A. Sekmokas apie taikos sutartį su „Gazprom”: „Viskas yra įmanoma” (papildyta)

Pasigirdusias kalbas, kad ieškinys prieš dujų milžinę „Gazprom” tėra valdančiųjų priešrinkiminis spektaklis, energetikos ministras Arvydas Sekmokas atrėmė teigdamas, jog kitaip Vyriausybė ir negalėjo pasielgti. “Mūsų vertinimu, dėl šios bendrovės kaltės nuostolis mūsų šalies dujų, šilumos, o tuo pačiu ir elektros vartotojams per pastaruosius aštuonerius metus siekia apie 5 mlrd. litų. Galiu pasakyti tik viena: tokio nuostolio neįvardyti kaip vieno svarbiausių argumentų derantis su „Gazprom“, būtų neatleistina. Sunkiai įsivaizduoju, kaip Lietuvos visuomenė vertintų Vyriausybę, kuri nežengė šio žingsnio“, - sakė A. Sekmokas.

Apie tai, kad Lietuvai suskystintųjų dujų terminalas yra būtinas, siekiant ateityje apsidrausti nuo monopolininko "Gazprom" savivalės, A. Sekmokas kalbėjo ir konferencijoje Palangoje susirinkusiems užsienio energetikos specialistams.<br>E. Petkutė
Apie tai, kad Lietuvai suskystintųjų dujų terminalas yra būtinas, siekiant ateityje apsidrausti nuo monopolininko "Gazprom" savivalės, A. Sekmokas kalbėjo ir konferencijoje Palangoje susirinkusiems užsienio energetikos specialistams.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

2012-10-04 18:29, atnaujinta 2018-03-16 08:42

Šilumos tiekėjų sprendimas Europos Komisijai apskųsti birželį Seimo priimtą Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo įstatymą A. Sekmoko manymu, gimė iš nesupratimo. „Jie baiminasi, kad bus įpareigoti iš terminalo pirkti brangesnes dujas, tačiau iš tikrųjų mes esame užsibrėžę, kad terminalo tiekiamos dujos būtų pigesnės. Kai rinka pradės veikti, tų 25 procentų bus galima atsisakyti. Šiandien tai atsargumo priemonė, kad užsitikrintume tiekimą iš dviejų šaltinių“, - aiškino ministras.

Lietuva moka brangiausiai

Anot A. Sekmoko, būtina užtikrinti, kad ateityje nebūtų per didelių dujų kainų svyravimų, tai pasiekti galima tik sukūrus dujų rinką ir turint ne mažiau kaip du dujų tiekėjus: „Kad nenutiktų taip, jog vienais metais kainą nuleido, o kitais – padidino du kartus. Išvengti tokios situacijos galima tik sukūrus rinką, kurioje dujų kaina konkurencinga. Šiandien taip nėra“.

Paklaustas, ar tiki, kad su „Gazprom“ pavyks sudaryti taikos sutartį, A. Sekmokas atsakė: „Viskas įmanoma, juk pagrindinis tikslas – užsitikrinti gerą dujų kainą. „Gazprom“ yra tikrai nelengvas derybų partneris“.

Lietuva už tūkstantį kubinių metrų gamtinių dujų moka daugiausiai iš visų ES šalių - 450 eurų, kai, pavyzdžiui,  Didžioji Britanija – tik 270 eurų.

Kokia dujų kaina bus pastačius terminalą, kol kas neaišku. Šiuo metu bendrovė „Klaipėdos nafta“ derasi su potencialiais dujų tiekėjais.  

Norvegijoje terminalai veikia be trikdžių

Apie tai, kad Lietuvai būtina sukurti dujų rinką, kuri garantuotų konkurenciją ir panaikintų monopoliją, A. Sekmokas kalbėjo ir ketvirtadienį Palangoje vykusioje konferencijoje, kurioje su užsienio energetikos ekspertais aptartos suskystintųjų gamtinių dujų terminalų (SKGD) teikiamos verslo galimybės. Renginyje dalyvavo dešimt Norvegijos energetikos ekspertų, kurie dalijosi patirtimi eksploatuojant SKGD terminalus savo šalyje.

Su Norvegijos milžine kompanija „Hoegh LNG“ terminalo projektą Lietuvoje įgyvendinanti bendrovė „Klaipėdos nafta“ pasirašė laivo-dujų saugyklos nuomos sutartį. Laivas rugsėjį jau pradėtas statyti vienoje Pietų Korėjos laivų statykloje. “Pasirinkome labai patikimą partnerį”, - teigė “Klaipėdos nafta” generalinis direktorius Rokas Masiulis. Norvegai ne tik pasiūlė pigiausią dujų saugyklos nuomos kainą, bet ir ilgametę patirtį eksploatuojant SKGD terminalus savo šalyje. “Klaipėdos naftos” vadovo teigimu, projektas įgyvendinamas neatsiliekant nuo numatyto grafiko – plaukiojanti saugykla bus pastatyta laiku. Kompanijos ekspertai nuolat konsultuoja klaipėdiečius ir dėl techninių sprendimų įgyvendinant vieną svarbiausių energetikos projektų Lietuvos istorijoje. SKGD terminalas Klaipėdos uoste turėtų pradėti veiklą po dvejų metų.

Skaičiuojama, jog veikdamas maksimaliu pajėgumu terminalas būtų galėtų patenkinti iki 75 proc. Lietuvos, Latvijos ir Estijos gamtinių dujų poreikio. Norvegijoje iš viso jau veikia arba yra statoma 20 SKGD terminalų. Tai antroji didžiausia dujų eksportuotoja po Rusijos. Per 50 pastarųjų metų nuo tada, kai terminalai pradėjo veikti, šioje šalyje neįvyko nė vienos avarijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.