieja dujų ir naftos kainas.

Pradėjus tyrimą Rusijos vyriausybė uždraudė „strateginėms“ įmonėms bendradarbiauti su užsienio prižiūrėtojais be specialaus leidimo.

„Gazprom“ ES tiekia ketvirtį šios suvartojamų dujų. Baltijos valstybėse ši valstybinė Rusijos kompanija yra vienintelis dujų tiekėjas.

„Svarbiausias Vyriausybės rūpestis – kad derantis su „Gazprom“ dėl dujų tiekimo mes turėtume bent panašias sąlygas derėtis, kaip kitos ES valstybės, kurios neturi šimtaprocentinės priklausomybės nuo „Gazprom“ dujų tiekimo.

Sukūrus galimybes alternatyviems dujų tiekimams - tai LNG terminalas ir dujų sistemos jungtis tarp Lietuvos ir Lenkijos - turėsime tokias sąlygas. Tokiu atveju pačios derybos pasidaro lygiavertiškesnės“, - penktadienį dėstė A. Kubilius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.