Gyventojai šiurpsta: sąskaitos už suskystintas dujas išaugo kelis kartus

Vienuolikos miestų gyventojai pašiurpę: sąskaitos už suskystintas dujas išaugo kelis kartus. Mat jų kainų niekas nereguliuoja.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas”)

Jan 16, 2013, 7:34 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:35 PM

Mažeikių gyventojai nustėro, kai gruodį gavo sąskaitas už suskystintas dujas. Abonentinis mokestis pakilo tris kartus – nuo 6,05 iki 18 litų.

Panašiai jis pakilo ir Kelmėje, Ignalinoje, Molėtuose, Švenčionyse, Zarasuose. Smarkiai pabrango ir pačios dujos.

Kainas nustato verslininkai, kurie gali be jokio paaiškinimo ir leidimų pūsti sąskaitas tiek, kiek jiems norisi, mat valstybė suskystintų dujų kainos nereguliuoja. Gamtinės dujos šių miestų gyventojų nepasiekia.

Vadina akiplėšiškumu

„Reikia turėti bent šiek tiek žmoniškumo”, – piktinosi mažeikiškis Antanas Jurkevičius. Jis ir dar 12 tūkstančių miesto gyventojų perka suskystintas dujas, kurias naudoja maistui gaminti.

Dujas savo vamzdynais tiekianti bendrovė „Saurida” be jokio paaiškinimo padidino abonentinį mokestį. Taip atsitiko ir kituose Lietuvos miestuose.

Suskystintas dujas keliems miestams tiekia dvi privačios bendrovės „Saurida” bei „Suskystintos dujos”. Taip susiklostė todėl, kad jos anksčiau laimėjo konkursus tiekti dujas, perėmė vamzdynus.

„Aš suprantu, kad vamzdynus reikia remontuoti, prižiūrėti. Bet iškart taip pakelti kainą – tikras akipėšiškumas”, – įsitikinęs A.Jurkevičius.

Pagal sutartį, jei gyventojas atsisakytų mokėti abonentinį mokestį, jam tiekėjai galėtų nutraukti dujų tiekimą.

„Gali kiek nori piktintis, bet valgį ruošti reikia”, – skėsčiojo rankomis A.Jurkevičius.

Byrės papildomi milijonai

Privatūs dujų tiekėjai teisinasi, neva mažėja vartojimas, daug gyventojų dujų atsisakė, o išlaikyti sistemą kainuoja vis brangiau.

Bendrovės „Saurida” vadovas Saulius Rancas žiniasklaidai aiškino, kad reikia sukaupti lėšų, nes šiais metais įmonė pradeda atnaujinti talpyklas ir vamzdynus.

Investicijos į remontą esą sieks 2 milijonus litų. Panašiai tiek ketinama gauti padidinus abonentinį mokestį vien tik Mažeikių gyventojams.

„Nejaugi nebuvo įmanoma to mokesčio padidinti per ilgesnį laiką? Toks staigus šuolis nepateisinamas”, – neabejojo mažeikiškis A. Jurkevičius.

Dujas Kelmei bei kai kuriems kitiems miestams tiekiančios bendrovės „Suskystintos dujos” atstovai irgi minėjo tas pačias priežastis, tačiau aiškintis dėl to tenka Kelmės rajono valdžiai.

„Gyventojai manęs klausinėjo, kodėl padidėjo šis mokestis. Dar aiškinsiuosi. Bet manau, kad mokestis turi būti mažesnis arba net visai panaikintas”, – sakė Kelmės rajono meras Vaclovas Andrulis.

Pasak jo, nuo suskystintų dujų tiekėjų malonės priklausomi dauguma miesto gyventojų.

Išeičių beveik nėra

Mažeikių valdžia gali tik stebėti, kaip gyventojai piktinasi sąskaitomis.

„Mes galime nebeišduoti leidimo prekiauti dujomis. Bet kokia iš to nauda? Gyventojai tada negaus dujų”, – aiškino Mažeikių rajono meras Antanas Tenys.

Beje, dujas tiekiantys verslininkai net neužsuko į savivaldybę pasitarti dėl kylančių kainų.

Kita išeitis – patys gyventojai gali už savo pinigus tiesti naują vamzdyną. Bet Mažeikių meras neslepia, kad toks planas visiškai nerealus.

„Dar galima pirkti dujų balionus, atsijungti nuo sistemos. Bet balionus galima statyti ne visur”, – aiškino meras.

Taisyklės draudžia naudotis dujomis iš balionų didesniuose nei 2 aukštų daugiabučiuose namuose.

O gal gyventojams reikėtų įsigyti elektrines virykles? „Tai gal ir išeitis, bet elektros tinklui būtų didelė apkrova”, – abejojo A.Jurkevičius.

Bando įkąsti verslininkams

Valstybė nereguliuoja suskystintų dujų kainos, todėl Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija į tai nesikiša.

Tiesa, gyventojai bando pažaboti monopolininkus. Mažeikių savivaldybė praėjusią savaitę kreipėsi į Konkurencijos tarybą ir paprašė ištirti, ar dujų tiekėjas nepiktnaudžiauja monopoline padėtimi.

Beje, tai ne pirmas kartas, kai dėl to kreipiamasi į rinkos prievaizdus. Prieš porą metų mažeikiškiai irgi skundėsi Konkurencijos tarybai, tačiau ji nerado jokių pažeidimų.

Šią savaitę dėl to paties ketinama kreiptis ir į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą.

Tačiau tvarka ir kainos gali pasikeisti tik tuomet, jei valstybė ims reguliuoti šių dujų kainą. Seime pirmadienį įregistruotas įstatymo projektas, kuris priverstų valstybę reguliuoti suskystintų dujų kainą.

Ministerija – irgi bejėgė

Gyventojų priklausomybė nuo suskystintų dujų tiekėjų valios sudomino ir Energetikos ministeriją. Tiesa, valdininkai pripažįsta, kad šių dujų, kaip ir benzino bei dyzelino, kaina nereguliuojama.

Tačiau ministerijos atstovai priminė, kad leidimus prekiauti dujomis išduoda savivaldybės.

Valdininkai siūlo vartotojams ir savivaldybėms dėl kainos kreiptis į Konkurencijos tarybą. Pati ministerija savarankiškai negali aiškintis, ar verslininkai pagrįstai padidino abonentinį mokestį gyventojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.