Vilniaus ligoninės užtvarai pridarė vargo gyventojams

Respublikinei Vilniaus universitetinei ligoninei Lazdynuose apmokestinus ir užtvėrus savo automobilių stovėjimo aikšteles, dėl to kenčia aplinkinių namų gyventojai, nes jų mašinoms nebeliko vietos.

Būna dienų, kai prie užtvarų eilėje tenka laukti net ir greitajai pagalbai.<br>V. Balkūnas
Būna dienų, kai prie užtvarų eilėje tenka laukti net ir greitajai pagalbai.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Sostinė")

Jan 19, 2013, 10:37 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 5:07 PM

Užtvarai įplieskė karą tarp ligoninės ir Jonažolių gatvės gyventojų – jie su gydymo įstaiga ketina bylinėtis teisme.

Mat ligoninei Lazdynuose prieš porą savaičių įvedus naują tvarką, ne tik nebeliko vietos aplinkiniuose kiemuose. Į ligoninę atvykę žmonės teršia aplinką, Šiltnamių gatvėje atsirado transporto spūstys.

Gindami privačią teritoriją ligoninės kaimynai planuoja įrengti tai informuojančius kelio ženklus. Tačiau ligoninė atsisako padengti su tuo susijusias išlaidas ir apskritai nesileidžia į kalbas dėl atsiradusių užtvarų.

Blogiausia būna vakarais

„Ką tik apsistumdžiau su vieno automobilio vairuotoju. Jam bandžiau paaiškinti, kad jis transporto priemonę palieka privačioje teritorijoje.

Sakiau, kad kviesiu policiją, o jis man liepė trauktis iš kelio. Tai jau tapo kasdienybe”, – atsiduso Jonažolių gatvės 13-ajame name gyvenantis Remigijus.

Vidurdienį šalia šio daugiabučio nerasi vietos automobiliui pasistatyti. Mašinos kieme tiesiog zuja. Dar blogiau būna vakarais ir savaitgaliais, kai lankyti ligonių iš miesto atvažiuoja giminės, artimieji.

Tuo pat metu iš darbo sugrįžta iki šiol ramiai gyvenę daugiabučio gyventojai.

Rodydamas į sausakimšą aikštelę Remigijus aiškino, kad visi automobiliai, kurie neapsnigti, – atvykėlių. Jie čia sustatyti dėl užtvarų, atsiradusių prie ligoninės.

Nenorintys mokėti 2 litų už valandą vairuotojai ieško savo automobiliams nemokamų vietų. Jie mašinomis užkemša visus šešių Jonažolių gatvės daugiabučių, kuriuose po 140 butų, kiemus.

Teritorija – gyventojų

Anot Jonažolių gatvės gyventojų, savo teritoriją susitvarkiusi ligoninė pridarė nepatogumų kaimynams.

„Už nemažus pinigus pirkdami čia butus norėjome ramybės. Septynerius metus gyvenu Jonažolių gatvėje. Ligoninėje visada buvo daug lankytojų, nes joje yra ir bankomatas, ir privati poliklinika. Iki šiol netvarkos nebuvo”, – tvirtino Remigijus.

Vienintelė bėda ligoninei buvo vairuotojai, kurie stengėsi privažiuoti kuo arčiau durų. O vietos didelėje nemokamoje aikštelėje užtekdavo visiems.

Ligoninei pastačius užtvarus, ligoninėje lankęsis Remigijus pats savo ausimis girdėjo, kaip medicinos sesuo vienam lankytojui patarė automobilį palikti prie Jonažolių gatvės 13-ojo namo.

Pirkdami butus Jonažolių gatvėje vilniečiai proporcingai nekilnojamojo turto plotui įsigijo ir žemės aplink namą. Tarkime, šalia Jonažolių gatvės 13-ojo namo gyventojams priklauso abi stovėjimo aikštelės. Jie yra ir metro kelkraščio šeimininkai. Gyventojai moka už teritorijos tvarkymą, sniego valymą.

Teks kreiptis į teismą

Supratę, jog užtvarų ligoninė nežada atsisakyti, Jonažolių gatvės gyventojai planavo pažymėti jiems priklausančią teritoriją, kad joje automobilių nestatytų pašaliniai.

Iš pradžių elektroniniu paštu kreipęsi į ligoninės administraciją gyventojai klausė, kaip medikai ruošiasi spręsti problemas. Tačiau netrukus kaimynai sulaukė atsakymo, kad ligoninė nėra kompetentinga spręsti ne jos teritorijoje kylančias problemas.

Pasitarę su teisininkais gyventojai išgirdo, kad Civilinis kodeksas numato, jog jeigu dėl vienos šalies veiksmų kita šalis patiria nuostolių, ta šalis privalo juos kompensuoti.

Į tai ligoninės direktorius Leonardas Streikus atsakė, kad jo vadovaujama įstaiga nėra atsakinga už trečiųjų asmenų gyventojams sukeliamus nepatogumus ir padarytą žalą.

Todėl ligoninei esą nėra teisinio pagrindo savo lėšomis įrengti daugiabučių aikštelėse automobilių įvažiavimą ribojančių ir privačią teritoriją žyminčių kelio ženklų.

Po tokio atsakymo tapo aišku, kad be teismo problemos išspręsti nepavyks.

Ėmė važinėti per pievą

Ligoninės Ūkio tarnybos viršininkas Valerijus Lavošnikas tikino, kad užtvarai buvo būtini. Retai pasitaikydavo dienų, kai ligoninės darbuotojai nesiskųsdavo dėl lankytojų automobiliais užstatytų įvažiavimų.

Dėl to negalėdavo įvažiuoti greitosios pagalbos automobiliai, mašinos trukdydavo pumpuoti deguonį į talpyklas, iškrauti atvežtus vaistus.

Tačiau pastačius užtvarus vengdami mokesčio vairuotojai prie ligoninės ėmė važinėti per pievą šalia Jonažolių gatvės 13-ojo daugiabučio.

Negana to, prie užtvarų ligoninės prieigose Šiltnamių gatvėje susidaro transporto spūstys. Jau pasitaikė atvejų, kai jose ir greitosios pagalbos automobiliams tenka laukti net po dešimt minučių.

O gyventojams jau kilo įtarimų dėl ligoninės jungtinės veiklos sutarties su viena įmonių, kuri įrengė užtvarus. Jie nerado jokios informacijos apie viešuosius pirkimus šiems darbams atlikti. Apie tai gyventojai pranešė Viešųjų pirkimų tarnybai.

Pagalbos Jonažolių gatvės gyventojai ieškojo ne kartą kreipdamiesi į sveikatos apsaugos ministrą Vytenį Andriukaitį, Lazdynų seniūniją, jų daugiaubučius administruojančią bendrovę „Karoliniškių būstas”.

Savivaldybė žada tartis

Vilniaus savivaldybė gyventojams tepasiūlė susitvarkyti savo sklypo ribas ir įsirengti užtvarus. Tačiau tai nemenkos investicijos.

Savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Tomas Kamaitis žadėjo, kad miesto valdžia tarsis su ligonine, kuri apmokestino įvažiavimą apie tai neperspėjusi nei savivaldybės, nei kaimynų.

Statys aikštelę

Aikštelės ir gatvė prie Santariškių ligoninių taip pat yra apmokestintos, tačiau šalia nėra gyvenamųjų namų, tad tvarka nesukelia nepatogumų gyventojams.

Santariškėse valandą palikti automobilį savivaldybei priklausančiose aikštelėse kainuoja 2 litus.

Praėjusių metų pabaigoje Vyriausybė apsisprendė prie Santariškių statyti daugiaaukštę stovėjimo aikštelę.

Planuojama, kad naujojoje aikštelėje turėtų būti nuo kelių šimtų iki tūkstančio vietų, tačiau termino, kada ji turėtų pradėti veikti, nėra.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.