Nėra pinigų – Iranui tinka ir auksas

Tarptautinės sankcijos Iraną atkirto nuo pasaulio finansų sistemos. Tačiau Teheranas kol kas neskursta: už žaliavas kai kurios valstybės jam moka auksu.

Pinigų stokojantis Iranas už dujas ir naftą mielai priima ir auksą.
Pinigų stokojantis Iranas už dujas ir naftą mielai priima ir auksą.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-12-05 09:19, atnaujinta 2018-03-14 21:08

Turkija oficialiai pripažino, kad dėl šiais metais staiga padidėjusio šalies aukso eksporto labiausiai kaltos iš Irano tiekiamos gamtinės dujos. Mat turkai už jas atsiskaitinėja būtent auksu.

Šis atvejis – Teherano vyriausybės, kuriai dėl branduolinės programos Europa ir JAV paskelbė sankcijas, išradingumo įrodymas.

Ši šalis sugeba pelnytis net iš esmės pašalinta iš tarptautinės finansų sistemos, rašo "Lietuvos rytas", remdamasis Spiegel.de.

Perka už liras Turkijoje

Turkija 18 procentų jai reikalingų gamtinių dujų ir 51 procentą naftos gauna iš Irano.

Nuo to laiko, kai JAV ir ES nebeleidžia Teheranui mokėti doleriais ar eurais, Ankara kaimyninei šaliai už dujas moka Turkijos liromis.

Šios valiutos vertė tarptautinėse rinkose menka, tačiau liros labai tinka toje pačioje Turkijoje perkant auksą.

„Iš esmės aukso eksportas į Iraną – tai atlygis už gamtines dujas. Mes pervedame pinigus į Irano vyriausybės sąskaitą Turkijoje.

Tiksliai nežinau, kaip ji juos panaudoja”, – aiškino Turkijos vyriausybės atstovas Ali Babacanas.

Bijo JAV rūstybės

Kaip ir į kokią valiutą Iranas iškeičia įsigytą auksą, tiksliai nežinoma.

Tačiau Turkijos vicepremjero atskleista informacija padeda suvokti, kodėl nuo kovo Irane pastebimas eksporto pagyvėjimas.

Būtent tuomet ši šalis neteko galimybės atsiskaityti per pasaulinę sistemą „Swift”.

Užtat Teheranas pradėjo ieškoti kitų galimybių užsidirbti iš dujų bei naftos. Juolab kad kai kurie pirkėjai už žaliavas sutinka atsiskaityti auksu.

Ekspertų nuomone, Ankara nenori viešai atskleisti savo santykių su Iranu, nors tokia prekyba nėra nelegali.

Paprasčiausiai turkai baiminasi užsitraukti JAV, kurios pirmosios stojo už sankcijas Iranui, rūstybę.

Remiantis vien oficialiais duomenimis, per pirmuosius devynis šių metų mėnesius Turkija patiekė Iranui 6,4 milijardo JAV dolerių vertės aukso, nors per visus 2011-uosius – vos 54 mln. dolerių vertės.

Aukso verslas iki metų pabaigos Turkijai greičiausiai padės sumažinti jos pačios biudžeto deficitą iki 7 procentų bendrojo vidaus produkto, nors iki šiol jis sukosi apie 10 proc.

Prekyba staiga išaugo

Nepaisant sankcijų, prekyba tarp Turkijos ir Irano vien praėjusiais metais išaugo 50 procentų – iki rekordinės 16 milijardų dolerių sumos.

Šiais metais skaičiai bus kur kas įspūdingesni. Tik per pirmuosius devynis mėnesius dvišalės prekybos apimtis siekė 18,8 milijardo dolerių.

„Šiaip Turkija iš tikrųjų yra aukso importuotoja, nes šioje šalyje sukurta stipri papuošalų pramonė.

Bet dabar atrodo, kad auksas naudojamas užsienio prekyboje”, – sakė Londone įsikūrusio „Standard Bank” Besivystančių rinkų analitikos skyriaus vadovas Timas Ashas.

Didžiosios Stambulo turgavietės prekeiviai jau daugelį mėnesių kalba apie tai, jog Iranas superka auksą. Mat prekyvietėje apsilankantys iraniečiai turistai pradėjo visiškai nebesidomėti šio tauriojo metalo gaminiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.