Ekologiškos ir pigios galimybės – suslėgtų dujų balionuose

Klaipėdoje, Šiauliuose ir Kaune savo veiklą sutelkusi įmonė „SG dujos“ sprendžia šių miestų viešojo transporto ekologiškumo klausimus. Įmonė gamina ekologiškus ir pigius degalus – suslėgtas gamtines dujas ir siekia su šiais degalais plačiau supažindinti kuo daugiau Lietuvos vairuotojų ir pateikti jiems gamtai nekenkiančią alternatyvą brangstantiems tradiciniams degalams.

Šiauliuose pradėjo veikti moderni SGD kompresorinė.<br>Nuotrauka iš įmonės archyvo
Šiauliuose pradėjo veikti moderni SGD kompresorinė.<br>Nuotrauka iš įmonės archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rytas Stalnionis

2012-10-15 09:01, atnaujinta 2018-03-16 02:55

Kol kas daugiausia dėmesio „SG dujos“ skiria viešojo miestų transporto parkams, padeda jiems atnaujinti turimus autobusus, kad jie būtų pritaikyti naudoti suslėgtas gamtines dujas (SGD), konsultuoja visais kylančiais klausimais. Taip pat bendrovė plėtoja pildymo šiais degalais kompresorinių stočių tinklą, investuoja į rinkos tyrimus bei naujas technologijas, bendradarbiaudama su mokslo institucijomis ieško naujų alternatyvių ekologiškų degalų rūšių pritaikymo galimybių Lietuvoje.

Kitas didelis ir svarbus bendrovės įgyvendinamas projektas – alternatyvių degalų laboratorijos statybos. Ji pradės veikti kitąmet ir tirs vandenilio panaudojimo degalams gaminti Lietuvoje galimybes ir aplinkai nekenkiančių degalų gamybos technologijas, plėtos pažangius naujausius vandenilio, kaip degalų ar degalų priedo, pritaikymo kartu su gamtinėmis dujomis metodus.

Investicijos į šių sričių tyrimus rodo įmonės įsitikinimų tvirtumą ir toliaregišką požiūrį. „Labai svarbus veiksnys šiame versle yra kantrybė ir koncentracija į galutinį tikslą, supratimas, kad geram rezultatui pasiekti reikia daug laiko ir pastangų, o padarytos investicijos atsiperka ne rytoj, o per ilgesnį laiką“, – kalbėjo UAB „SG dujos“ generalinis direktorius Virginijus Korsakas.

Svarbiausia – tikėti savo idėja

Ponas Virginijus pasakojo, kad prieš pradėdami verslą įmonės kūrėjai įvertino šalies automobilių degalų rinką, tendencijas Vakarų Europos šalyse, Europos Sąjungoje ir šių šalių dėmesį alternatyviems ekologiškiems degalams. Jo nuomone, tvirtai tikint savo idėja galima įtikinti ir kitus, pritraukti investuotojus.

„Nusprendėme pradėti tuo metu visiškai naują verslą – tiekti gamtines dujas jomis varomam transportui. Reikėjo pradėti nuo nulio – tuo metu Lietuvoje dar nebuvo nei automobilių pildymo gamtinėmis dujomis infrastruktūros, nei paties SGD varomo autotransporto, nei teisinės normatyvinės bazės. Vis dėlto nusprendėme prisiimti riziką, investuoti į šią sritį, pritraukti ir įtikinti kitus investuotojus šio verslo perspektyva.

Tikėjome, kad anksčiau ar vėliau ekologiškų degalų poreikis Lietuvoje tikrai atsiras. Taigi įrengėme pirmąją Lietuvoje kompresorinę, o Klaipėdos autobusų parkui už savas lėšas 2007 m. nupirkome pirmųjų SGD varomų autobusų“, – dėstė vadovas.

Siekdama užsitikrinti finansavimą SGD kompresorinėms Šiauliuose ir Kaune įrengti įmonė pasinaudojo UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) garantija. „Ši garantija tapo svariu argumentu bankams siekiant jų teigiamo sprendimo finansuoti šį naują ir dar mažai pažįstamą verslą“, – džiaugėsi UAB „SG dujos“ generalinis direktorius Virginijus Korsakas. Taip pat INVEGA dėka įmonė trejus metus naudosis daliniu palūkanų kompensavimu.

Gamtinėms dujoms dėl kainos tapus konkurencingais degalais keleivinio miestų transporto sektoriuje, įmonė „SG dujos“ mato gerų tolesnės plėtros perspektyvų Lietuvos autobusų parkuose, kuriems atsirado ne tik galimybė taupyti sąnaudas važiuojant šiais ekologiškais degalais, bet ir pasinaudojus ES struktūrine parama įsigyti visiškai naujų modernių SGD autobusų. V. Korsakas džiaugėsi naujausiais įgyvendintais projektais – pernai lapkritį atidaryta modernia SGD kompresorine Šiauliuose ir šiemet vasarą pradėjusia veikti analogiška kompresorine Kaune.

Verslas – gyvenimo variklis

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) prezidentas Žilvinas Šilėnas įsitikinęs, kad verslas yra kūryba. Ir ne bet kokia, o tokia, kuri duoda naudos visiems. „Verslininkai skirsto ekonomikos resursus nukreipdami talentus, idėjas, žaliavas ir kapitalą į tas sritis, kurios sukuria daugiausia naudos“, – sako Ž. Šilėnas.

Mėgstama sakyti, kad verslas kuria darbo vietas ir moka mokesčius. Tai tiesa, bet verslas sukuria daug daugiau naudos nei darbo vietos ar mokesčiai. LLRI prezidentas teigia, kad verslas yra tai, kur, kaip ir kokių dalykų apsupti gyvename kiekvieną dieną – be verslo viso to tiesiog nebūtų. „Apsižvalgykite aplink. Visi daiktai, kuriais naudojamės ir kurie gyvenimą daro patogesnį ir lengvesnį, sukurti verslininkų“, – samprotauja Ž. Šilėnas.

Geros idėjos nedingsta

Sakoma, kad geros idėjos sklando ore. Iš tiesų, jei ko nors neįgyvendiname, kai kada pastebime, kad tai jau padarė kiti. Kadangi idėjos migruoja, jų neretai parsivežame iš kelionių. Bet kuriuo atveju tikrai geros idėjos prigyja ir tampa sėkmingu verslu.

Tuo įsitikinęs ir INVEGA generalinis direktorius Audrius Zabotka. Jis skatina plėtoti geras idėjas, nepamiršti ir nepalikti jų užmarščiai. „Galimybių pradėti verslą ar jį plėtoti yra vis daugiau. Turime visas galimybes rasti idėjų ar patobulinti jas domėdamiesi, keliaudami. Turint gerą idėją labai svarbu įvertinti jos galimybes, išanalizuoti situaciją, rinką, klientų poreikius. O tada – pasiryžti ir kreiptis į mus. Įgyvendiname daugybę skirtingų priemonių naujo verslo pradžiai ar plėtrai, todėl kiekvienas gali atrasti savo nišą“, – sakė A. Zabotka.

INVEGA jau vienuoliktus metus užsiima smulkiojo ir vidutinio verslo skatinimu Lietuvoje. Įmonės vadovo teigimu, ypač patraukli verslininkams, dar tik planuojantiems įgyvendinti savo idėjas arba plėsti savo verslą, turėtų būti dalinio paskolų palūkanų kompensavimo priemonė. Ne vien dėl to, kad paskola, naudojantis šia priemone, tampa patrauklesnė dėl mažesnių įsipareigojimų – grįžusios palūkanos įsilieja į tą patį verslą ir tampa papildomomis investicijomis. Dalinio paskolų palūkanų kompensavimo priemonė finansuojama iš ES regioninės plėtros fondo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.