Verslininkai skuba į paskutinį traukinį - šluoja saulės elementus

Saulės energiją ketinantys išgauti verslininkai skuba į paskutinį traukinį. Seimas vakar pritarė mažųjų jėgainių plėtros suvaržymams, bet paliko vilties.

Vienintelė išeitis planuojantiems statyti saulės jėgaines – kuo greičiau išleisti pusę joms numatytos sumos.<br>M. Patašius
Vienintelė išeitis planuojantiems statyti saulės jėgaines – kuo greičiau išleisti pusę joms numatytos sumos.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas”)

Jan 18, 2013, 7:31 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:30 PM

Seimas skubos tvarka nusprendė, kad mažųjų saulės jėgainių plėtra turi būtų sustabdyta. Tai padaryta dėl grėsmės, kad gali smarkiai pabrangti elektra, nes didžiulės supirkimo kainos suviliojo tūkstančius verslininkų imtis saulės energetikos.

Įstatymo pataisose jiems paliktas paskutinis šiaudas – iki kovo 1 dienos iš dalies investavę į įrangą galės ir toliau tęsti projektą.

Jau šluoja sandėlius

Specialistų teigimu, dėl to turėtų ūgtelėti įrangos importas iš Kinijos.

Verslininkai jau šluoja pigiausių fotoelementų sandėlius.

„Daugelis jau šiandien skuba pirkti kinišką ar panaudotą saulės jėgainių įrangą. Tik baiminuosi, kad ta pigiausia įranga greitai pradės gesti”, – teigė Saulės energetikos asociacijos vadovas Edmundas Žilinskas.

Vakar palaimintos Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisos leidžia verslininkams, kurie iki kovo 1-osios spės investuoti 50 proc. sumos, tęsti projektus. Terminas pradėti elektros gamybą jiems bus pratęstas 7 mėnesius.

„Užteks tik parodyti pervedimų kopijas, ir gali būti ramus.

Net neabejoju, kad dauguma puls pirkti pigesnių kiniškų elementų.

Dėl to dar labiau ūgtelės importas iš Kinijos”, – teigė Vilniuje saulės elementų gamyklą statančios kompanijos BOD vadovas Vidmantas Janulevičius.

Dėl savo verslo jis teigia esąs ramus – didžiąją dalį produkcijos ketinama eksportuoti.

Dar spręs komisija

Tuo metu valdininkai aiškina, kad galimybė įšokti į nuvažiuojantį traukinį suteikiama tik rimtų ketinimų turintiems saulės energetikos šalininkams.

„Jeigu verslininkai pateiks įrodymų, kad jie 50 proc. jau investavo, terminas bus nukeltas”, – sakė Energetikos ministerijos Atsinaujinančių energijos išteklių ir energijos efektyvumo skyriaus vedėja Viktorija Sankauskaitė.

Tiesa, tam dar turės pritarti komisija, sudaryta iš Energetikos ministerijos, inspekcijos ir kitų atstovų.

Ministerijos atstovė nesiryžo spręsti, kiek bus tokių, kurie spės iki kovo 1 d. bent jau pervesti avansą už įrangą.

Likusiems iš esmės užkertamas kelias pelnytis iš aukštų supirkimo kainų arba jie galės laisvai konkuruoti rinkoje.

Pasirinko lengviausią kelią

V.Janulevičius mano, kad valdininkams reikėjo atrinkti tuos, kurie rimtai ketina gaminti saulės energiją, nuo tų, kurie užsiima tokio verslo perpardavimu.

„Kitos šalys nuėjo kitu keliu – sumažino supirkimo kainas. O mūsų valdžia pasirinko lengviausią kelią – nukirsti visą šaką”, – piktinosi verslininkas.

Lietuvoje veikia apie 200 mažųjų saulės jėgainių, išduota per 500 leidimų jas statyti. Eilėje laukia apie 16 tūkst. prašytojų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.