Kaune šildymas brangsta dėl didėjančio šalčio ir kiaurų sienų

Dėl šildymo sąskaitų įniršusiems miestiečiams „Kauno energija“ leido nuleisti garą ir surengė su jais susitikimą. Tačiau susirinkusius pribloškė žinia: šiluma dar brangs dėl naujo mokesčio.

A. Česnavičius (stovi dešinėje) įsitikinęs, kad jam tenka mokėti už kaimynus, atsijungusius nuo centralizuoto šildymo.<br>M. Patašius
A. Česnavičius (stovi dešinėje) įsitikinęs, kad jam tenka mokėti už kaimynus, atsijungusius nuo centralizuoto šildymo.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jan 20, 2013, 1:10 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 3:29 PM

Šilumos vartotojai tikėjosi ne tik „Kauno energijos“ paaiškinimų, kodėl sąskaitos už gruodį tokios didelės – jos kauniečių kišenes patuštins beveik dvigubai smarkiau nei pernai lapkritį, bet ir kokios nors geros žinios.

Tačiau iš susitikimo išėję žmonės teigė supratę, kad diržus teks veržtis dar stipriau.

Sąskaitos padidėjo 74 proc.

Vilijampolėje gyvenantis Pranas Baranauskas už beveik 70 kvadratinių metrų butą 2012 m. lapkritį mokėjo 270 litų, už gruodį sąskaita padidėjo iki 500 litų.

„Tai mūsų šeimai – sunkiai pakeliama našta. Be to, nepamirškime kitų komunalinių mokesčių, kurie taip pat nėra maži“, – piktinosi vyras.

Bendrovės „Kauno energija“ Pardavimo ir vartotojų aptarnavimo departamento direktorius Rimas Perevičius aiškino, kad šilumos kaina nuo lapkričio mėnesio beveik nesikeitė, tačiau sąskaitos gruodį vidutiniškai 74 proc. didesnės dėl žemos oro temperatūros.

Kainos skiriasi net 6 kartus

Bendrovės pateiktais skaičiavimais, 60 kvadratinių metrų ploto buto šeimininkai už šildymą gruodį Kaune vidutiniškai mokėjo 427,8 lito. Tačiau kainos smarkiai skyrėsi, atsižvelgiant į tai, kokios būklės name yra butas.

Šilumos suvartojimas ir mokesčiai už šildymą naujos statybos ir labai blogos būklės namuose skiriasi net 6 kartus.

Mažiausiai už 60 kvadratinių metrų ploto buto šildymą mokėjo atnaujinto Jaunimo gatvės 4-ojo namo gyventojai – 130 litų, o daugiausia – gyvenantieji labai blogos būklės A. Jakšto gatvės 8-ajame name – net 847 litus.

Šie skaičiai verčia plėtoti šiluminininkų ir kauniečių diskusiją apie daugiabučių namų atnaujinimą. Kaune yra 1,5 tūkst. atnaujintinų namų.

Savivaldybė šiemet planuoja atnaujinti 120 daugiabučių. Juos atnaujinus, jei skaičiuotume pagal 2012 metų vidutinę šildymo kainą, galima sutaupyti apie 4,9 mln. litų.

Mano, jog moka už kaimynus

Kaunietis Algirdas Česnavičius turi du panašaus dydžio butus Kovo 11-osios gatvės 52-ajame name ir Kalniečių gatvės 251-ajame name. Abiejuose neseniai buvo atnaujinti šilumos mazgai, juos administruoja ta pati bendrovė. Tačiau mokestis už šilumą juose skiriasi daugiau nei 200 litų.

Kovo 11-osios gatvėje įrengtame bute šiluma gruodį kainavo 293 litus, o Kalniečių gatvėje – 509 litus.

„Kalniečių gatvės name trys butai atsijungė nuo bendro šildymo. Todėl šiluma pabrango likusiems vartotojams, sąskaitoje atsirado net papildoma mokėjimo eilutė, kurioje nurodomas mokestis už bendro naudojimo patalpų šildymą. Nors energetikai tvirtina, jog dėl to kaimynams sąskaitos nepadidėja, tačiau tai netiesa“, – įsitikinęs kaunietis.

Jis teigė, kad šiluminininkai dėl atsijungusių vartotojų nepraranda nė cento, nes kitiems namo gyventojams staiga išaugo mokesčiai už bendrų patalpų šildymą.

Bendrovės „Kauno energija“ atstovai tvirtina, jog nėra dviejų vienodų namų, todėl lyginti šilumos kainos juose negalima, o gyventojams už šilumą nepriskaičiuojama nė centu daugiau, nei jos suvartojo namas.

„Visa į pastatą patiekta šiluma apskaitoma įvadiniu šilumos apskaitos prietaisu. Jei atsijungusių nuo bendros šildymo sistemos butų savininkai neapgaudinėja šiluminininkų ir kaimynų, šie tikrai nemoka už negautą šilumą. Tačiau svarbu įsitikinti, ar tuose butuose nešildomos grindys“, – sakė R. Perevičius.

Gyvatuko mokesčio pinklės

Gyventojus domino ir tai, kodėl karšto vandens cirkuliacijos – gyvatuko mokestis toks didelis. Atsakymo energetikai patarė ieškoti savo name.

„Kauno energija“ atsako už karšto vandens tiekimą tik iki pastato.

„Jeigu gyvatuko mokestis padidėjo, reikėtų kreiptis į namo bendrijos pirmininką ir pastato šilumos sistemas prižiūrinčią įmonę“, – teigė Savivaldybės energetikos skyriaus vedėjas Algirdas Vaitiekūnas.

Mokestis esą didėja ten, kur dalis gyventojų netvarkingai deklaruoja sunaudotą karštą vandenį, arba dėl prastos karšto vandens sistemos būklės.

Pastatuose esantys įvadiniai skaitikliai rodo, kiek šilumos realiai sunaudojo namas. Visas šis kiekis, net ir tas, kurio galbūt nedeklaravo kaimynai, proporcingai paskirstomas namo gyventojams. Tačiau, jei kitą mėnesį žmonės už nedeklaruotą vandens kiekį sumoka, susidaręs perviršis padengia dalį kitų gyventojų gyvatuko mokesčio.

Išlaidos didės

„Nuo kito mėnesio sąskaitos už šildymą padidės dėl naujo mokesčio. Nuo šių metų į gamtinių dujų transportavimo kainą turi būti įtraukta nauja dedamoji suskystintų gamtinių dujų terminalo statybos lėšoms kompensuoti.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija nustatė gamtinių dujų transportavimo kainos priedą, kuris bendrovei „Kauno energija“ sudaro 37,53 litus už 1 tūkst. kubinių metrų.

Atsižvelgiant į bendrovės per metus nuperkamą gamtinių dujų kiekį, jų transportavimas bendrovei pabrangs 16,8 proc. Tai turės įtakos ir šilumos kainai.

Gamtinių dujų transportavimo kaina padidės apie 1,013 mln. litų. Ji bus įskaičiuota į vartotojams tiekiamos šilumos kainą. Taigi vidutinė 60 kvadratinių metrų ploto buto sąskaita turėtų padidėti 1,05 lito.“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.