Riejasi rusai, o lenkai suka galvą

Rusų oligarchų nesutarimai verčia Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos „Orlen Lietuva” savininkus dairytis kitų žaliavos tiekėjų.

„Orlen Lietuva” pritaikyta perdirbti tik rusišką „Ural” naftą, todėl tiekėjų vis vien ieškos šioje valstybėje.<br>V. Balkūnas
„Orlen Lietuva” pritaikyta perdirbti tik rusišką „Ural” naftą, todėl tiekėjų vis vien ieškos šioje valstybėje.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas")

2012-09-18 09:20, atnaujinta 2018-03-16 17:32

Rusijos vidaus reikalai ir net asmeniniai verslininkų santykiai jaukia lenkų valdomos „Orlen Lietuva” veiklos perspektyvas.

Mažeikių gamykla pritaikyta perdirbti tik rusišką „Ural” naftą. Tad jeigu kyla nesutarimų Rusijos naftos verslo grandinėje, tai pajunta ir perdirbėjai.

Tiesa, ženklų, kad Mažeikių gamyklai netrukus gali pritrūkti žaliavos, kol kas nematyti.

Lenkai ėmė nerimauti

Rusų kapitalo įmonė „Gunvor” beveik nebetieks rusiškos naftos. Šveicarijoje registruota kompanija yra svarbi naftos tiekėja mūsų šalies gamyklai „Orlen Lietuva”.

Pavyzdžiui, šių metų sausio 31 dieną „Gunvor” įsipareigojo patiekti Mažeikių įmonei 80 mln. JAV dolerių (210 mln. litų) vertės naftos.

Mažeikių gamyklos savininkas – didžiausias Lenkijos koncernas „PKN Orlen” iš „Gunvor” per metus pirkdavo naftos beveik už 2 milijardus litų. Nenuostabu, kad jau pasirodė pranešimų, jog pasitraukus „Gunvor” Lenkijos koncernui gali iškilti bėdų apsirūpinant žaliava.

Mat „Gunvor” užsiėmė rusiškos naftos tiekimu per jūrą. Skelbiama, kad ši Genadijaus Timčenkos valdoma įmonė užėmė pusę šios rinkos. Mažeikių naftos perdirbimo įmonė žaliavos gali gauti tiktai jūra – per Būtingės terminalą.

Susipyko du vadovai

Tiesa, kompanijos „Gunvor” atstovai paskelbė, kad ir toliau tieks rusišką naftą, tačiau pasirašys tik vienkartines, o ne ilgalaikes sutartis. Esą taip yra pelningiau.

Tačiau neaišku, kaip į tai reaguos pirkėjai, nes visi siekia ilgesnių garantijų.

Rusijos spaudoje jau senokai užsimenama apie „Gunvor” vadovo G. Timčenkos ir Rusijos valstybinės kompanijos „Rosneft” boso Igorio Sečino nesutarimus.

Nors abu turtuoliai laikomi šalies prezidentui Vladimirui Putinui artimais žmonėmis, jų tarpusavio konfliktai galėjo sujaukti padėtį.

Anksčiau „Gunvor” pardavinėjo 40 proc. visos rusiškos naftos, o pastaruoju metu ši dalis krito iki 15 proc. ir toliau mažėja.

Yra ir kita versija – „Gunvor” paprasčiausiai pralaimi konkurencinę kovą kitiems tarpininkams. Tačiau aišku viena – nuo „Ural” tipo naftos čiaupų ją bandoma nustumti.

Lenkai nerimauja, kad tokio tiekėjo praradimas gali koncernui lemti didesnes naftos kainas.

Daugiau pirks iš kitų

„Gunvor” pralaimi vieną konkursą po kito tiekti rusišką naftą. O jos vietą užima kiti tarpininkai – „Vitol”, „Glencore”, „Shell”. Beje, „Vitol” bei „Glencore” ir anksčiau tiekė žaliavą Mažeikių gamyklai „Orlen Lietuva”.

Analitikų nuomone, būtent dėl to naftos tiekimas į Mažeikius greičiausiai nesustos.

„Mažėjant pirkimui iš „Gunvor”, didės užsakymai kitiems tarpininkams, kurie dabar perka naftą iš to paties koncerno „Rosneft”, – įsitikinęs investicijų banko „Finasta” analitikas Tadas Povilauskas.

Tiesa, ar bus perkama geresnėmis sąlygomis, analitikas nenorėjo prognozuoti.

„PKN Orlen” neturi ilgalaikių kontraktų su „Gunvor”.

Tai „Lietuvos rytui” patvirtino lenkų koncerno atstovė Beata Karpinska. Tačiau ji pridūrė, kad „Gunvor” Lietuvai ir Lenkijai tiekia naftą pagal vienkartines sutartis.

„Dėl šios priežasties bendrovė „Gunvor” bet kuriuo metu gali būti pakeista kitu žaliavos tiekėju, kuris pasiūlys patrauklias komercines sąlygas bei užtikrins tiekimo saugumą”, – aptakiai teigė B. Karpinska.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.