D. Grybauskaitė: „Dėl IAE uždarymo su Europos Komisija reikia kalbėti, ne konfliktuoti“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad uždarydama sovietmečiu statytą

Pasak prezidentės, IAE uždarymas yra iššūkis, nes dar niekas neuždarė rusiškų BMK tipo reaktorių.<br>V. Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Pasak prezidentės, IAE uždarymas yra iššūkis, nes dar niekas neuždarė rusiškų BMK tipo reaktorių.<br>V. Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2012-12-20 08:05, atnaujinta 2018-03-14 12:42

Šalies vadovė naujai socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus Vyriausybei siūlo svarstyti galimybę įkurti vieną instituciją, kuri būtų atsakinga už Ignalinos AE uždarymą.

„Manau, kad mūsų pareigūnai irgi parodė tam tikro nepatyrimo, kai išėjo į atvirą konfliktą su Europos Komisija. Su Europos Komisija, kaip ir su kitomis institucijomis reikia kalbėti, o ne konfliktuoti. Ir daužymas kumščiu per stalą tikrai daugiau pinigų neišmuš. Reikia ir patiems prisiimti atsakomybę už savo darbo kokybę ir mėginti įtikinti partnerius, kad mes sugebėsime ir kad mes galime atlikti ne tik kokybiškai, bet ir svarbiausia - skaidriai, nes pinigai didžiuliai. Po truputį kaltės turime prisiimti visi“, - interviu „LRT televizijos“ laidai „Teisė žinoti“ sakė D. Grybauskaitė.

Jos teigimu, IAE uždarymas yra iššūkis, nes dar niekas neuždarė rusiškų BMK tipo reaktorių.

„Ne tik Lietuva uždaro (IAE - BNS), bet ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB), ir Europos Komisija, ir Lietuva. Čia norėčiau pasakyti, kad visa trijulė ne visai sėkmingai tai darė iki šiol. Yra labai daug objektyvių priežasčių, būtent dėl to, kad labai sudėtingas projektas. Bet yra ir subjektyvių priežasčių, be jokios abejonės. Lietuvoje turime keletą žinybų, kurios tai daro ir manau, kad ir naujoji Vyriausybė vistik turėtų koncentruoti ir padaryti vieną atsakingą instituciją, kad ji efektyviau galėtų prižiūrėti uždarymo procesus“, - teigė prezidentė.

Jos nuomone, projektas stringa ir dėl rangovės Vokietijos įmonės „Nukem“, kuri yra Rusijos kapitalo.

„Imant 100 proc. konteinerių, beveik 99 proc. yra kažkokių techninių nukrypimų nuo projekto. Taigi, priežiūros prasme tiek ERPB, tiek donorai vistik pražiūrėjo. Manyčiau, kad proesas sudėtingas, kompleksinis, mūsų - Lietuvos galvos skausmas ir Europos, aš manau, nes Europos prašymu mes tokį reaktorių uždarome, todėl tam reikia ir pajėgumų, ir administracinių gebėjimų, ir pinigų“, - sakė D.Grybauskaitė.

Šalies vadovė teigė, kad nors Lietuva siekia gauti daugiau lėšų IAE uždarymui, derybas sunkina tai, kad ji nesugebėjo panaudoti dalies anksčiau skirtų pinigų.

„Jeigu buvusioje perspektyvoje mes gavome apie 800 mln. litų, sugebame panaudoti tik 400-500 mln. litų. Beveik 300 mln. litų nebus panaudota. Yra problema, ir ypač derybinė problema dėl naujosios finansinės perspektyvos, bet bet kokiu atveju Europa mums padės, nes tai yra bendras europinis projektas, uždarinėsime tikrai ne vieni, tai ir mūsų ir pačios Europos įsipareigojimas, bet naujai Vyriausybei tas palikimas bus nelengvas“, - sakė D.Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.