Vyriausybė pritarė konkurencijos šilumos gamyboje skatinimui

Vyriausybė pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės pasiūlytoms Šilumos ūkio įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama paskatinti konkurenciją šilumos gavyboje. Kiek pinigų vartotojams sutaupys D. Grybauskaitės pataisos, sunku pasakyti, bet, anot energetikos viceministro Kęstučio Žilėno, kalbama, kad Kaune naujų, konkuruojančių šilumos šaltinių atsiradimas gali šilumos kainą sumažinti net iki 30 proc. Dėl įstatymo pataisų atitinkamą sprendimą dar turi priimti Seimas. Tiesa, dabartinis Seimas iki kadencijos pabaigos veikiausiai nespės jų patvirtinti. 

Kalbama, kad Kaune naujų, konkuruojančių šilumos šaltinių atsiradimas gali šilumos kainą sumažinti net iki 30 proc.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Kalbama, kad Kaune naujų, konkuruojančių šilumos šaltinių atsiradimas gali šilumos kainą sumažinti net iki 30 proc.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 24, 2012, 3:59 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:48 PM

„Vyriausybė iš esmės pritarė pateiktoms Šilumos ūkio įstatymo 3 ir 10 straipsnių pataisoms, kurios iš dalies galėtų pagerinti situaciją šilumos gavybos dalyje ir paskatinti konkurenciją (...). Manytume, tas turėtų paskatinti naujus šilumos gamintojus aktyviau jungtis ir nebūtų tokių diskriminacinių atvejų, kaip buvo šią žiemą Vilniuje“, - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė energetikos viceministras Kęstutis Žilėnas.

Įstatymo pataisomis numatyta, kad Valstybinė kainų ir energetikos komisija privalo patvirtinti bendras, vienodas visiems gamintojams sąlygas, kuriomis nauji šilumos gamintojai galėtų prisijungti prie šilumos tiekimo tinklų visoje Lietuvoje. 

Pasak K. Žilėno, nesant vienodos visoje Lietuvoje galiojančios prisijungimo tvarkos naujiems šilumos gamintojams, kai kuriuose miestuose, tarp jų ir Vilniuje, natūraliai atsiradę monopolistai sugeba sukurti tokias sąlygas, kuriomis naujiems gamintojams įeiti į rinką neįmanoma.

Energetikos ministerija ateityje žada teikti ir naują Šilumos ūkio įstatymo redakciją, pagal kurią gamyba būtų atskirta nuo šilumos tinklų infrastruktūros. Anot K. Žilėno, tai vartotojams suteiktų dar daugiau galimybių pasirinkti efektyviausią šildymo būdą, kadangi visi šilumos gamintojai galės prisijungti prie šilumos ūkio infrastruktūros visiškai laisvai.

„Tas projektas yra derinamas, iki spalio 31 d. laukia pastabų tiek iš vartotojų, tiek iš šilumos tiekėjų. Ir tada Vyriausybė atitinkamai turėtų svarstyti tą projektą. Jeigu bus pritarta, jis bus pateiktas Seimui. Bus visa įstatymo nauja redakcija“, - tvirtino K. Žilėnas.

Pasak energetikos viceministro, Seimas neprivalės rinktis tarp Vyriausybės ir Prezidentūros siūlomų įstatymų, kadangi Prezidentūra siūlo tik esamo įstatymo pataisas, o Vyriausybė - naują įstatymo projektą, kuris iš esmės Prezidentės siūlomoms pataisoms neprieštarauja, tik yra „dar liberalesnis“.

Ar D. Grybauskaitės siūlomos pataisos bus priimtos pirmiau, negu bus svarstomas Vyriausybės įstatymo projektas, K. Žilėnas svarstyti nenorėjo, - pasak jo, tai priklauso nuo Seimo.

Kiek pinigų vartotojams sutaupys D. Grybauskaitės pataisos, sunku pasakyti, sakė K. Žilėnas, bet, anot jo, kalbama, kad Kaune naujų, konkuruojančių šilumos šaltinių atsiradimas gali šilumos kainą sumažinti net iki 30 proc. Taip pat kaip praktinį pavyzdį K. Žilėnas pateikė Klaipėdą, kur, pasak jo, veikia 7 ar 8 nepriklausomi šilumos gamintojai, ir šilumos kaina maždaug 15 proc. mažesnė negu vidurkis.

Energetikos viceministras sakė, kad, jo žiniomis, Vilniuje yra keli nedideli nepriklausomi šilumos gamintojai, kurie patvirtinus pataisas yra pasiruošę įeiti į rinką, taip pat yra gamyklų, kurios galėtų parduoti perteklinę šilumą.

„Vilniaus mieste yra tikrai dideli kiekiai šilumos, tai vienas gamintojas prisijungęs Vilniuje dar didelės įtakos nepadarytų, bet procentu ar keliais ta šilumos kaina turėtų mažėti“, - teigė K. Žilėnas.

Jeigu Vilniuje imtų konkuruoti 5-6 nepriklausomi šilumos gamintojai, pasak K. Žilėno, efektas galėtų būti ir gerokai didesnis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.