Visagino atominei elektrinei gresia likti maketu

Visagino atominės elektrinės (VAE) projektas – nerealus. Taip sako paskirtasis premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius.

Japonijos koncerno „Hitachi” siūlomas reaktorius gali likti tik maketas.<br>V. Ščiavinskas
Japonijos koncerno „Hitachi” siūlomas reaktorius gali likti tik maketas.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2012-11-29 12:00, atnaujinta 2018-03-15 00:45

„Šitas projektas – nerealus. Tai pripažino ir kaimyninės valstybės. Kol kas mes esame tokios nuomonės, bet toliau bus visa tai analizuojama”, – vakar susitikęs su Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovais sakė A.Butkevičius.

Tiesa, paklaustas, ar jau priimtas koalicijos partnerių sprendimas stabdyti VAE projektą, socialdemokratas aiškino, kad jo kol kas nėra.

Kandidatė į ūkio ministro postą Birutė Vėsaitė aiškino, kad tokiai mažai valstybei VAE projektas yra pernelyg brangus ir rizikingas, be to, nėra jokių garantijų dėl regioninių partnerių dalyvavimo.

„Spalio 14 dieną pirmą kartą Lietuvos istorijoje vyko patariamasis referendumas, kuriame dalyvavo 52,58 proc. Lietuvos rinkėjų, ir 62,8 proc. visų dalyvavusiųjų pasisakė prieš Visagino atominės elektrinės statybą.

Šešioliktoji Vyriausybė, atsižvelgdama į mūsų šalies piliečių išreikštą valią, nutarė sustabdyti šio projekto tęstinumą”, – rašoma B.Vėsaitės parengtame pranešime.

Vyriausybės programos projekte išties nurodoma, kad, atsižvelgdama į patariamojo referendumo rezultatus, Vyriausybė netęs šio projekto.

Taip pat aiškinama, kad bus išplėsta Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė su keturiais agregatais, jos bendras galingumas bus 1600 megavatų.

Vakar Seime sudaryta darbo grupė, kuri teiks išvadą dėl VAE projekto likimo. Jai vadovauja socialdemokratė Irena Šiaulienė.

Iki gruodžio 12-osios turi būti pateiktas atsakymas, kaip reikėtų įgyvendinti spalį įvykusio konsultacinio referendumo dėl naujos AE rezultatus.

Lietuvoje vakar viešėjęs Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas pareiškė, jog Estija yra nusivylusi dėl besikeičiančios Lietuvos pozicijos plėtojant Visagino atominės elektrinės projektą.

Jo teigimu, derantis dėl elektrinės prarasti šešeri su puse metų, tad dabar neaišku, ar projektas bus plėtojamas toliau.

Nesumokės už „Litgrid” akcijas?

Būsimai Vyriausybei svarstant nebetęsti VAE statybų projekto, jį įgyvendinanti VAE gali negauti 750 mln. litų. Ūkio ir Energetikos ministerijos per šešis mėnesius turėtų išanalizuoti, ar būtina toliau finansuoti projektą.

Jei būtų nutarta nutraukti finansavimą, Energetikos ministerijos valdoma bendrovė EPSO-G greičiausiai nesumokėtų 750 mln. litų už įsigytas „Litgrid” akcijas.

Tokį įsipareigojimą EPSO-G prisiėmė pagal 97,5 proc. „Litgrid” akcijų pirkimo–pardavimo sutartį, pasirašytą rugsėjo 27 dieną.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.