Lietuvos energetinis savarankiškumas – Europos Komisijos dėmesio centre

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

J. Neverovičius įsitikino, kad komisaras G. Oettingeris palaiko Lietuvos siekius.<br>M. Kulbis
J. Neverovičius įsitikino, kad komisaras G. Oettingeris palaiko Lietuvos siekius.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Jan 18, 2013, 7:32 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 5:38 PM

Nepaisant laiku ir tinkamai neįsisavinamų lėšų, naujasis energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius tikisi, kad per šiuos metus pavyks užsitikrinti kuo didesnį Lietuvai svarbių energetinių projektų finansavimą.

Strasbūre ir Briuselyje susitikęs su energetikos komisaru Güntheriu Oettingeriu ir Europos Komisijos Energetikos Generalinio direktorato Generaliniu direktoriumi Philipu Lowe'u, J. Neverovičius teigė išgirdęs, kad Lietuvos energetiniai projektai svarbūs visai Europai.

„Komisijos prioritetai - panaikinti Baltijos šalių elektros ir dujų sektoriaus izoliaciją. O mums tai - gyvybiškai svarbūs klausimai. Šiandien išgirdau, kad visi mūsų strateginiai projektai, visi darbai, kurie veda prie įsijungimo į bendrą rinką, yra Komisijos dėmesio centre ir kad esame pasiruošę kartu dėl šių siekių dirbti“, - lrytas.lt teigė J. Neverovičius.

Supranta atominės uždarymo problemas

Susitikimuose aptartas ir Ignalinos atominės elektrinės uždarymo klausimas. Šiuo metu dėl daugiau nei dvejus metus trunkančių nesutarimų su projekto darbų rangove įmone „Nukem“ yra sustabdytas uždarymo darbų finansavimas.

J. Neverovičius Komisijos atstovams pažadėjo imtis konkrečių veiksmų, kad tokia nepriimtina situacija keistųsi ir gerokai vėluojantys darbai būtų pradėti vykdyti.

Kai kuriems ekspertams teigiant, kad konflikte su „Nukem“ Lietuva turėtų prašyti Europos Komisijos pagalbos, energetikos ministras teigė, kad „supratimas, jog IAE uždarymas nėra vien tik Lietuvos problema, yra“.

Ministras tikisi, kad pavyks susitarti ir dėl tolimesnio IAE uždarymo darbų finansavimo. Komisijos pateiktame biudžeto projekte buvo numatyta paramą gerokai sumažinti, o ją visiškai nutraukti 2017 m.

„Skaičiai turėtų paaiškėti vasario mėnesį. Bet mūsų pagrindinis tikslas – įgyvendinti stojimo sutartį, kur parašyta, kad finansavimas turi būti adekvatus. Negali būti nustatytas joks galutinis finansavimo terminas. Su juo tikrai negalime sutikti“, - tvirtino J. Neverovičius.

Be to, šią savaitę Europos Audito rūmai paskelbė dar vieną nepalankią žinią. Auditorių nuomone, Lietuva ir dvi kitos ES šalys itin neefektyviai panaudojo energijos taupymui skirtus pinigus.

Valstybiniams pastatams renovuoti skirti pinigai buvo panaudoti nerentabiliai - kai kuriems darbams atsipirkti prireiks 150 metų.

Pažadėjęs aiškintis šią situaciją, J. Neverovičius teigė, kad Lietuva nėra vertinama, kaip nepatikima partnerė, o kiekvieną tokį atvejį būtina vertinti atskirai.

Dėl naujos elektrinės - „bendras matymas“

Susitikimuose su Komisijos atstovais aptartas ir naujos Atominės elektrinės statybos klausimas. Kiek anksčiau energetikos komisaras G. Oettingeris yra teigęs, kad Lietuvai nepastačius naujos elektrinės, šalyje gali būti sunku užtikrinti elektros tiekimo saugumą.

Komisarui buvo pristatyta atnaujinta strategija, kurioje numatoma, kaip spręsti Lietuvos priklausomybės nuo išorinių energetinių išteklių tiekėjų problemą. „Manau, šioje srityje turime bendrą matymą“, - teigė J. Neverovičius.

Referendumo rezultatų įvertinimas ir savarankiškos elektros gamybos klausimas įvardyti kaip vieni svarbiausių šių metų Energetikos ministerijos darbų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.