Už patikimą elektros tiekimą reikės primokėti

Už elektrą reikia mokėti. O jeigu norite, kad elektros tiekimas būtų patikimas, reikia mokėti daugiau. Stambios bendrovės, tiekiančios vandenį, šildymą, ligoninės, viešbučiai, kitos stambios įmonės, kurioms būtinas nepertraukiamas elektros tiekimas, apkrautos papildomu mokesčiu. Jis pavadintas elektros tiekimo patikimumo dedamosios tarifu.

Norite, kad elektros tiekimas nenutrūktų, primokėkite.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Norite, kad elektros tiekimas nenutrūktų, primokėkite.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė

Feb 14, 2013, 6:48 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 9:49 PM

Kaune šį mokestį turės mokėti 1424 vartotojai, 18 iš jų – stambios pramonės, savivaldybės įmonės, taip pat Kauno klinikos. Nuostolingai dirbančioms kai kurioms savivaldybės įmonėms šis tarifas dar padidins skylę kiaurame biudžete. Vanduo ir šildymas nebrangs

Brangstanti elektra, degalai pakelia ir galutinio produkto kainas: nesvarbu, ar tai būtų vanduo, ar troleibuso bilietas, ar sviesto kilogramas.

Ne išimtis – ir išlaidos už šildymą. Šiurpą kauniečiams šią žiemą keliančios šildymo kainos gali dar labiau šoktelėti.

Mat „Kauno energija“ už tai, kad dieną naktį gauna nenutrūkstamą elektros tiekimą, per metus papildomai turės sumokėti beveik 247 tūkst. litų. Įmonė tikina, kad padidėjusios išlaidos neišaugins šildymo kainų.

„Kauno vandenims“ šis tarifas irgi buvo nemaloni žinia. Per metus ši savivaldybės įmonė, kauniečiams tiekianti vandenį ir tvarkanti nuotėkas, dėl jai taikomo naujo elektros mokesčio turės sumokėti daugiausia - 250 tūkst. litų. Ar ketvirtis milijono papildomų išlaidų nekilstelės ir paslaugos kainos?

„Tokie sprendimai be abejonės kris ant vartotojų pečių. Į kainų ir energetikos komisiją turime teisę kreiptis, kai mūsų išlaidos padidėja 3 procentais. Kol kas viską skaičiuojame. Ar kreipsimės, dar nežinau, tačiau pirmiausia ieškosime vidinių rezervų“, - pažadėjo „Kauno vandenų“ direktorius Linas Baltrėnas.

Per metus įmonė sunaudoja 25 mln. kW elektros energijos. Iki pernai liepos mėnesio bendrovės nuostoliai siekė 2,5 mln. litų, metų pabaigoje jie sumažėjo iki milijono. Paskutinį kartą kauniečiams tiekiamo vandens kaina apie 15 procentų pakilo pernai rugsėjį.

Už elektrą – 7 mln. litų Kauno viešojo transporto įmonės taip pat neišvengs neplanuotų išlaidų. „Kauno autobusams“ per metus už elektrą teks sumokėti 17,5 tūkst. litų daugiau, be elektros negalintys važiuoti troleibusai „sudegins“ kur kas apvalesnę sumelę.

Savivaldybės įmonė „Autrolis“, kauniečius vežiojanti troleibusais, per metus sunaudoja 15 mln. kW, už elektrą sumokama 7 mln. litų. Taikant naująjį tarifą papildomai prisidės 70 tūkst. litų.

„Iš pelno papildomų išlaidų padengti negalime. Dėl kainų galutiniam vartotojui mes nesprendžiame, tą daro savivaldybė“, - aiškino „Autrolio“ direktorius Gintautas Činikas. Praėjusius metus įmonė baigė su 400 tūkst. litų nuostoliu.

Lesto“ siekia pasipelnyti?

„Kauno autobusų“ direktorius Mindaugas Grigelis piktinosi, kad apie šį tarifą nebuvo iš anksto pranešta. Bendrovei, taupančiai kiekvieną litą ir netgi centą, tai tikrai sukels nepatogumų.

„Pakilo dyzelino akcizas, dabar elektra. Kaip jūs galvojate, kas už visa tai mokės? Ogi – vartotojai“, - atsakymą žino M. Grigelis. Jis patikino, kad kol kas bilietai už važiavimą miesto autobusais nebrangs, tačiau, kaip bus ateityje, sunku pasakyti.

Per metus „Kauno autobusai“ sunaudoja apie milijoną kilovatvalandžių, už jas sumokama 424 tūkst. litų.

Nenutrūkstantis elektros tiekimas vežėjams būtinas - kitaip į autobusus nebūtų galima pripilti degalų. Elektra naudojama ir degalinėse, kompresorinėje dujoms spausti, autobusams remontuoti, žiemą autobusai prieš išvykdami į reisą taip pat pašildomi elektra.

„Naujasis mūsų bendrovei taikomas tarifas prilygsta metinei vieno darbuotojo minimaliai algai“, - skaičiavo M. Grigelis. Jis įsitikinęs, kad elektros tiekimo patikimumas nepasikeitė, o naujas mokestis įvestas siekiant pasipinigauti.

Komentaras:

„Lesto“ atstovas ryšiams su visuomene Ernestas Naprys:

„Patikimumo kategorijos dedamoji yra viena iš tarifo sudėtinių dalių, susietų su leistinąja naudoti galia, už kurią moka tik verslo vartotojai. Buitiniams vartotojams netaikomos dedamosios, susietos su leistinąja naudoti galia.

Aukštesnė patikimumo kategorija suteikia aukštesnį (papildomą) tinklo patikimumo laipsnį, prijungiant tą patį vartotojo objektą iš kelių nepriklausomų elektros šaltinių, nepriklausomai nuo elektros energijos kiekio ir elektros energijos tiekimo ir (ar) vartojimo fakto, ta apimtimi, kokia yra objekto leistinoji naudoti galia. Tai yra papildoma paslauga, kuri suteikiama tik daliai verslo klientų.

Visi pakeitimai buvo suderinti ir patvirtinti Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos.

Apie numatomą tarifo sudėtinę dalį – patikimumo kategorijos dedamąją – pirmiausia buvo paskelbta pernai lapkričio mėnesį Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos internetinėje svetainėje, kuomet tarifai ir kainos buvo pateikti svarstymui.

Komisijai šiuos tarifus patvirtinus lapkričio 21 d., apie tai buvo paskelbta „Valstybės žiniose“, LESTO internetinėje svetainėje, žiniasklaidoje. Bendrai apie tarifų pasikeitimus verslo klientai informuoti ir elektroniniu paštu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas