Europos Komisija: regioninis dujų terminalas - Suomijoje arba Estijoje (dar papildyta)

A.Sekmokas: EK konsultantai patvirtina, kad SGD terminalas Lietuvoje užtikrins konkurencingas dujų kainas ir tiekimo saugumą

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 23, 2012, 4:28 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:30 AM

Danijos konsultacijų bendrovės „Ramboll Oil & Gas“ atlikto tyrimo išvadoje vienodai vertinamos dvi galimybės - statyti tokį terminalą tiek Estijoje, tiek Suomijoje. 

Europos Komisijos teigimu, tyrime pateikiama strateginė sistema, pagal kurią suinteresuotos valstybės ir projekto plėtotojai turėtų priimti sprendimus. Tyrime taip pat nustatyta infrastruktūra, reikalinga tinkamam vidaus rinkos veikimui ir tiekimo saugumui regione. 

Tyrimas dėl SGD tiekimo Baltijos jūros rytinėje pakrantėje parengtas, paprašius valstybėms narėms, dalyvaujančioms įgyvendinant Baltijos energijos rinkos jungčių planą (angl. BEMIP). Tyrime, be regioninio SGD terminalo vietos, identifikuoti kiti infrastruktūros elementai, reikalingi regioniniam energijos tiekimo saugumui padidinti. 

Tikimasi, kad, remdamosi tyrimu, suinteresuotos valstybės kitame BEMIP aukšto lygio grupės susitikime, kuris turi būti surengtas kuo greičiau, sutars dėl BEMIP darbo programos įgyvendinimo infrastruktūros plėtros ir dujų tiekimo įvairinimo srityse veiksmų plano. Jame turi būti numatyti konkretūs veiksmai, kurie apimtų politinius susitarimus, reguliavimo klausimus ir komercinius sprendimus, projekto vystymą ir infrastruktūros projektų įgyvendinimą, teigiama Europos Komisijos pranešime. 

Regioninis terminalas aprūpintų dujomis Baltijos valstybes ir Suomiją, kurios dabar yra visiškai priklausomos nuo Rytų tiekėjo. Terminalui būtų suteikta ES finansinė parama.

A.Sekmokas: EK konsultantai patvirtina, kad SGD terminalas Lietuvoje užtikrins konkurencingas dujų kainas ir tiekimo saugumą

Europos Komisijos samdytų konsultantų „Booz&Company“ nuomone, alternatyvus dujų tiekimas ir dujų tiekimo saugumas bus užtikrintas tuo atveju, jei bus įgyvendinti visi regionui būtini infrastruktūriniai projektai: Lietuvos-Lenkijos dujų jungtis, sustiprintos esamos ir nutiestos naujos jungtys tarp Lietuvos, Latvijos ir Estijos, nutiesta Estijos-Suomijos dujų jungtis ir įgyvendinti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalų projektai.

Regioninis SGD terminalas numatomas ilgalaikėje perspektyvoje ir galėtų visavertiškai funkcionuoti tik prieš tai sustiprinus dujų jungtis tarp šalių ir sukūrus visą kitą regionui būtiną dujų infrastruktūrą.

„Remiame Europos Komisijos siekį užtikrinti alternatyvų dujų tiekimo šaltinį Baltijos šalims per visos būtinos infrastruktūros plėtrą. Konsultantų parengta studija tik patvirtina, kad nedelsiant - nuo 2014 m. gruodžio - pradėsiantis veikti SGD terminalas Lietuvoje mažiausiais kaštais užtikrins konkurencingas dujų kainas ir tiekimo saugumą, nes iki tol jokie kiti alternatyvų dujų tiekimą užtikrinantys projektai dar nebus įgyvendinti", - teigia energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Energetikos ministro teigimu, studija taip pat rodo, kad SGD terminalo projekto įgyvendinimui pasirinkome geriausią technologinį sprendim ą, visiškai atitinkantį reikiamus regioninio SGD terminalo techninius parametrus, tačiau tiekimo saugumui ir konkurencingoms kainoms pasiekti būtina ne tik infrastruktūra, bet ir nuosavybės atskyrimas pagal ES Trečiąjį energetikos paketą.

Konsultantų „Booz&Company“ parengta studija bus vertinama Europos Komisijos ir visų BEMIP šalių narių. Studijos duomenys bus naudojami siekiant nustatyti konkretų dujų infrastruktūros projektų įgyvendinimo eiliškumą taip sukuriant veiksmų planą alternatyviam ir konkurencingam dujų tiekimui regione sukurti.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.