Ignalinos atominė elektrinė pradangino pinigus jau antrame banke

Ignalinos atominė elektrinė, įsūdžiusi šimtus milijonų „Snoro” banke, nemenką sumą pradangino ir Ūkio banke.

J. Neverovičius stebėjosi, kodėl įmonės darbuotojai nesimoko iš klaidų ir laiko pinigus prastos reputacijos bankuose.<br>R. Danisevičius
J. Neverovičius stebėjosi, kodėl įmonės darbuotojai nesimoko iš klaidų ir laiko pinigus prastos reputacijos bankuose.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-28 07:31, atnaujinta 2018-03-10 22:24

Įniršęs energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius nurodė išsiaiškinti, kieno sprendimu Ignalinos atominė elektrinė laikė pinigus žlugusiame Ūkio banke.

„Tai yra neprofesionalumo pavyzdys. Paprašiau pateikti to finansininko ar atsakingų žmonių, kurie nusprendė investuoti į Ūkio banką, pavardes”, – piktinosi ministras.

Ignalinos atominės elektrinės atstovai patvirtino, kad nebeveikiančiame banke laikė 15 mln. litų.

J. Neverovičius stebėjosi, kodėl įmonės darbuotojai nesimoko iš klaidų ir laiko pinigus prastos reputacijos bankuose.

Bankrutavus „Snorui” paaiškėjo, jog Ignalinos atominė elektrinė šiame banke turėjo 86 mln. litų indėlį.

Kitos Energetikos ministerijai pavaldžios įmonės Ūkio banke didelių sumų nelaikė. Užtat teigiama, jog solidų 14 mln. litų indėlį Ūkio banke laikė Susisiekimo ministerijai pavaldi įmonė „Oro navigacija”.

Ji, kaip ir Ignalinos atominė elektrinė, iš Ūkio banko greičiausiai atgaus tik apdraustą indėlio dalį – 100 tūkst. eurų, kurie bus perkelti į Šiaulių banką. Susigrąžinti daugiau pinigų bus įmanoma tik tuo atveju, jei paskelbus Ūkio banko bankrotą bus sėkmingai parduotas likęs turtas.

Teigiama, kad dar apie 7 mln. litų Ūkio banke prarado Pagėgių savivaldybė, jos įmonės ir įstaigos. Šiame banke Pagėgiai laikė pinigus todėl, kad jis vienintelis turėjo savo skyrių miestelyje.

Savivaldybių asociacijos žiniomis, Ūkio banke pinigus laikė Neringos savivaldybė.

Taip pat pranešama, kad nuostolių gali patirti Ukmergės ir Šilutės savivaldybės.

Šalies finansų ministras Rimantas Šadžius pažadėjo, kad savivaldybės, kurios laikė lėšas Ūkio banke ir kurioms šiuo metu trūksta pinigų, galės gauti paskolų iš biudžeto.

Auditoriai priversti teisintis

Seimo Audito komitete vakar buvo svarstoma, ar bendrovė „Deloitte Lietuva” tinkamai auditavo Ūkio banką.

„Mūsų inspektavimo ataskaita nebuvo tokia graži kaip auditorių”, – teigė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis.

O „Deloitte Lietuva” vadovas Saulius Bakas aiškino, kad jo įmonė, 2011 metais atlikusi Ūkio banko auditą, viską darė teisingai. Praėjusių metų audito bendrovė nebaigė.

„Mūsų darbas – pareikšti nuomonę apie ataskaitas tam tikrą dieną. Dėl to, kas vyksta po to, kokie sprendimai priimami, mes nuomonės nereiškiame. Per metus gali nutikti daug įvykių, kurie gali lemti banko likvidumą”, – sakė S. Bakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?