Valdžios spaudžiami saulės elektrinių savininkai siūlo kitą reguliavimo būdą

Svarstomos atsinaujinančių išteklių įstatymo pataisos visiškai užkirs kelią saulės elektrinių plėtrai, įsitikinę mažųjų saulės elektrinių savininkai, susibūrę į saulės elektrinių savininkų asociaciją (SESA) tam, kad apgintų savo interesus.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Dec 10, 2012, 10:51 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:15 PM

Saulės energetikos gamintojus išgąsdino siūlymas sumesti mažąsias ir didžiąsias jėgaines į vieną „katilą“ ir pasiūlyti visoms kartu dalyvauti aukcionuose, varžantis dėl elektros energijos supirkimo tarifų.

Vos prieš savaitę susibūrusios ir trisdešimt narių turinčios asociacijos prezidentas Audrius Miknevičius pateikė alternatyvą, kaip būtų galima reguliuoti saulės elektrinių rinką. Daugiausia – apsunkinant sąlygas būsimiems saulės elektrinių savininkams.

„Pripažįstame, kad saulės elektrinių skaičių reikia reguliuoti ir prižiūrėti. Pirma, siūlome tarifą nustatyti du kartus per metus, arba dažniau, vietoje dabar esančių kartą per metus. Antra, mažoji elektrinė ne visai atitinka savo viziją. Šiuo metu mažųjų elektrinių savininkai parduoda visą pagaminamą energiją. Manome, kad reiktų įpareigoti namų ūkius suvartoti apie 30 proc. Savo pagaminamos energijos“, - spaudos konferencijoje pirmadienį sakė A. Miknevičius.

Tiesa, šiuos apribojimus SESA prezidentas siūlo tik naujiems rinkos dalyviams, taip stipriai suvaržydamas jų galimybes patekti į rinką.

Labiausiai dabartinius rinkos dalyvius išgąsdino įstatymo siūlomi pakeitimai, kurie priverstų mažųjų elektrinių savininkus kovoti dėl supirkimo tarifų su didžiosiomis elektrinėmis.

„Tai nėra sąžininga, nes dauguma elektrinių statytojų yra smulkūs subjektai, namų ūkio reikmėms statomos elektrinės. Tai būtų sudėtinga tiek organizacine prasme, tiek dėl to, kad maža elektrinė neturi daug galimybių konkuruoti su didele saulės elektrine“, - pastebėjo advokatas Daivis Švirinas.

Audrius Miknevičius atmetė atsinaujinančios energetikos šalininkams žeriamus kaltinimus dėl pabrangusios elektros energijos kainos.

„Saulės elektrinės, kaip ir kiti atsinaujinantys ištekliai, yra finansuojami iš VIAP'o (VIAP - viešuosius interesus atitinkančios paslaugos, - Red) biudžeto. Tačiau visi atsinaujinantys ištekliai sudaro tik aštuoniolika procentų viso VIAP'o biudžeto. Saulės energija sudaro tik apie tris procentus to biudžeto. Taigi, nuo visos elektros kainos saulės energijai reikia mokėti tik 0,3 cento“, - sakė A. Miknevičius.

Šiuo metu leidimus statyti saulės elektrinę yra gavę apie 4 tūks. asmenų, dar apie 6 tūkst. yra svarstoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.