Brangiausiai Kaune šildomas namas uždavė mįslių

„Kur dingsta šiluma?“ – suka galvas Kauno senamiesčio daugiabučio gyventojai. Namas gruodį suvartojo tiek šilumos, jog aplenkė ilgametį rekordininką – bendrabutį Kauno Sąjungos aikštėje. Namo prižiūrėtojai siūlo atnaujinti vamzdynus ir seną šilumos punktą.

Daugiausia šilumos gruodį suvartojusio daugiabučio A.Jakšto gatvės 8-ojo namo gyventojai jau nesupranta, pro kur iš pastato išgaruoja tiek šilumos.<br>M. Patašius
Daugiausia šilumos gruodį suvartojusio daugiabučio A.Jakšto gatvės 8-ojo namo gyventojai jau nesupranta, pro kur iš pastato išgaruoja tiek šilumos.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Masiokaitė („Laikinoji sostinė“)

Jan 27, 2013, 6:20 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 4:19 AM

Brangiausiai Kaune šildyti būstą kainavo A.Jakšto gatvės 8-ojo daugiabučio gyventojams. Už kiekvieną kvadratinį metrą jiems teko mokėti per 14 litų – kone dvigubai daugiau, nei brangiu šildymu garsėjančiuose senos statybos daugiabučiuose.

6 kartai – toks skirtumas tarp mažiausios ir didžiausios sąskaitos už 60 kvadratinių metrų būsto šildymą gruodį.

Speigai kelia siaubą

Mažiau šilumos suvartojo netgi ilgą laiką šildymo brangumu pirmavęs Sąjungos aikštės 10-asis daugiabutis. Tačiau abu rekordininkai labai skiriasi.

Pasižvalgius po seną bendrabutį Sąjungos aikštėje 10, aišku, kodėl mokestis už šildymą šiame name didžiulis. Apleistas pastatas netgi viduržiemį praeivius pasitinka atlapotomis lauko durimis. Termovizijos nuotraukose matyti, kad šilumos namas netenka pro kiauras sienas, stogą, senus nesandarius langus.

O štai A. Jakšto gatvės 8-asis namas – sutvarkytas, kapitaliai suremontuotas, pakeistais langais, sandariomis lauko durimis, sutvarkyta palėpe. Kodėl taip brangiai moka už šilumą, šio namo gyventojams – mįslė.

„Antrus metus niekaip nepavyksta išsiaiškinti, kodėl sąskaitos už šildymą – astronominės. Gyvename tvarkingai. Štai aš pas save net lubas žemesnes įsirengiau – butas sausas ir šiltas. O šildymo mokesčiai – baisūs“, – pasakojo viena namo gyventojų Kristina Sterbinskytė.

Už 37 kvadratinių metrų buto šildymą, neįskaičiuojant išlaidų už karštą vandenį, moteris sumokėjo net 530 litų. Kad išlaikytų būstą, 70 metų kaunietei tenka papildomai dirbti.

„Auksinis“ namas jau kaži kada iš išorės apžiūrėtas su termovizijos įranga, bet didelių šilumos nuostolių priežasties aptikti nepavyko.

K. Sterbinskytė pasakojo, kad neseniai vienas kaimynų su termovizijos įranga užkopė į palėpę. Ten šilumos vamzdynai seni, bet apšiltinti.

Nori daugiau informacijos

Žmonės prisimena, kad mokesčiai už šildymą ir anksčiau būdavę nemaži, tačiau pakilus šilumos kainoms, sąskaitos jau ėmė smaugti. Mokesčiai kelia įtampą tarp žmonių.

„Šilumos nuostolių galima aptikti kone kiekviename name, tačiau ne visi moka tiek, kiek mes“, – piktinosi K. Sterbinskytė.

Kita vertus, kai kuriuose gretimuose namuose šildymas pigesnis nebent sąlyginai – litu, pusantro už kvadratinį metrą. O štai visai netoliese esančiame Pilies gatvės 4-ajame name kvadratinio metro šildymo kaina gruodį buvo daugiau nei perpus mažesnė.

Gyventojai norėtų, kad jiems viskas būtų parodyta ir išaiškinta, kad jie galėtų patys stebėti šilumos apskaitos prietaiso rodmenis.

Tačiau pastato šilumos sistemas prižiūrintis asmuo kategoriškai nesutinka įsileisti gyventojų į šilumos punktą, nes to neleidžia Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklės.

Siūlo atnaujinti vamzdynus

Aštuonbučio pastato A. Jakšto g. 8 šilumos sistemas prižiūri įmonė „Centro būstas“. Jos atstovas Paulius Ugianskis sakė, kad dideli šilumos nuostoliai šiame name patiriami dėl senų vamzdynų ir apie 40 metų neatnaujinto šilumos punkto.

Pastato šilumos vamzdžiai didelio skersmens, sumontuoti sienose ir pogrindžio kanaluose, neapšiltinti, todėl itin praleidžia šilumą. Daugiau šilumos suvartojama ir dėl to, kad butų tūris didesnis.

„Norint sumažinti šilumos suvartojimą šiame name, reikia kompleksiškai atnaujinti šilumos punktą ir vamzdynus. Mūsų įmonė jau ne vienerius metus rekomenduoja tai įgyvendinti, tačiau pradėti šių darbų gyventojai nenori“, – sakė P. Ugianskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.