Žalieji reikalauja gyventojų apklausų skalūno dujų gavybos rajonuose

Didėjant pasipriešinimui skalūno dujų žvalgybai, Vyriausybė turi nutraukti derybas ir susilaikyti nuo ketinimų atiduoti Vakarų Lietuvos žemių gelmes korporacijai „Chevron“. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga taip pat reikalauja gyventojų apklausų skalūno dujų gavybos rajonuose.

Anot Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko R. Karbauskio, dėl planuojamos skalūno dujų gavybos rajonuose turi būti surengtos gyventojų apklausos.<br>J. Stacevičius
Anot Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko R. Karbauskio, dėl planuojamos skalūno dujų gavybos rajonuose turi būti surengtos gyventojų apklausos.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-02-26 11:20, atnaujinta 2018-03-11 01:44

„Angliavandenilių paieškos ir gavybos koncesijos turi būti anuliuotos, nes joms realizuoti nebuvo parengtas tinkamas skalūninių dujų gavybos poveikio aplinkai vertinimas. Nėra ir galutinio Lietuvos ir Europos Sąjungos mokslininkų verdikto dėl hidraulinio plėšymo technologijų saugumo“, - rašoma išplatintame pranešime.

Anot Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio, dėl planuojamos skalūno dujų gavybos rajonuose turi būti surengtos gyventojų apklausos.

„Priešingu atveju Lietuvai gresia socialinis sprogimas, daug rimtesnis, nei visi buvę iki šiol“, - tvirtina jis. R. Karbauskio teigimu, paaiškėjus, kad gyventojų dauguma nepritaria skalūno dujų žvalgybai ir gavybai, „Chevron“ turės pasitraukti.

Vis dėlto kol kas Lietuvos įstatymai nenumato vietinio referendumo-apklausos dėl skalūno dujų gavybos teisinės galimybės. Todėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos deleguota Seimo narė Rima Baškienė šią savaitę įregistravo Savivaldos įstatymo pataisas, kuriomis siekiama tiksliau reglamentuoti gyventojų apklausos rengimą Lietuvoje.

„Įstatymų pataisomis siūloma leisti rengti apklausas tam tikruose regionuose ne tik savivaldos kompetencijos, bet ir bendrais visuomenei rūpimais klausimais. Šios apklausos yra rekomendacinio pobūdžio, tačiau gali pasitarnauti socialinio dialogo plėtrai, siekiant išvengti konflikto ir priešpriešos. Absoliuti dauguma ES valstybių įstatymai numato vietinio referendumo rengimo teisę, tačiau Lietuvoje šios galimybės nėra“, - rašoma sąjungos išplatintame pranešime.

Kaip ELTA jau skelbė, sausio 15 d. buvo atplėšti vokai su konkurso dėl skalūno dujų žvalgybos ir naudojimo dalyvių pasiūlymais.

Tik viena įmonė panoro ieškoti skalūno dujų Tauragės-Šilutės regione - tai JAV energetikos įmonė „Chevron“. Dar dvi bendrovės - „Diseta“ ir „Perkūno nafta“ - pareiškė norą žvalgyti gamtinių dujų telkinius Kudirkos-Kybartų regione.

Skalūno dujų gavybai prieštarauja vietos bendruomenė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.