Skalūnų dujų žvalgybos Lietuvoje konkurso laimėtojas lieka neaiškus

Aplinkos ministerija atidėjo trečiadienį planuotą Angliavandenilių išteklių naudojimo komisijos posėdį, kuriame turėjo būti nustatytas skalūnų dujų žvalgybos Lietuvoje konkurso laimėtojas.

Dvi bendrovės - „Diseta“ ir „Perkūno nafta“ - pareiškė norą žvalgyti gamtinių dujų telkinius Kudirkos-Kybartų regione.<br>E. Petkutės asociatyvi nuotrauka
Dvi bendrovės - „Diseta“ ir „Perkūno nafta“ - pareiškė norą žvalgyti gamtinių dujų telkinius Kudirkos-Kybartų regione.<br>E. Petkutės asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 27, 2013, 12:14 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 11:44 PM

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis kreipėsi į Premjerą Algirdą Butkevičių, prašydamas pareikšti Vyriausybės nuomonę dėl tolesnių šios komisijos veiksmų. Komisija buvo suformuota ankstesnės Vyriausybės sprendimu.

V. Mazuronio teigimu, sprendimas atidėti posėdį priimtas atsižvelgus į susiklosčiusią situaciją dėl angliavandenilių išteklių naudojimo galimybių Kudirkos-Kybartų bei Šilutės-Tauragės plotuose. „Norėčiau dar kartą pasakyti tai, ką ne kartą esu sakęs anksčiau: vienoks ar kitoks sprendimas dėl skalūnų dujų negali būti priimtas skubotai. Reikia ne tik sulaukti mokslininkų grupės tyrimo išvadų, tačiau ir atsižvelgti į galimą poveikį aplinkai, įvertinti kitų valstybių patirtį“, - ministerijos pranešime pabrėžia Aplinkos ministerijos vadovas.

Kaip jau buvo skelbta, kitą savaitę V. Mazuronis pats susipažins su Jungtinių Valstijų patirtimi skalūnų dujų gavybos srityje. Lietuvos ambasadoriaus JAV kvietimu ministras lankysis šioje šalyje, kur susitiks su mokslininkais, Kongreso nariais, vyks į skalūnų dujų gavybos vietas. „Tik įvertinę visą surinktą informaciją pateiksime Vyriausybei motyvuotą išvadą dėl skalūnų dujų gavybos perspektyvų Lietuvoje“, - tvirtina V. Mazuronis.

Jis primena, jog Lietuvos pirmininkavimo ES metu, kai Vilniuje vyks neformalus ES valstybių aplinkos ministrų susitikimas, planuojama viena iš temų - skalūnų dujų rizikos įvertinimo klausimai. „Mano žiniomis, Europos Komisija savo išvadas dėl aplinkosauginių reikalavimų eksploatuojant skalūnų dujas, turėtų išdėstyti iki šių metų pabaigos“ - sako V. Mazuronis.

ELTA primena, kad Seimo Aplinkos apsaugos komitetas yra pasiūlęs stabdyti skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą Lietuvoje.

Tik viena įmonė panoro ieškoti skalūnų dujų Tauragės-Šilutės regione - tai JAV energetikos įmonė „Chevron“. Dar dvi bendrovės - „Diseta“ ir „Perkūno nafta“ - pareiškė norą žvalgyti gamtinių dujų telkinius Kudirkos-Kybartų regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.